Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
MAIM 551PLASTİK ENJEKSİYON KALIPÇILIĞI TASARIM ESASLARI 3 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Plastik enjeksiyon kalıpçılığı bünyesinde, akışkanlar mekaniği, hidrolik sistemler, talaşlı üretim yöntemleri gibi makine mühendisliğinin birçok alanını bünyesinde birleştiren kalıpçılığın en zor alanlarından biridir. Dolayısıyla plastik enjeksiyon kalıp tasarımı alanında çalışan mühendis ve akademisyenlerin ihtiyaç duyduğu çok karmaşık matematiksel hesaplamalar, imalat bilgisi ve akış analizlerinin detaylı olarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Plastik enjeksiyon ürün oluşturma çevrimi. Plastik enjeksiyon tezgâhı çalışma prensibi. Plastik enjeksiyon tezgâhı seçim kriterleri. Plastik enjeksiyon kalıbının yapısı ve standart elemanlar. Enjeksiyon sistemi ve hesaplamaları. Parça itici sistemi ve hesaplamaları. Soğutma sistemi ve hesaplamaları. Plastik malzemelerin özellikleri ve kalıplama değerlerinin belirlenmesi. Kalıplanmış parçalardaki ürün hataları ve bunların telafisi. Bilgisayar destekli kalıp tasarım uygulamaları. Bilgisayar destekli sıcaklık, dolum ve soğuma analizleri
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Günlük hayatımızın vazgeçilmez ürünlerinin oluşturulduğu plastik enjeksiyon kalıpçılığı, akademik anlamda yeterince rağbet görmemektedir. Bugün yurtdışında makine mühendisliği bölümlerinin lisans ve lisansüstü alanlarda en popüler konularından biriyken, Türkiye’de birkaç fakültede seçmeli olarak verilmektedir. Önerilen bu dersle lisansüstü anlamda önemli bir eksiklik giderilmiş olacaktır.
2Otomotiv, havacılık, beyaz eşya, denizcilik gibi birçok alanda kullanılan plastik ürünlerin tasarım ve kalıplama esasları piyasada bu alanda çalışan ve uzmanlaşmak isteyen mühendisler için önemli kazanımlar oluşturacaktır.
3Çok basit bir ürün bile olsa buna ait kalıp parçaları ve aparatlar oldukça pahalı ve işlenmesi zor parçalardır. Bu sebeple kalıp üretimine başlamadan önce kalıplara ait sonlu elemanlar analizlerinin yapılması hayati öneme sahiptir. Önerilen derste oldukça kompleks bir yapıdaki bu sistemlere ait dolum, soğutma, sıcaklık ve kusur analizleri gerçekleştirilerek, bu alanda çalışan mühendisler için önemli veriler içermektedir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14
ÖK 001              
ÖK 002              
ÖK 003              
Ara Toplam              
Katkı00000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Ödevler155
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12020
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları