Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 514GIDA SANAYİNDE DÜŞÜK SICAKLIK UYGULAMALARI3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda muhafazasında düşük sıcaklık uygulamalarının önemini, düşük sıcaklık uygulamalarının neler olduğunu ve düşük sıcaklık uygulamalarında kullanılan ekipmanları bilme.
Ders İçeriği Soğukta ve dondurarak depolamanın temel ilkeleri ve termodinamiği, Gıda maddelerinin soğutma ve dondurma süresince termo-fiziksel özelliklerindeki değişimler, bunların teorik ve deneysel olarak belirlenmesi çalışmalar, kullanılan yöntemler, donma süresi ve donma hızı, tanımlar, ölçüm ve hesaplanması, soğutma, dondurma ve donmuş muhafaza işlemlerinin gıda kalitesine etkileri, gıda bünyesinde oluşan olaylar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Soğutma yöntemlerini, soğutmada kullanılan cihaz ve ekipmanları bilme.
2Soğutma tekniğinde kullanılan diyagramları bilme
3Soğutma yükü hesabını bilme
4Gıdalarda düşük sıcaklık uygulamalarını bilme.
5Düşük sıcaklık uygulamalarının gıda üzerine etkilerini bilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0013332324   23
ÖK 00233435433  44
ÖK 00355554444  35
ÖK 00454544554  55
ÖK 00543353555  54
Ara Toplam2018201919202116  1921
Katkı444444430044

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1ENGİN DEMİRAY


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 514 GIDA SANAYİNDE DÜŞÜK SICAKLIK UYGULAMALARI 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ENGİN DEMİRAY edemiray@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Gıda muhafazasında düşük sıcaklık uygulamalarının önemini, düşük sıcaklık uygulamalarının neler olduğunu ve düşük sıcaklık uygulamalarında kullanılan ekipmanları bilme.
İçerik Soğukta ve dondurarak depolamanın temel ilkeleri ve termodinamiği, Gıda maddelerinin soğutma ve dondurma süresince termo-fiziksel özelliklerindeki değişimler, bunların teorik ve deneysel olarak belirlenmesi çalışmalar, kullanılan yöntemler, donma süresi ve donma hızı, tanımlar, ölçüm ve hesaplanması, soğutma, dondurma ve donmuş muhafaza işlemlerinin gıda kalitesine etkileri, gıda bünyesinde oluşan olaylar.
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları