DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN PRATİK BİLGİLER


Para

Türk para birimi Lira’dır (TL). 1, 5, 10, 50 ve 100 liralık banknotlar ve 1, 5, 10, 50, 100 kuruşluk madeni paralardan oluşur.


Denizli’de Alışveriş

Türkiye, çoğu Batı ülkesine nazaran, pek çok yönden daha ucuzdur. Ayrıca en ucuz OECD ülkesidir. Çoğu Türk öğrenci, yurt ücretleri de dahil olmak üzere aylık yaklaşık 200-300 Euro ile geçinir. Yabancı öğrencilere verilecek olan miktar sadece geçinmeye değil, Denizli’deki hayatı ve çevreyi keşfetmeye de yetecektir.


Denizli canlı bir şehirdir ve sokaklar geceleri bile insanlarla dolup taşar. Alışveriş, şehir merkezinde Pazartesi - Cumartesi arası açık olan dükkanların bulunduğu, caddelerde yoğunlaşmıştır. Alışveriş Merkezleri, Mağazalar, manavlar ve süpermarketler gece saat 10’a kadar açıktır. Bazı restoran ve cafeler gece yarısına kadar açıktır. Pazar günleri tatildir fakat çoğu dükkan açıktır.


ATM’ler hem şehir merkezinde hem kampus etrafında oldukça yaygındır. Çoğu, yabancı bir dildeki yönergeleri de okumaya imkan sağladığı için kullanımları kolaydır.


Telefonla Aramalar

Postanedekine ek olarak, her akademik birimde ankesörlü telefon bulunabilir. Hem kırtasiyelerden hem de postanelerden satın alınabilen kartlarla çalışırlar. Milletlerarası bir görüşme yapmak için, aranacak ülkenin kodundan önce 00 tuşlanmalıdır.


Türkiye’de Turkcell, Vodafone ve Avea olmak üzere üç tane cep telefonu operatörü bulunmaktadır. Tüm bu şirketler müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli tarifler sunmaktadırlar. Öğrenciler bu şebekelerin birinden bir hat alarak kendi cep telefonlarında kullanabilirler.


Vize Yükümlülükleri (Yabancı Öğrenciler İçin)

Öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluğu’ndan öğrenci vizesi almak zorundadır. Öğrenci vizesi Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra alınamamakta ve yerine turist vizesi geçerli olmamaktadır. Gelen öğrencilere, dönem başlamadan en az 2 ay önce vize için başvuru yapmaları önerilir.


İstisnalar, sadece Türkiye’de diplomatik vize sahibi herhangi birinin yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya çalışma izni olanlardır.


Vize başvurusu için gerekli evraklar:

· Pasaport( en az 1 yıl geçerliliği olan)

· Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’ndan alınan doldurulmuş vize başvuru formu

· Pasaport formatında fotoğraf

· Ev sahibi Üniversite’den alınan öğrenci belgesi

· Pamukkale Üniversite’sinden alınan kabul mektubu

· Geri ödenmeyen başvuru ücreti


Vize kuralları sıkça değişebildiğinden, öğrencilerin kendi ülkelerindeki en yakın Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile iletişime geçerek güncellenmiş gerekli evrakları öğrenmeleri önerilir.


Oturma İzni (Yabancı Öğrenciler İçin)

Türkiye’de alacağınız vize ile kalabileceğiniz maksimum süre 3 aydır. 3 aydan sonrası için oturma izni almanız gerekmektedir.


Tüm yabancı öğrenciler, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra en geç 1 ay içinde oturma izni almak üzere Denizli Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne başvurmak zorundadırlar.


Öğrenciler, öğrenci vizelerinde belirtildiği gibi Pamukkale Üniversitesi’nde geçirecekleri öğrenim süresini kapsayan oturma izni alacaklardır ve bu belgeyi her zaman yanlarında taşımaları gerekmektedir.


Talep edilen belge yükümlülükleri öğrenci belgesi, 5 fotoğraf, geçerli öğrenci vizesi ile birlikte pasaport fotokopisi ve oturma izni ücreti. Başvuru formları Denizli Yabancılar Şube Müdürlüğü’nden alınabilir.


Tel: +90 258 265 14 25


İklim


Denizli ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları kurak ve sıcak kışları ılık ve yağışlı geçer. Temmuz-ağustos ayları en sıcak ve ocak-şubat en soğuk aylardır. Hava sıcaklığı sıfırın altına nadiren düşer. Kar yağışı yok denecek kadar azdır. Senelik yağış miktarı bölgelere göre değişik olur. Yazları sıcaklık +25°C ile +35°C arasında, kışları ise +5°C ile +10°C arasında değişir.


Şehir İçi Ulaşım

Toplu taşıma şehir içinde otobüs, minibüs ve taksilerle sağlanmaktadır. Kent sakinleri toplu taşıma araçları ile kentin her noktasına kolay bir şekilde ulaşabilir.


Elektrikli ve Elektronik Araçlar

Türkiye’de elektrik konusunda 220 Voltluk konvansiyonel Avrupa sistemi kullanılmaktadır. Elektrik soketleri iki uçludur.


Ulusal ve Dini Tatiller

29 Ekim : Cumhuriyet Bayramı

1 Ocak : Yılbaşı

23 Nisan : Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

19 Mayıs : Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos : Zafer Bayramı

 


Bazı Önemli Adresler ve Telefonlar


Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü

 

Adres: Pamukkale Üniversitesi, Kınıklı Kampusu 20070 Denizli, Türkiye

Web: http://www.pau.edu.tr/uluslararasi/tr

Faks: +90 258 296 23 43

 E-mail: ulik@pau.edu.tr

İletişim: http://www.pau.edu.tr/uluslararasi/tr/sayfa/iletisim-42

 


Yurt Dışı Öğrenci Koordinatörlüğü

 

Adres: Pamukkale Üniversitesi, Kınıklı Kampusu 20070 Denizli, Türkiye

Web: http://www.pau.edu.tr/yurtdisi/tr

Faks  : +90–258–296 23 32 

E-mail: foreignstudent@pau.edu.tr

İletişim: http://www.pau.edu.tr/yurtdisi/tr/sayfa/iletisim-ulasim


Denizli’de Acil Numaralar

Acil : 112

İtfaiye : 110

Polis : 155

Jandarma : 156

Orman Yangın : 177


Denizli’deki Seyahat Acenteleri

Pamukkale: +90 258 242 40 01

Ulusoy: +90 258 371 66 24

Metro: +90 258 263 38 28

Kamil Koç: +90 258 371 81 48



Ülke İçi ve Dışı Seyahat için Havayolu Firmaları

Turkish Airlines

+90 212 444 0 849

Atlas Airlines

+90 212 663 20 00

Onur Airlines

+90 232 274 19 39

Pegasus Arlines

+90 850 250 0 737

© 2023 PAU