Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 424GIDA İŞLEMEDE KİMYASAL DEĞİŞİMLER3 + 08. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı gıdaların özellikle ısısal işlenmesi sırasında ortaya çıkan kimyasal reaksiyonlar konusunda bilgilendirmektir. .
Ders İçeriği Reaktif oksijen çeşitlerinin kimyası, yağ asidi oto-oksidasyon mekanizması, lipitlerin ısısal parçalanması, antioksidantlar, gıdalarda oksidoredüktazların mekanizması, proteinlerin kimyasal reaksiyonları, enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları (Maillard reaksiyonu), gıdaların işlenmesi sırasında nişastadaki değişimler, işleme sırasında pektin ve selülozdaki değişimler, işleme sırasında vitaminlerdeki değişimler ve doğal gıda pigmentlerinde meydana gelen kimyasal değişmeler. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıdaları işlenmesi sırasında oluşabilecek reaksiyonlar hakkında bilgi edinmek
2Reaksiyonları arzu edilen ve edilmeyen olmak üzere sınıflandırabilmek ve son ürünleri tahmin edebilme becerisi kazandırmak
3Gıda kimyası alanında bilgi ve becerinin arttırılması

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1HALUK ERGEZER
Detay 2022-2023 Bahar1HALUK ERGEZER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 424 GIDA İŞLEMEDE KİMYASAL DEĞİŞİMLER 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HALUK ERGEZER hergezer@pau.edu.tr YDYO A0008 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı gıdaların özellikle ısısal işlenmesi sırasında ortaya çıkan kimyasal reaksiyonlar konusunda bilgilendirmektir. .
İçerik Reaktif oksijen çeşitlerinin kimyası, yağ asidi oto-oksidasyon mekanizması, lipitlerin ısısal parçalanması, antioksidantlar, gıdalarda oksidoredüktazların mekanizması, proteinlerin kimyasal reaksiyonları, enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları (Maillard reaksiyonu), gıdaların işlenmesi sırasında nişastadaki değişimler, işleme sırasında pektin ve selülozdaki değişimler, işleme sırasında vitaminlerdeki değişimler ve doğal gıda pigmentlerinde meydana gelen kimyasal değişmeler. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Giriş
2 Reaktif oksijen çeşitlerinin kimyası,
3 yağ asidi oto-oksidasyon mekanizması,
4 lipitlerin ısısal parçalanması
5 antioksidantlar,
6 gıdalarda oksidoredüktazların mekanizması
7 proteinlerin kimyasal reaksiyonları
8 Maillard reaksiyonu
9 Ara sınav
10 karbonhidratların kimyasal reaksiyonları
11 vitaminlerde kimyasal değişimler
12 doğal gıda pigmentlerinde meydana gelen kimyasal değişmeler
13 enzim reaksiyonları
14 genel değerlendirme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları