Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 507GIDA SANAYİNDE ISIL İŞLEM TEKNİKLERİ VE MAKİNELERİ3 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda sanayinde kullanılan ısıl işlem proseslerinin ve proseslerde kullanılan ekipmanların öğrenilmesi. Isıl işlemlerin gıdalar üzerine etkilerinin öğrenilmesi. Isıl işlem hesaplamalarının öğrenilmesi
Ders İçeriği Pastörizasyon sterilizasyon, evaporasyon, kurutma, kontakt denge prosesleri, haşlama, pişirme, ekstrusion işlemleri; kullanılan teknikler, teorisi, termodinamiği, enerji ve kütle denklikleri, prosesle ilgili temel hesaplamalar, hesaplamalarda sürecin izlenmesinde kullanılan tablolar, Gıda maddelerinin termofiziksel özelliklerinin ısı uygulaması ile değişimi, tekniklerde kullanılan temel alet ve ekipmanların tanımı, sınıflanması, çalışma esasları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Isıl işlem tekniklerini bilme
2Isıl işlem tekniklerinin esaslarını bilme
3Isıl işlem uygulamasının hedeflerini bilme
4Isıl İşlem tekniklerinde kullanılan ekipmanları bilme
5Isıl işlemlerin gıdalar üzerine etkilerini bilme
6Isıl işlemlerin mikroorganizmalar üzerine etkilerini bilme
7Isıl işlem tekniği ile ilgili hesaplamaları bilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0012332344   23
ÖK 00243325534  33
ÖK 00355454454  45
ÖK 00454544544  55
ÖK 00535355555  44
ÖK 00644454454  45
ÖK 00744455555  55
Ara Toplam2728262830323126  2730
Katkı444445440044

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Güz1ENGİN DEMİRAY


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 507 GIDA SANAYİNDE ISIL İŞLEM TEKNİKLERİ VE MAKİNELERİ 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ENGİN DEMİRAY edemiray@pau.edu.tr MUH A0186 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Gıda sanayinde kullanılan ısıl işlem proseslerinin ve proseslerde kullanılan ekipmanların öğrenilmesi. Isıl işlemlerin gıdalar üzerine etkilerinin öğrenilmesi. Isıl işlem hesaplamalarının öğrenilmesi
İçerik Pastörizasyon sterilizasyon, evaporasyon, kurutma, kontakt denge prosesleri, haşlama, pişirme, ekstrusion işlemleri; kullanılan teknikler, teorisi, termodinamiği, enerji ve kütle denklikleri, prosesle ilgili temel hesaplamalar, hesaplamalarda sürecin izlenmesinde kullanılan tablolar, Gıda maddelerinin termofiziksel özelliklerinin ısı uygulaması ile değişimi, tekniklerde kullanılan temel alet ve ekipmanların tanımı, sınıflanması, çalışma esasları.
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları