Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 526FONKSİYONEL GIDALAR3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda bileşenleri ile bunların sağlıkla ilişkisi hakkında genel bir bilgi edinmek ve fonksiyonel gıdalarla ilgili güncel yasal durumu anlayabilmeyi sağlamak.
Ders İçeriği Fonksiyonel gıdalara giriş, fonksiyonel gıdalara yönelik terminoloji, fonksiyonel gıdaların sağlığa katkısı (fonksiyonel gıdaların kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, yaşlanma, moral ve performans arasındaki ilişkisi), gıda bileşenlerinin sağlık açısından fonksiyonları (besin lifi, yeni oligosakkaritler, şeker alkolleri, aminoasitler, peptitler ve proteinler, vitaminler, laktik asit bakterileri, yağ asitleri, fitokimyasallar ve antioksidanlar), fonksiyonel gıda pazarı ve rekabet, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal durum. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1fonksiyonel gıdalar terminolojisini anlamak
2fonksiyonel gıda bileşenlerinin kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, yaşlanma, moral ve performans arasındaki ilişkisini anlamak
3fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeleri öğrenmek

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001333     3   
ÖK 002  333   33  
ÖK 003  3     3   
Ara Toplam33933   93  
Katkı113110003100

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1EZGİ ÖZGÖREN ÇAPRAZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 526 FONKSİYONEL GIDALAR 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi EZGİ ÖZGÖREN ÇAPRAZ ezgio@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda bileşenleri ile bunların sağlıkla ilişkisi hakkında genel bir bilgi edinmek ve fonksiyonel gıdalarla ilgili güncel yasal durumu anlayabilmeyi sağlamak.
İçerik Fonksiyonel gıdalara giriş, fonksiyonel gıdalara yönelik terminoloji, fonksiyonel gıdaların sağlığa katkısı (fonksiyonel gıdaların kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, yaşlanma, moral ve performans arasındaki ilişkisi), gıda bileşenlerinin sağlık açısından fonksiyonları (besin lifi, yeni oligosakkaritler, şeker alkolleri, aminoasitler, peptitler ve proteinler, vitaminler, laktik asit bakterileri, yağ asitleri, fitokimyasallar ve antioksidanlar), fonksiyonel gıda pazarı ve rekabet, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal durum. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Fonksiyonel gıdaların tanıtımı
2 Fonksiyonel gıdaların Tanıtımı
3 Fonksiyonel gıdalar sağlık ilişkisi
4 Fonksiyonel gıdalar sağlık ilişkisi
5 Probiyotik, Prebiyotik ve Sinbiyotikler/Konuda yapılan çalışmalar
6 Diyet lifleri/ Konuda yapılan çalışmalar
7 Antioksidan özelliğe sahip fonksiyonel gıdalar/Konuda yapılan çalışmalar
8 Yağ bazlı fonksiyonel bileşenler/Konuda yapılan çalışmalar
9 Protein bazlı fonksiyonel bileşenler/Konuda yapılan çalışmalar
10 Fonksiyonel gıda bileşeni olarak vitaminler/Konuda yapılan çalışmalar
11 Fonksiyonel gıda bileşeni olarak mineraller/Konuda yapılan çalışmalar
12 Literatür araştırması
13 Öğrenci Sunumları
14 Öğrenci Sununmları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları