Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 504GIDA ENDÜSTRİSİNDE KALİTE SİSTEMLERİ3 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilerin kalite sistemleri hakkında ve bunların gıda endüstrisinde uygulanmaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
Ders İçeriği Kalite anlayışındaki tarihsel gelişim; kalite, üretim, maliyet ilişkileri, TSE kalite belgeleri, kalite kontrol, kalite güvencesi ve toplam kalite yönetimi, toplam kalite yönetimi uygulamaları, ISO 9000 uygulamaları (prosedür hazırlama), ISO 9000 uygulamaları (denetleme), ISO 9000 uygulamaları (belgelendirme), üretilen veya tedarik edilen hammadde toplam kalite, işletmede toplam kalite, personel için toplam kalite, toplam kalite yönetimini destekleyici uygulamalar (HACCP, GMP, HT, PM), mevzuatta kalite anlayışı, EN 14000. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Kalite anlayışındaki tarihsel süreç
2Kalite sistemleri (TS ISO 9001-2008, TS ISO 22000, TSISO 14000, OHSAS 18001,...)
3Kalite sistemlerinin gıda endüstrisinde uygulanması

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 00142335343 243
ÖK 00234425432 244
ÖK 00344334544 443
Ara Toplam11101081412119 81210
Katkı433354430343

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2021-2022 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2020-2021 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2020-2021 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2019-2020 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2018-2019 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2016-2017 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2014-2015 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2013-2014 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2013-2014 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2012-2013 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2012-2013 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2011-2012 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2011-2012 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2010-2011 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2010-2011 Güz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2009-2010 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2009-2010 Güz1RAMAZAN GÖKÇE


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 504 GIDA ENDÜSTRİSİNDE KALİTE SİSTEMLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2021-2022 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. RAMAZAN GÖKÇE rgokce@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Öğrencilerin kalite sistemleri hakkında ve bunların gıda endüstrisinde uygulanmaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
İçerik Kalite anlayışındaki tarihsel gelişim; kalite, üretim, maliyet ilişkileri, TSE kalite belgeleri, kalite kontrol, kalite güvencesi ve toplam kalite yönetimi, toplam kalite yönetimi uygulamaları, ISO 9000 uygulamaları (prosedür hazırlama), ISO 9000 uygulamaları (denetleme), ISO 9000 uygulamaları (belgelendirme), üretilen veya tedarik edilen hammadde toplam kalite, işletmede toplam kalite, personel için toplam kalite, toplam kalite yönetimini destekleyici uygulamalar (HACCP, GMP, HT, PM), mevzuatta kalite anlayışı, EN 14000. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Kalite nedir? İnsan hayatında kalitenin yeri ve önemi
2 Kalite anlayışındaki tarihsel gelişim
3 Kalite, üretim, maliyet ilişkileri
4 Ülkemizde kalite uygulamaları için yapılan çalışmalar ve TSE
5 TS ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi genel gereklilikler
6 TS ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi doküman hazırlama
7 TS ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi denetim ve belgelendirme
8 TS ISO 22000-2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi genel gereklilikler
9 TS ISO 22000-2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi doküman hazırlama
10 TS ISO 22000-2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi denetim ve belgeleme
11 TS ISO 14000 Çevre Güvenliği Yönetim Sistemi
12 OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri
13 BRC, IFS Gıda Kalite Yönetim Sistemleri
14 Genel değerlendirme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkçe
Topal, Ş. 1996. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri, 225s. TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Matbaası, Gebze,KocaeliTürkçe
Topal, Ş. 2001. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi:HACCP ve Uygulamaları, 172 s.Taç Ofset Matbaası,İstanbul Türkçe
Arıkbay, C. 2003. Gıda Sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri ve HACCP, 156 s. Milli Produktivite Yayınları No 660, AnkaraTürkçe
Özel, A. 2003. Kalite Sağlamada Sistematik Yaklaşımlar ve ISO 9000 Standartları, 190s. Tetra-Pak Paketleme A.Ş, İzmir.Türkçe
Türkçe
Türkçe
Türkçe
Topal, Ş. 1996. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri, 225s. TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Matbaası, Gebze,KocaeliTürkçe
Topal, Ş. 2001. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi:HACCP ve Uygulamaları, 172 s.Taç Ofset Matbaası,İstanbul Türkçe
Arıkbay, C. 2003. Gıda Sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri ve HACCP, 156 s. Milli Produktivite Yayınları No 660, AnkaraTürkçe
Özel, A. 2003. Kalite Sağlamada Sistematik Yaklaşımlar ve ISO 9000 Standartları, 190s. Tetra-Pak Paketleme A.Ş, İzmir.Türkçe
Türkçe
Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları