Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 110GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ2 + 01. Yarıyıl1,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıda mühendisliğini tanıtmak, gıda mühendisinin görevleri, bölüm misyon ve vizyonu, gıda mühendisliği eğitimi ve sektördeki çalışma alanları ile ilgili bilgi vermek, temel gıda işleme basamakları hakkında öğrencileri bilgilendirmek. .
Ders İçeriği Gıda mühendisliğinin tanıtımı, gıda mühendisinin görevleri, bölümün vizyonu ve misyonu, Türkiye’de ve dünyada gıda mühendisliği eğitimi, gıda mühendislerinin sorumluluk, mühendislik birimleri, kütle transferi, ısıl işlemler, evaporasyon, gıdaların kurutulması, fıltrasyon, karıştırma ekipmanları, gıda işletmelerinde temizlik.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Etik değerler çercevesinde Gıda Mühendisinin görev, yetki ve sorumlulukları hakkında genel bilgi sahibi olmak
2Gıda mühendisliği bölümü eğitim-öğretimi ve öğrenci değişim programları (Erasmus, farabi ve mevlana) hakkında bilgi sahibi olmak
3Gıda mühendisliği bölümü dersleri hakkında bilgi sahibi olmak
4Gıda mühendisliğinde kullanılan temel processler hakkında bilgi öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001          3 3
ÖK 0022        2   
ÖK 003  31         
ÖK 0043 432        
Ara Toplam5 742    23 3
Katkı1021100001101

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)133
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)188
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






39

1,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Güz2HALUK ERGEZER
Detay 2019-2020 Güz2HALUK ERGEZER
Detay 2018-2019 Güz2HALUK ERGEZER
Detay 2017-2018 Güz2HALUK ERGEZER
Detay 2016-2017 Güz2RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2015-2016 Güz3ÖZLEM AYTEKİN
Detay 2014-2015 Güz3SAMİ GÖKHAN ÖZKAL
Detay 2014-2015 Güz4ÖZLEM AYTEKİN
Detay 2013-2014 Güz2OKTAY YEMİŞ
Detay 2012-2013 Güz2OKTAY YEMİŞ
Detay 2011-2012 Güz2YUSUF YILMAZ
Detay 2011-2012 Güz2OKTAY YEMİŞ
Detay 2011-2012 Güz2OKTAY YEMİŞ
Detay 2010-2011 Güz3YUSUF YILMAZ
Detay 2009-2010 Güz3YUSUF YILMAZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 110 GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2 + 0 2 Türkçe 2020-2021 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HALUK ERGEZER hergezer@pau.edu.tr MUH A0212 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Gıda mühendisliğini tanıtmak, gıda mühendisinin görevleri, bölüm misyon ve vizyonu, gıda mühendisliği eğitimi ve sektördeki çalışma alanları ile ilgili bilgi vermek, temel gıda işleme basamakları hakkında öğrencileri bilgilendirmek. .
İçerik Gıda mühendisliğinin tanıtımı, gıda mühendisinin görevleri, bölümün vizyonu ve misyonu, Türkiye’de ve dünyada gıda mühendisliği eğitimi, gıda mühendislerinin sorumluluk, mühendislik birimleri, kütle transferi, ısıl işlemler, evaporasyon, gıdaların kurutulması, fıltrasyon, karıştırma ekipmanları, gıda işletmelerinde temizlik.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda mühendisliği nedir?
2 Gıda mühendisliği eğitimi ve geleceği
3 Mühendislik birimleri
4 Gıda mühendisliğinde biyokimya, kimya, mikrobiyoloji ve biyoteknolojinin önem
5 Gıda bileşenleri I (Karbonhidrat, protein)
6 Gıda bileşenleri II (su, vitamin ve mineraller)
7 Gıda bileşenleri II (Yağlar)
8 Temel gıda işleme basamakları I
9 Temel gıda işleme basamakları II
10 Temel gıda işleme basamakları III
11 Fermente gıdalar ve süt ve süt işleme teknolojisi
12 Meyve sebze işleme, et ve et işleme teknolojisi
13 Gıda muhafaza teknikleri
14 Gıda mevzuatları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları