Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 536GIDA TOKSİKOLOJİSİ3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkilerinin saptanması; toksik gıda bileşenlerinin insan sağlığı üzerine etkileri, toksik gıda bileşenlerinin kritik limitleri, gıda güvenliği açısından ulusal ve uluslararası düzenlemeler.
Ders İçeriği Toksik gıda bileşenlerinin tanımı, toksisiteyi etkileyen faktörler, Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler. Gıda kaynaklı mikrobiyal ve paraziter hastalık ve zehirlenmeler. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler. Pestisitler, insektisidler, hebisidler vb. Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar. Gıdaların ışınlanması ve radyoaktif izotoplar. Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler. Gıdalarda ve içme sularında kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri.Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri. Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıdalardaki toksik bileşikleri öğrenir
2Toksik bileşiklerin yapılarını ve oluşumlarını öğrenir
3toksik bileşiklerin insan sağlığı üzerine etkilerini öğrenir
4Toksik bileşik limitlerini öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001424544545555
ÖK 002535253454 43
ÖK 003454432345255
ÖK 0044 34 54 5524
Ara Toplam171016151214161319121617
Katkı434434435344

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2021-2022 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2020-2021 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2019-2020 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2018-2019 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2018-2019 Güz1ÇETİN KADAKAL
Detay 2018-2019 Güz2HAKAN KARACA
Detay 2017-2018 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2017-2018 Güz1ÇETİN KADAKAL
Detay 2016-2017 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2015-2016 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2014-2015 Bahar1HAKAN KARACA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 536 GIDA TOKSİKOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. HAKAN KARACA hkaraca@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkilerinin saptanması; toksik gıda bileşenlerinin insan sağlığı üzerine etkileri, toksik gıda bileşenlerinin kritik limitleri, gıda güvenliği açısından ulusal ve uluslararası düzenlemeler.
İçerik Toksik gıda bileşenlerinin tanımı, toksisiteyi etkileyen faktörler, Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler. Gıda kaynaklı mikrobiyal ve paraziter hastalık ve zehirlenmeler. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler. Pestisitler, insektisidler, hebisidler vb. Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar. Gıdaların ışınlanması ve radyoaktif izotoplar. Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler. Gıdalarda ve içme sularında kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri.Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri. Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin tanıtımı
2 Toksikoloji hakkında genel bilgiler
3 Toksisitenin tanımı ve toksinlerin sınıflandırılması
4 Toksikasyon
5 Toksinlerin etki mekanizması
6 Toksisite testleri
7 Gıdalardaki doğal toksik bileşenler
8 Bulaşanlar
9 Gıda katkıları
10 Dietteki kimyasal koruyucular
11 Öğrenci sunumları-I
12 Öğrenci sunumları-II
13 Öğrenci sunumları-III
14 Öğrenci sunumları-IV
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları