Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 207GIDA BİYOKİMYASI3 + 03. Yarıyıl6

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıdaların kimyasal yapısını oluşturan bileşikleri tanımak.
Ders İçeriği Canlı organizmanın özellikleri, Hücre, Karbonhidratlar, Proteinler, Lipitler, Gıda işleme sırasında gerçekleşen biyokimyasal olaylar, Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları (karamelizasyon, askorbik asit oksidasyonu ve maillard reaksiyonları), Bioaktif protein ve peptitler, Gıda endüstrisinde enzimler, Biyokimyasal enerji dönüşümleri, Metabolik bileşiklerin oluşumu ve parçalanması, Glikolizis, Sitrik asit döngüsü, Oksidatif fosforilasyon, Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Temel biyomoleküllerin orijinleri, yapı ve özellikleri ve biyokimyasal enerji dönüşümleri hakkında bilgi sahibi olma.
2Gıdaların yapısını oluşturan biyomoleküllerin kimyasal yapıları hakkında bilgi sahibi olma
3Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler hakkında bilgi sahibi olma.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0012533553   4 3
ÖK 00225522 3   4 3
ÖK 0035554555   4 3
Ara Toplam915139121011   12 9
Katkı3543434000403

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13565
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12424
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12525
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






156

6
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2019-2020 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2019-2020 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2018-2019 Güz3SEBAHATTİN NAS
Detay 2018-2019 Güz4RACİ EKİNCİ
Detay 2017-2018 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2016-2017 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2015-2016 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2014-2015 Yaz1SEBAHATTİN NAS
Detay 2014-2015 Yaz1SEBAHATTİN NAS
Detay 2014-2015 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2013-2014 Yaz1SEBAHATTİN NAS
Detay 2013-2014 Yaz1SEBAHATTİN NAS
Detay 2013-2014 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2012-2013 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2011-2012 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2010-2011 Yaz1SEBAHATTİN NAS
Detay 2010-2011 Güz3SEBAHATTİN NAS
Detay 2009-2010 Yaz1SEBAHATTİN NAS
Detay 2009-2010 Güz2SEBAHATTİN NAS
Detay 2009-2010 Güz3SEBAHATTİN NAS
Detay 2008-2009 Güz1SEBAHATTİN NAS


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 207 GIDA BİYOKİMYASI 3 + 0 2 Türkçe 2020-2021 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SEBAHATTİN NAS snas@pau.edu.tr MUH A0211 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdaların kimyasal yapısını oluşturan bileşikleri tanımak.
İçerik Canlı organizmanın özellikleri, Hücre, Karbonhidratlar, Proteinler, Lipitler, Gıda işleme sırasında gerçekleşen biyokimyasal olaylar, Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları (karamelizasyon, askorbik asit oksidasyonu ve maillard reaksiyonları), Bioaktif protein ve peptitler, Gıda endüstrisinde enzimler, Biyokimyasal enerji dönüşümleri, Metabolik bileşiklerin oluşumu ve parçalanması, Glikolizis, Sitrik asit döngüsü, Oksidatif fosforilasyon, Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Biyokimyanın sahası
2 Hücre ve organizasyonu
3 Biyokimyasal açıdan su
4 Amino asitler ve proteinler
5 Amino asitler ve proteinler
6 Enzimler ve gıda sanayiinde kullanımı
7 Karbonhidratlar
8 Karbonhidratlar Sınav
9 Lipidler
10 Nükleotidler
11 Metabolizma ve hücresel reaksiyonlar
12 Glikoliz Sitrik asit döngüsü
13 Yağ asitlerinin β-oksidasyonu Yağ asitlerinin sentezi
14 Amino asit metabolizması
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları