Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 301GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLERİ - I2 + 25. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Reaksiyon kinetiği, işlenmiş gıdaların reolojisi, akışkan gıdaların taşınması ve taşıma sistemleri, akış karakteristikleri, mekanik enerji dengesi, akış sistemlerinde basınç ve debi ölçümü, gıda işlemede enerji, doğal sedimantasyon, mekanik ayırma işlemleri, filtrasyon, santrifüj separasyon, distilasyon konularını öğretmek, konularla ilgili örnek problem çözümleri yapmak. .
Ders İçeriği Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen reaksiyonların kinetiği, işlenmiş gıdaların reolojisi, reolojik modeller, akışkan gıdaların taşınması ve taşıma sistemleri, akış karakteristikleri: mekanik enerji dengesi, akış sistemlerinde basınç ve debi ölçümü, gıda işlemede enerji; kaynakları, buhar üretimi ve kullanımı, buhar tabloları, enerji ekonomisi, doğal sedimantasyon, mekanik ayırma işlemleri; filtrasyon, santrifüj separasyon, distilasyon. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11. Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen reaksiyonların kinetiği hakkında bilgi sahibi olma
22. İşlenmiş gıdaların reolojisi ve reolojik modeller hakkında bilgi sahibi olma
33. Akışkan gıdaların taşınması ve taşıma sistemleri, akış karakteristikleri, mekanik enerji dengesi, akış sistemlerinde basınç ve debi ölçümleri konularını öğrenme.
44. Gıda işlemede enerji, enerji kaynakları, buhar tabloları, enerji ekonomisi konularında bilgi sahibi olma.
56. Distilasyon; sistemler, enerji ve kütle denklikleri, raf sayısı hesaplamalarını öğrenme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0014 5 5        
ÖK 002 555         
ÖK 0034 5455       
ÖK 004  54444      
ÖK 0054545554      
Ara Toplam1210241819148      
Katkı2254432000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)26252
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13226
Ödevler8324
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)199
Laboratuar339
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1ENGİN DEMİRAY


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 301 GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLERİ - I 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ENGİN DEMİRAY edemiray@pau.edu.tr MUH A0210 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Reaksiyon kinetiği, işlenmiş gıdaların reolojisi, akışkan gıdaların taşınması ve taşıma sistemleri, akış karakteristikleri, mekanik enerji dengesi, akış sistemlerinde basınç ve debi ölçümü, gıda işlemede enerji, doğal sedimantasyon, mekanik ayırma işlemleri, filtrasyon, santrifüj separasyon, distilasyon konularını öğretmek, konularla ilgili örnek problem çözümleri yapmak. .
İçerik Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen reaksiyonların kinetiği, işlenmiş gıdaların reolojisi, reolojik modeller, akışkan gıdaların taşınması ve taşıma sistemleri, akış karakteristikleri: mekanik enerji dengesi, akış sistemlerinde basınç ve debi ölçümü, gıda işlemede enerji; kaynakları, buhar üretimi ve kullanımı, buhar tabloları, enerji ekonomisi, doğal sedimantasyon, mekanik ayırma işlemleri; filtrasyon, santrifüj separasyon, distilasyon. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen reaksiyonların kinetiği ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
2 Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında meydana gelen reaksiyonların kinetiği konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
3 İşlenmiş gıdaların reolojisi ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
4 Reolojik modeller ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
5 Akışkan gıdaların taşınması ve taşıma sistemleri, akış karakteristikleri ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
6 Mekanik enerji dengesi ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
7 Akış sistemlerinde basınç ve debi ölçümleri ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
8 Gıda işlemede enerji, enerji kaynakları ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
9 Ara sınav.
10 Buhar üretimi ve kullanımı, buhar tabloları, enerji ekonomisi ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
11 Ayırma işlemleri, doğal sedimantasyon ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
12 Mekanik ayırma işlemleri, filtrasyon, santrifüj separasyon ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
13 Distilasyon ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
14 Distilasyon konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Brennan J. G. , Butters J. R., Cowell N. D. ,Lilley A.E.V., ‘’Food Engineering Operations’’, Elsevier Applied Science London, 1990.English
Geankoplis, C. J., “Transport Processes and Unit Operations”, Third Edition, , Prentice-Hall Int.,Inc. 1993.English
Heldman D.R., “Food Process Engineering”, The Avi Publishing Co. Inc., 1975English
Singh, R.P., Heldman, D.R., “Introduction to Food Engineering” Second Edition, Academic Pres, 1993English
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları