Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 523GIDALARDA DUYUSAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ3 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı; gıdaların duyusal değerlendirme metotlarının temellerine vermek suretiyle öğrencileri duyusal analiz bilimi alanında eğitmektir
Ders İçeriği Duyusal değerlendirmenin tanımı ve önemi, gıdalarda kullanım amacı, örnekleme ve örnek hazırlama, örneklerin panele sunuluşu, panelist seçimi ve eğitimi, gıdaların duyusal özelliklerini etkileyen faktörler, renk koku, tat, aroma, vizkozite, sertlik v.b. kalite derecelendirilmesinde kullanılan skalalar, değerlendirme formlarının hazırlanması, duyusal test yöntemleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Duyusal analiz sırasında panel, sunum ve laboratuvar kontrolleri hakkında bilgi sahibi olmak
2Duyusal analizde kullanılabilecek durumda bir skala oluşturabilme becerisine sahip olmak
33. Duyusal analiz panelinin tek başına veya grup çalışmasıyla organize edecek beceriye sahip olmak
4Amaca uygun olarak duyusal yöntem belirleme becerisine sahip olmak
5Duyusal analiz sonuçlarını yorumlayabilme becerisine sahip olmak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0012     454   
ÖK 002     342    
ÖK 003       4    
ÖK 004        5   
Ara Toplam2    38119   
Katkı000001222000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1FATMA IŞIK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 523 GIDALARDA DUYUSAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. FATMA IŞIK fisik@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Bu dersin amacı; gıdaların duyusal değerlendirme metotlarının temellerine vermek suretiyle öğrencileri duyusal analiz bilimi alanında eğitmektir
İçerik Duyusal değerlendirmenin tanımı ve önemi, gıdalarda kullanım amacı, örnekleme ve örnek hazırlama, örneklerin panele sunuluşu, panelist seçimi ve eğitimi, gıdaların duyusal özelliklerini etkileyen faktörler, renk koku, tat, aroma, vizkozite, sertlik v.b. kalite derecelendirilmesinde kullanılan skalalar, değerlendirme formlarının hazırlanması, duyusal test yöntemleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Duyusal değerlendirme nedir? Önemi nedir?
2 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
3 Duyusal Değerlendirme Laboratuvarının Özellikleri, Ürün ve Panel Kontrolleri
4 Duyusal değerlendirmede panelist seçimi
5 Panel büyüklüğünü etkileyen faktörler
6 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
7 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
8 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
9 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
10 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
11 Lezzet profili analizi
12 Doku profili analizi
13 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı
14 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkçe
Altuğ Onoğur, T. ve Elmacı, Y., 2011. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidaş Medya Ltd. Şti. Yayın No . 010-1BTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları