Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
RSE 611TOPLUMSAL YAPI VE SANAT3 + 01. Yarıyıl10

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Lisansüstü eğitimde “Toplumsal Yapı ve Sanat” dersinin amacı, sanat sosyolojisi temelli bilgileri, güncel sanat-toplum ilişkisi ve eğitim pratikleriyle genişleterek, “özel başlıklar” altında uzmanlaşma düzeyinde öğretmektir. Buna göre, dersin kapsamına bağlı olarak alt amaçlar şu şekilde ifade edilebilir: - Toplumsal yapı kavramını anlamak ve sanatla ilişkisini her iki yönde irdelemek. - Sanatın sosyal bir olgu olduğunu tartışmak, değerlendirmek. - Sanatın toplumun kültürel, siyasi ve ekonomik yapısı üzerindeki etkisini araştırmak. - Sanatın toplumsal değişimdeki rolünü ve eleştirel yaklaşımını “sosyal adalet, toplumsal cinsiyet, insan hakları, çevre, dijital dönüşüm ve diğer” güncel konular üzerinden araştırmak ve değerlendirmek. - Toplumsal yapının sanatın üretimine, finansmanına, dağıtımına, eleştirilmesine ve teşvik edilmesine olan etkisi incelemek. - Kültürlerarası farklılıklar, sanatın küresel ticareti ve diğer ülkelerin sanatını anlamak.
Ders İçeriği Tarihsel dizge içinde değişime açık bir kavram olarak değerlendirilen “sanat” hakkında en uzlaşılmış görüş “sosyal bir olgu” olduğudur. Sanat insan tarafından yapılır, bu sebeple doğal süreçlerin dışında yapay (artifact) olarak kabul edilir. İnsan zekasının çıktısı yaratıcı unsurlar içerir, bu durum doğal olarak karmaşık ilişkiler yumağı şeklinde örgütlenmiş toplumsal yapıyı etkiler. İlk aşamada araştırmaya yönelik bir ders olarak toplumbilim yaklaşımı içinde; toplumsal yapı ve sosyal kurumlar incelenecektir. İkinci aşamada Bir sosyal kurum olarak sanatın toplumu yansıtması, değiştirmesi ve eleştirmesi konuları ele alınacaktır. Son aşamada, toplum-sanat ilişkisi; iktidar, kültür endüstrisi, tüketim kültürü, kamusal alanda sanat, toplumsal cinsiyet, özelde feminist sanat, sanat izleyicisi ve sanat etkinlikleri, yeni sanatsal anlatım olanakları, kentsel ve kırsal bölgelerde sanat ve sanata erişilebilirlik gibi konular öğrenci araştırmaları kapsamında değerlendirilecektir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1(1) Toplumsal yapıyı ve bileşenlerini analiz eder.
2(2) Sanat ile toplumsal yapı arasındaki ilişkiyi açıklar.
3(3) Sosyal bir kurum olan eğitim ile sanat arasındaki ilişkiyi tartışır.
4(4) Toplumsal yapının sanatın üretimine etkisini değerlendirir.
5(5) Sanatın toplumsal değişimdeki rolünü güncel kavramlar, olay ve olgular üzerinde açıklar.
6(6) Kültür endüstrisi, sanatın ticareti ve yönetimi, sanat kurumları ve sanat etkinlikleri gibi kavramları akademik düzeyde tartışır ve araştırmalarında kullanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07
ÖK 001       
ÖK 002       
ÖK 003       
ÖK 004       
ÖK 005       
ÖK 006       
Ara Toplam       
Katkı0000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)148112
Ödevler155
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)14848
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14848
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)14747
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






260

10
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları