119 TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ

GENEL BİLGİLER
MEB'in İlköğretim Programlarına Türkçe Öğretmeni yetiştirmek üzere eğitim öğretim hizmetleri vermektir.

Amaçlar
MEB'in İlköğretim Programlarına Türkçe Öğretmeni yetiştirmek amaçlanmaktadır. Atatürk İlkeleri doğrultusunda MEB'in İlköğretim okullarına Türkçe Öğretmeni yetiştirmek.


Kabul Koşulları
Bir ortaöğretim programını başarıyla tamamlamak ve yapılacak merkezi sistemde programa kabul edilmek için yeterli puanı almak.

Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler mezun olabilmek için dört yıl boyunca aldıkları derslerden başarılı olmak ve toplamda 240 krediyi tamamlamak zorundadır.

İstihdam Olanakları
MEB'e bağlı kamu ve özel okullarda, kurslarda Türkçe öğretmenliği yapabilecekleri gibi, lisansüstü eğitimine devam ederek öğretim elemanı olabilirler, yayın evlerinde ve TRT'de de iş imkanı bulabilirler.

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Türkçe Öğretmenliği alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
LİSANS

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

Dereceye Yönelik Kurallar
Öğrenciler mezun olabilmek için dört yıl boyunca aldıkları derslerden başarılı olmak ve toplamda 240 krediyi tamamlamak zorundadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
GöreviAdı SoyadıTelFaksE-Posta
BÖLÜM BAŞKANIProf. Dr. NURETTİN ÖZTÜRK  nozturk@pau.edu.tr


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1Dil, iletişim, okuryazarlık ve kültür kavramlarını bilir.
2Dil biliminin temel kavramlarını ve gelişim evrelerini bilir.
3Türk dilinin kurallarını ve geçirdiği evreleri bilir.
4Eğitim bilimlerinin kuramsal ve uygulamaya dönük gelişimini bilir.
5Anlama ve anlatma (Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma) yaklaşım, yöntem ve tekniklerini bilir.
6Edebiyat biliminin temel kuram ve bilgilerine sahip olur.
7Türk edebiyatının geçirdiği evreleri tarihsel bir bakış açısıyla öğrenir.
8Dünya edebiyatının önemli akım, yazar ve yapıtlarını öğrenir.
9Dillerde sözlü ve yazılı metin özelliklerini ve türlerini kavrar.
10Anlama ve anlatma (Dinleme, Okuma, Konuşma ve Yazma) becerilerini açıklar.
11Anlama ve anlatma (Dinleme, Okuma, Konuşma ve Yazma) öğretimi uygulamaları yapar.
12Türk dilini çağdaş dil bilimi kuramları çerçevesinde açıklar.
13Türkçenin ses, biçim, sözcük ve söz dizimi özelliklerini açıklar.
14Edebiyat metinlerini eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve değerlendirir.
15Çocuklar için üretilmiş edebiyat metinlerini inceler ve değerlendirir.
16Sınıf ortamında öğretim süreci ve sınıf yönetimi konularında sorumluluk alır.
17Türkçe ve Türkçe öğretimi ile ilgili araştırma yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olur.
18Türkçe öğretiminde medya, teknoloji ve materyal kullanımı bilgi ve becerisine sahip olur.
19Akademik düzeyde dinleme ve okuma becerisine sahip olur.
20Akademik düzeyde konuşma ve yazma becerisine sahip olur.
21Türkçe ve Türkçe öğretimi ile ilgili bilimsel, kuramsal ve uygulama çalışmalarını takip eder.
22İletişimde dil ve metin bilgisi kurallarını uygular.
23İletişimde edimsel, kültürel ve toplumsal kuralları uygular.
24Uygun ortamlarda Türkçe öğretmeni rol ve kimliğini yansıtır.
25Türkçe Eğitimi alanında kariyer araştırması ve planlaması yapar.
26Topluma hizmet uygulamaları yapar.
27Yabancı bir dile ve işaret diline ait kuralları ve iletişim becerilerini edinir.
28Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamalarını öğrenir.
29Atatürk ve ilkeleriyle ilgili bilgiye sahip olur.
30Sosyal bilimler ve eğitim bilimleri alanında genel kültür sahibi olur.
31Eğitim ve bilişim teknolojileri konusunda bilgiye ve uygulamaya yönelik çalışma yapar.
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Gösterip YaptırmaBu yöntemde, öğretmen; deney, gösteri gibi bir etkinliği sınıf önünde yaparak gösterir ve sonrasında öğrencilerin yapmalarını sağlar. Öğrenciler sadece bakarak ve izleyerek değil, aynı zamanda yaparak ve deneyerek öğrenmeye çalışırlar. Bu yöntem genellikle beceri öğretiminde uygulanır. Kalabalık sınıflarda uygulanması zordur.
Örnek Olay Örnek olay incelemesi, öğrencilerin gerçek ve sorunlu bir olaya aktif olarak katılarak çözümlemeci bir bakış açısını kullanmalarını gerektiren bir yöntemdir. Sorunlu olay gerçek ya da gerçeğe çok yakın olabilir. Olayı anlatan ve gerekli verileri kapsayan bir doküman üzerinde çalışan öğrenci(ler), olayı öğrenir, verileri çözümler, sorunu değerlendirirler. Birlikte tartışarak olayın nedenine ya da çözümüne ilişkin öneriler geliştirirler. Özellikle sosyal bilimlerde pek çok konuyu, örnek olay biçiminde sınıfa getirmek olanaklıdır. Öğrenciler süreç içinde aktif konumda kalırlar ve üst düzey kazanımlar elde ederler.
İşbirlikli Öğrenmeİşbirlikli öğrenme, öğrencilerin ortak bir amaç için birlikte çalışmaları esasına dayanan bir öğrenme türüdür. Farklı yetenekte olan çocuklar, heterojen gruplarda bir araya gelip, birlerine yardımcı olarak öğrenirler. İşbirliği kurma sırasında yardım etme ve yardım alma, içinde bulunduğu grup birliğinin farkına varma gibi önemli deneyimler edinilir. Böylece gelecekte iş yaşamında çok önemli bir beceri olan ekip çalışmasına yatkınlık konusunda kazanımlar gerçekleşir.
Gösteri Bu yöntemde, öğretmen; deney, gösteri gibi bir etkinliği sınıf önünde yapar, öğrenciler bakarak ve izleyerek öğrenmeye çalışır. Bu yöntem genellikle olanakların kısıtlı olması halinde ve tehlikeli deney ve durumların ele alınmasında uygulanır.
Soru-CevapKullanılan farklı tipteki sorularla (birleştirici, ayırıcı, değerlendirme, bilgi isteyen, motive edici ve beyin fırtınası) öğrencinin süreç içinde daha aktif bir konuma gelse de, öğretmen merkezli yöntemlerdendir. Amaca hizmet eden ve mümkün olduğunca öğrenciyi düşünceye sevk edecek sorular sorulmalı. Yanlış bile olsa, öğrencilerin düşüncelerini rahat ifade etmeleri ve konuşmaları, hem öğrenmeleri hem de kendilerine güven kazanma açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda derse katılımı düşük olan öğrencileri teşvik etmek için etkilidir. Öğretmen tüm öğrencilerle etkileşim sağlamalıdır.
İşbirlikli öğrenmeİşbirlikli öğrenme, öğrencilerin ortak bir amaç için birlikte çalışmaları esasına dayanan bir öğrenme türüdür. Farklı yetenekte olan çocuklar, heterojen gruplarda bir araya gelip, birlerine yardımcı olarak öğrenirler. İşbirliği kurma sırasında yardım etme ve yardım alma, içinde bulunduğu grup birliğinin farkına varma gibi önemli deneyimler edinilir. Böylece gelecekte iş yaşamında çok önemli bir beceri olan ekip çalışmasına yatkınlık konusunda kazanımlar gerçekleşir.
Rol OynamaRol oynama, öğrencinin kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kişiliğe bürünerek ifade etmesini sağlayan bir öğrenme yoludur. Yöntemin başarıya ulaşması için öğrencinin yaratıcı düşünceyi kullanması gerekir. Öğrenci, gerçek rolünden ve duygularından arınarak kendini başka birinin yerine koyar. Böylece onların nasıl düşündüklerini, neler hissettiklerini ve nasıl davrandıklarını anlamaya çalışır. Bu teknikte dersin konusu ile ilgili bir sorun, durum, olay ya da fikir bir grup öğrenci tarafından diğer öğrencilerin önünde sergilenerek duruma çözüm üretilmeye çalışılır. Bazı kaynaklarda rol oynamanın, problem çözme süreci şeklinde olması gerektiği de ifade edilmektedir.
DramaÖğrencilerin bir beceri ya da durumu sınıfın önünde canlandırarak öğrendikleri bir yöntemdir. Yaşayarak bilgi edinmenin yanı sıra, sözel ifade gücünün gelişmesi ve toplumsallaşmanın sağlanmasında da önemli yararı bulunmaktadır. Yaratıcı, üretken, yaratıcı kararlar alabilen, değişik olmaktan ve değişiklik yapmaktan korkmayan, dilini iyi kullanan, eleştirel düşünen bireyler yetiştirmeye olanak sağlar.
Görüşme Öğretmenin yeterli donanıma sahip olmadığı durumlarda veya belli konularda daha zengin donanıma sahip kişileri (edebiyatçı, sanatçı, tasarımcı, yazar, çizer, vs.) sınıfa getirerek, sınıf önünde geliştirilen bir konuşmayı ifade eder. Öğrencileri duyuşsal anlamda tetikleyen bir tekniktir. Bazı durumlarda öğrenciler bilgi edinmek amacıyla belli kişilerle görüşmeler yaparak, elde ettikleri bilgileri çözümleyerek öğrenebilirler.
MünazaraMünazara, bir konu üzerinde, belli kural ve yöntemlere uyularak yapılan tartışma türüdür. Münazara, ikişerli veya üçerli iki grup öğrencinin bir fikrin, eylemin veya önerinin taraf ve karşı noktalarını ortaya koymasıdır. Amaç bir konudaki birbirine zıt fikirleri tartışmaktır. Gruplardan birisi işlenecek konuya olumlu, diğeri ise olumsuz yönden savunmalıdır. Münazarada etkili savunmanın önemli olması gibi, belli zaman içinde konuşmak da önemlidir. Bu nedenle konuşmacılara eşit zaman dilimleri verilmelidir. Bu zaman, genellikle 5-15 dakikadır. Öğretmen münazarayı değerlendirmek için sınıfa rehberlik eder.
Beyin FırtınasıBeyin fırtınası, değerlendirme ya da sınırlama olmaksızın bir sorunun çözümüne ilişkin mümkün olduğunca çok çözüm yollarını elde etmek için düzenlenmiş olan bir grup çalışması sürecidir. Beyin fırtınasının amacı, öğrencilerin fikir üretmelerini sağlamak ve onların kendilerini ifade etmesini kolaylaştırmaktır. Bu teknik, üst düzey tartışma tekniği olarak kullanılır. Fırtına dönemi ve değerlendirme dönemi vardır. Başarılı bir beyin fırtınasında; değerlendirmenin sonraya bırakılması, serbest ve neşeli bir ortam yaratılması, olabildiğince çok miktarda fikir üretilmesinin sağlanması, önerilen fikirlerin gruplanması ve geliştirilmesi çok önemlidir.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BİLGİKuramsal Olgusal 02
BİLGİKuramsal Olgusal 03
BİLGİKuramsal Olgusal 04
BİLGİKuramsal Olgusal 05
BİLGİKuramsal Olgusal 06
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 03
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 04
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 05
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 06
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 06
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 07
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 06
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 07
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 08
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 04
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
Program yeterlilikleri veya düzey yeterlilikleri girilmemiş veya YÖK tarafından programa ait yeterlilik tanımı verilmemiş olabilir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
OMB 1001 EĞİTİME GİRİŞ 2+0 3 Zorunlu
OMB 1005 EĞİTİM FELSEFESİ 2+0 3 Zorunlu
TRO 1101 EDEBİYAT BİLGİ VE KURAMLARI I 2+0 3 Zorunlu
TRO 1103 OSMANLI TÜRKÇESİ I 2+0 4 Zorunlu
TRO 1105 TÜRK DİL BİLGİSİ I 2+0 4 Zorunlu
TRO 1107 DİL VE OKURYAZARLIK 2+0 4 Zorunlu
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2+0 3 Zorunlu
TKD 101 TÜRK DİLİ - I 2+0 3 Zorunlu
- Yabancı Dil 1 2+0 3 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil 1

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
OMB 1003 EĞİTİM SOSYOLOJİSİ 2+0 3 Zorunlu
ATI 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II 2+0 3 Zorunlu
TKD 102 TÜRK DİLİ - II 2+0 3 Zorunlu
GKD 1003 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 3+0 4 Zorunlu
TRO 1102 EDEBİYAT BİLGİ VE KURAMLARI II 2+0 3 Zorunlu
TRO 1104 OSMANLI TÜRKÇESİ II 2+0 4 Zorunlu
TRO 1106 TÜRK DİL BİLGİSİ II 2+0 4 Zorunlu
OFD 104 EĞİTİM PSİKOLOJİSİ 3+0 3 Zorunlu
- Yabancı Dil 2 2+0 3 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil 2

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TRO 2101 TÜRKÇE EĞİTİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ 3+0 4 Zorunlu
TRO 2105 TÜRK HALK EDEBİYATI I 2+0 4 Zorunlu
TRO 2111 ESKİ TÜRK EDEBİYATI I 2+0 4 Zorunlu
TRO 2109 TÜRK DİL BİLGİSİ III 2+0 4 Zorunlu
OMB 3002 EĞİTİMDE AHLAK VE ETİK 2+0 3 Zorunlu
OFD 203 ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ 3+0 3 Zorunlu
- Meslek Bilgisi Seçmeli 1 2+0 2 Seçmeli
- Genel Kültür Seçmeli 1 2+2 3 Seçmeli
- Alan Seçmeli-1 2+2 3 Seçmeli
  Toplam 30  
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Alan Seçmeli-1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Genel Kültür Seçmeli 1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Meslek Bilgisi Seçmeli 1

4. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
OMB 2008 EĞİTİMDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 2+0 3 Zorunlu
OMB 2102 ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ 3+0 3 Zorunlu
TRO 2106 TÜRK HALK EDEBİYATI II 2+0 4 Zorunlu
TRO 2112 ESKİ TÜRK EDEBİYATI II 2+0 4 Zorunlu
TRO 2110 TÜRK DİL BİLGİSİ IV 2+0 4 Zorunlu
GKD 4002 TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI 1+2 4 Zorunlu
- Meslek Bilgisi Seçmeli 2 2+0 2 Seçmeli
- Genel Kültür Seçmeli 2 2+2 3 Seçmeli
- Alan Seçmeli-2 2+2 3 Seçmeli
  Toplam 30  
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Alan Seçmeli-2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Genel Kültür Seçmeli 2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Meslek Bilgisi Seçmeli 2

5. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
OMB 3006 SINIF YÖNETİMİ 2+0 3 Zorunlu
TRO 3101 OKUMA EĞİTİMİ 3+0 5 Zorunlu
TRO 3103 DİNLEME EĞİTİMİ 3+0 5 Zorunlu
TRO 3107 YENİ TÜRK EDEBİYATI I 2+0 3 Zorunlu
TRO 3105 DİLBİLİM 2+0 3 Zorunlu
OFD 311 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME 3+0 3 Zorunlu
- Meslek Bilgisi Seçmeli 3 2+0 2 Seçmeli
- Genel Kültür Seçmeli 3 2+2 3 Seçmeli
- Alan Seçmeli-3 2+2 3 Seçmeli
  Toplam 30  
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Alan Seçmeli-3
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Genel Kültür Seçmeli 3
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Meslek Bilgisi Seçmeli 3

6. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
OMB 3003 TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ 2+0 3 Zorunlu
TRO 3102 YAZMA EĞİTİMİ 3+0 5 Zorunlu
TRO 3104 KONUŞMA EĞİTİMİ 3+0 5 Zorunlu
TRO 3108 YENİ TÜRK EDEBİYATI II 2+0 3 Zorunlu
TRO 3106 ÇOCUK EDEBİYATI 2+0 3 Zorunlu
OMB 3112 EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME 2+0 3 Zorunlu
- Meslek Bilgisi Seçmeli 4 2+0 2 Seçmeli
- Genel Kültür Seçmeli 4 2+2 3 Seçmeli
- Alan Seçmeli-4 2+2 3 Seçmeli
  Toplam 30  
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Alan Seçmeli-4
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Genel Kültür Seçmeli 4
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Meslek Bilgisi Seçmeli 4

7. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
OMB 4001 ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI 1 2+6 12 Zorunlu
OMB 4005 ÖZEL EĞİTİM VE KAYNAŞTIRMA 2+0 3 Zorunlu
TRO 4103 DÜNYA EDEBİYATI I 2+0 3 Zorunlu
TRO 4101 TİYATRO VE DRAMA UYGULAMALARI I 2+0 3 Zorunlu
TRO 4105 TÜRKÇE DERS KİTABI İNCELEMESİ 2+0 4 Zorunlu
- Meslek Bilgisi Seçmeli 5 2+0 2 Seçmeli
- Alan Seçmeli 5 2+2 3 Seçmeli
  Toplam 30  
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Alan Seçmeli 5
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Meslek Bilgisi Seçmeli 5

8. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
OMB 4002 ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI 2 2+6 12 Zorunlu
OMB 4003 OKULLARDA REHBERLİK 2+0 3 Zorunlu
TRO 4106 TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİ 2+0 3 Zorunlu
TRO 4104 DÜNYA EDEBİYATI II 2+0 3 Zorunlu
TRO 4102 TİYATRO VE DRAMA UYGULAMALARI II 2+0 3 Zorunlu
KRY 401 KARİYER PLANLAMA 2+0 1 Zorunlu
- Alan Seçmeli 6 2+2 3 Seçmeli
- Meslek Bilgisi Seçmeli 6 2+0 2 Seçmeli
  Toplam 30  
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Alan Seçmeli 6
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Meslek Bilgisi Seçmeli 6


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl : Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30PY 31
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IZ                               
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IIZ                               
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİZ           *            * **   
ÇOCUK EDEBİYATIZ                               
DİL VE OKURYAZARLIKZ                               
DİLBİLİMZ                               
DİNLEME EĞİTİMİZ                               
DÜNYA EDEBİYATI IZ                               
DÜNYA EDEBİYATI IIZ                               
EDEBİYAT BİLGİ VE KURAMLARI IZ                               
EDEBİYAT BİLGİ VE KURAMLARI IIZ                               
EĞİTİM FELSEFESİZ                               
EĞİTİM PSİKOLOJİSİZ **         *          * *  * *
EĞİTİM SOSYOLOJİSİZ                               
EĞİTİMDE AHLAK VE ETİKZ                               
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİZ                               
EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRMEZ                               
EĞİTİME GİRİŞZ                               
ESKİ TÜRK EDEBİYATI IZ                               
ESKİ TÜRK EDEBİYATI IIZ                               
KARİYER PLANLAMAZ                               
KONUŞMA EĞİTİMİZ                               
OKULLARDA REHBERLİKZ                               
OKUMA EĞİTİMİZ                               
OSMANLI TÜRKÇESİ IZ                               
OSMANLI TÜRKÇESİ IIZ                               
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİZ *     *   **              ** *
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİZ                               
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI 1Z **    ** ***            * ****
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI 2Z **  * ** ***            * ****
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEZ                               
ÖZEL EĞİTİM VE KAYNAŞTIRMAZ                               
SINIF YÖNETİMİZ                               
TİYATRO VE DRAMA UYGULAMALARI IZ                               
TİYATRO VE DRAMA UYGULAMALARI IIZ                               
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARIZ            *            **    
TÜRK DİL BİLGİSİ IZ                               
TÜRK DİL BİLGİSİ IIZ                               
TÜRK DİL BİLGİSİ IIIZ                               
TÜRK DİL BİLGİSİ IVZ                               
TÜRK DİLİ - IZ                               
TÜRK DİLİ - IIZ                               
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİZ                               
TÜRK HALK EDEBİYATI IZ                               
TÜRK HALK EDEBİYATI IIZ                               
TÜRKÇE DERS KİTABI İNCELEMESİZ                               
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ Z                               
TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİZ                               
YAZMA EĞİTİMİZ                               
YENİ TÜRK EDEBİYATI IZ                               
YENİ TÜRK EDEBİYATI IIZ                               
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30PY 31
21. YÜZYIL BECERİLERİS                               
AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRENMES                               
AKADEMİK METİN YAZMAS                               
AKADEMİK TÜRKÇES                               
ATÖLYE GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARIS                               
BAĞIMLILIK VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELES                               
BESLENME VE SAĞLIKS                               
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞS                               
BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİS                               
BİLİM VE ARAŞTIRMA ETİĞİS                               
BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE EVRİMS                               
CUMHURİYETE DAMGA VURAN TÜRK KADINLARS                               
ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATIS                               
ÇEVRE VE İNSANS                               
ÇOCUK PSİKOLOJİSİS                               
ÇOCUK RESİMLERİ ANALİZİS                               
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUS                               
DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİS                               
DİL EDİNİMİS                               
DİL VE İLETİŞİMS                               
DOĞADA EĞİTİMS                               
DÜŞÜNCE TARİHİS                               
EĞİTİM ANTROPOLOJİSİS                               
EĞİTİM HUKUKUS                               
EĞİTİM TARİHİS                               
EĞİTİMDE DRAMAS                               
EĞİTİMDE KAREKOD UYGULAMALARIS                               
EĞİTİMDE PROGRAM DIŞI ETKİNLİKLERS       *     *           * *  *
EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRMES                               
EĞİTİMDE PROJE HAZIRLAMAS                               
ELEŞTİREL OKUMAS                               
ELEŞTİREL VE ANALİTİK DÜŞÜNMES                               
ESKİ VE ORTA TÜRKÇE METİN İNCELEMESİS                               
FİLM VE VİDEO YAPIMINA GİRİŞS                               
GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARIS                               
GÖRSEL KÜLTÜRE ELEŞTİREL BAKIŞS                               
GÖZLEMSEL ASTRONOMİS                               
GÜZEL VE ETKİLİ KONUŞMA( DİKSİYON) SANATIS                               
HİKAYE VE MASAL ANLATICILIĞIS                               
HİZMET EDEREK ÖĞRENMES                               
İKİ DİLLİ TÜRK ÇOCUKLARINA TÜRKÇE ÖĞRETİMİS                               
İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ EĞİTİMİS                               
İNSAN İLİŞKİLERİ VE İLETİŞİMS                               
JAPONCA 1S                               
JAPONCA 2S                               
JAPONCA 3S                               
JAPONCA 4S                               
KAPSAYICI EĞİTİMS                               
KARAKTER VE DEĞER EĞİTİMİS                               
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİMS                               
KÜLTÜR VE DİLS                               
MEDYA OKURYAZARLIĞIS                               
METİNDİLBİLİMS                               
MİKRO ÖĞRETİMS                               
MÜZE EĞİTİMİS                               
MÜZİK TERAPİS                               
OKUL DIŞI ÖĞRENME ORTAMLARIS                               
OKULLARDA SATRANÇ ÖĞRETİMİS                               
OYUNLARLA DİL ÖĞRETİMİ S                               
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜS                               
P4C, ÇOCUKLAR VE TOPLULUKLAR İÇİN FELSEFE S                               
SANAT VE ESTETİKS                               
SINIF İÇİ ÖĞRENMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİS                               
SOKRATİK SORGULAMA BECERİLERİS                               
SÖZCÜK ÖĞRETİMİS                               
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA VE EĞİTİMS                               
TEKNOLOJİ İLETİŞİMİS                               
TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİS                               
TRAFİK EĞİTİMİS                               
TÜRK DİLİ TARİHİS                               
TÜRK EĞİTİM TARİHİS                               
TÜRK HALK EDEBİYATI METİN İNCELEMELERİS                               
TÜRK İŞARET DİLİS*******************************
TÜRK KÜLTÜR COĞRAFYASIS                               
TÜRK MUSİKİSİS                               
TÜRK SANATI TARİHİS                               
TÜRKÇE EĞİTİMİNDE METİN KULLANIMIS                               
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ TARİHİS                               
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE MATERYAL TASARIMIS                               
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SINAV HAZIRLAMA VE DEĞERLENDİRMES                               
TÜRKİYE TÜRKÇESİS                               
TÜRKİYE`NİN MODERNLEŞME TARİHİ S                               
UYGARLIK TARİHİS                               
YABANCI DİL 1 - İNGİLİZCE 1S                               
YABANCI DİL 2 - ALMANCA 2S                               
YABANCI DİL 2 - FRANSIZCA 2S                               
YABANCI DİL 2 - İNGİLİZCE 2S                               
YABANCI DİL I - ALMANCA IS                               
YABANCI DİL I - FRANSIZCA I S                               
YARATICI YAZMAS                               
YARATICI YAZMA TEKNİKLERİS                               
YAZILI VE GÖRSEL METİN İNCELEME S                               
YETİŞKİN EĞİTİMİ VE HAYAT BOYU ÖĞRENMES                               
ZEKA VE AKIL OYUNLARIS                               
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi