Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
KMUH 461BİYOTEKNOLOJİ2 + 07. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Biyoteknolojinin kapsamı, tarihçesi ve biyoteknoloji endüstrisi hakkında bilgi vermek ve endüstriyel mikroorganizmaların önemini kavratmak; biyoteknoloji, mikrobiyoloji, ve biyoprosesleri tanıtmak; biyoteknoloji uygulama alanlarının, kullanılan yöntemlerin, bitki ve hayvan biyoteknolojisinin temellerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Biyoteknolijiye giriş, biyokimya mühendisliği ve biyoteknolojinin gelişimi. Biyokimyasallar ve canlı hücrelerdeki işlevleri. Yağlar, karbonhidratlar, aminoasitler ve proteinler, nükleik asitler, enzimler. Biyokatalizörlere giriş. Enzim kinetiği. Tutuklanmış enzimler ve tutuklanma yöntemleri. Serbest ve tutuklanmış enzimlerin endüstriyel uygulamaları. Gen mühendisliği ve uygulamaları; genetiği değiştirilmiş organizmalar. Fermentasyon teknikleri; sterilizasyon ve biyoreaktörler. Biyoteknolojide temel işlemler; hücrelerin parçalanması, ürün ayırma, zenginleştirme, saflaştırma, kurutma. Biyoteknolojik prosesler; birincil ve ikincil metabolik ürünlerin biyosentezi, ekmek mayası üretimi, tek hücre proteini üretimi. Biyoenerji çeşitleri ve üretimi yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Biyoteknolojinin kapsamı, tarihçesi ve biyoteknoloji endüstrisi hakkında bilgi edinir.
2Biyoteknoloji, mikrobiyoloji ve biyolojik süreçleri tanımlayabilir.
3Biyoteknolojik prosesleri kullanarak, ilgili alandaki problemlere alternatif çözüm getirme becerisi kazanır.
4Kimya mühendisliğinin biyoteknolojik süreçlerde uygulanışını, teknolojide ve yaşam içinde biyoteknolojinin önemini kavrar.
5Temel bilimlere ait bilgi birikimlerini ve bu dersten öğrendikleri bilgileri pratikte kullanabilme becerisi kazanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 00123 323 3132 
ÖK 002  3     3 23
ÖK 00321 232 2 3  
ÖK 004352 3 3 2 33
ÖK 005  24 2 3 5 4
Ara Toplam79798738611710
Katkı121221121212

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1HAVVA BOYACIOĞLU


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
KMUH 461 BİYOTEKNOLOJİ 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi HAVVA BOYACIOĞLU hboyacioglu@pau.edu.tr MUH A0427 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç Biyoteknolojinin kapsamı, tarihçesi ve biyoteknoloji endüstrisi hakkında bilgi vermek ve endüstriyel mikroorganizmaların önemini kavratmak; biyoteknoloji, mikrobiyoloji, ve biyoprosesleri tanıtmak; biyoteknoloji uygulama alanlarının, kullanılan yöntemlerin, bitki ve hayvan biyoteknolojisinin temellerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
İçerik Biyoteknolijiye giriş, biyokimya mühendisliği ve biyoteknolojinin gelişimi. Biyokimyasallar ve canlı hücrelerdeki işlevleri. Yağlar, karbonhidratlar, aminoasitler ve proteinler, nükleik asitler, enzimler. Biyokatalizörlere giriş. Enzim kinetiği. Tutuklanmış enzimler ve tutuklanma yöntemleri. Serbest ve tutuklanmış enzimlerin endüstriyel uygulamaları. Gen mühendisliği ve uygulamaları; genetiği değiştirilmiş organizmalar. Fermentasyon teknikleri; sterilizasyon ve biyoreaktörler. Biyoteknolojide temel işlemler; hücrelerin parçalanması, ürün ayırma, zenginleştirme, saflaştırma, kurutma. Biyoteknolojik prosesler; birincil ve ikincil metabolik ürünlerin biyosentezi, ekmek mayası üretimi, tek hücre proteini üretimi. Biyoenerji çeşitleri ve üretimi yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Biyoteknolojiye Giriş
2 Biyoteknoloji Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
3 Biyoteknolojinin Uygulama Alanları
4 Gıda Biyoteknolojisi ve Mikrobiyal Biyoteknoloji
5 Tarımsal Biyoteknoloji
6 Hayvansal Biyoteknoloji, Adli Biyoteknoloji
7 Akuatik Biyoteknoloji
8 Aşılar ve Antibiyotikler
9 Sterilizasyon Dezenfeksiyon ve Antisepsi
10 Biyoteknolojide Kullanılan Cihaz ve Ekipmanlar
11 Proje Sunumu
12 Proje Sunumu
13 Proje Sunumu
14 Proje Sunumu
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav25Ara Sınav
Proje25Proje
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları