Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
OTI 157HASAD SONRASI TEKNOLOJİ3 + 07. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bahçe ürünlerinde çiçeklenmeden hasata kadar olan gelişme dönemi içerisinde hücresel olayları ve meyve gelişimini irdelemek. Ayrıca derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdelemek
Ders İçeriği ürünlerinin (meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum) muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma, fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
571) Bahçe ürünlerinin muhafazasını ve pazara hazırlanmasını öğrenir 2)Hasat zamanını, hasat tekniğini, ambalaj evi uygulamalarını ve ambalajlamayı öğrenir. 3) Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişimleri öğrenir. 4) Depo hastalıklarını öğrenir. 5) Bahçe ürünlerinin taşınmasını ve lojistik aşamalarını öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 0571  2      
Ara Toplam1  2      
Katkı1002000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14456
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)133
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)133
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2021-2022 Güz2ALAETTİN KEÇELİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
OTI 157 HASAD SONRASI TEKNOLOJİ 3 + 0 2 Türkçe 2021-2022 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi ALAETTİN KEÇELİ alaettink@pau.edu.tr UBYO A0019 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bahçe ürünlerinde çiçeklenmeden hasata kadar olan gelişme dönemi içerisinde hücresel olayları ve meyve gelişimini irdelemek. Ayrıca derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdelemek
İçerik ürünlerinin (meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum) muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma, fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tahılların Depolanması ve Temizlenmesi
2 Tahılların kurutulması ve silolar
3 Tahılların öğütülmesi
4 Ekmek ve Bisküvi yapımı
5 Bisküvi yapımı
6 Bisküvi üretimi ve paketlenmesi
7 Gofret üretimi ve Trans Yağlar
8 Yulaf gevreğinin yapımı
9 İrmik üretimi, Makarna ve bulgur yapımı
10 Çeltik işlenmesi ve pirinç üretimi
11 Mısır yağı üretimi ve silaj yapımı
12 YFMŞ nedir, Biyoetanol Üretimi
13 Darı ve sorgum öğütülmesi
14 Cin darı ve kuşyemi hasat ve harmanı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. Kraçalı İ. 2011. Ege Üniv. Zir. Fak.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav25Ara Sınav
Ödev25Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları