Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 335FONKSİYONEL GIDALAR VE SAĞLIK İLİŞKİSİ3 + 06. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Fonksiyonel gıdaların tanımı, fonksiyonel gıda bileşenleri ve fonksiyonel gıda yasal düzenlemeleri hakkında bilgi vermek.
Ders İçeriği Fonksiyonel gıdaların tanımlanması, gıdalara fonksiyonel özellik kazandıran bileşenler, fonksiyonel gıda bileşenlerinin insan sağlığına etkileri, fonksiyonel gıdaların üretim teknolojileri, fonksiyonel gıdalar ile ilgili yasal düzenlemeler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak.
2Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık etkilerini anlamak.
3Fonksiyonel gıdaların yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmak.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1AYSUN YURDUNUSEVEN YILDIZ
Detay 2022-2023 Bahar1EZGİ ÖZGÖREN ÇAPRAZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 335 FONKSİYONEL GIDALAR VE SAĞLIK İLİŞKİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi AYSUN YURDUNUSEVEN YILDIZ ayurdunuseven@pau.edu.tr MUH B0020 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Fonksiyonel gıdaların tanımı, fonksiyonel gıda bileşenleri ve fonksiyonel gıda yasal düzenlemeleri hakkında bilgi vermek.
İçerik Fonksiyonel gıdaların tanımlanması, gıdalara fonksiyonel özellik kazandıran bileşenler, fonksiyonel gıda bileşenlerinin insan sağlığına etkileri, fonksiyonel gıdaların üretim teknolojileri, fonksiyonel gıdalar ile ilgili yasal düzenlemeler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Fonksiyonel gıdaların tanımı
2 Fonksiyonel gıdalar ve sağlık ilişkisi
3 Prebiyotikler, probiyotikler ve sağlık etkileri
4 Diyet lifleri ve sağlık etkileri
5 Antioksidanlar ve sağlık etkileri
6 Yağ bazlı fonksiyonel bileşenler ve sağlık etkileri
7 Protein bazlı fonksiyonel bileşenler ve sağlık etkileri
8 Fonksiyonel gıda bileşeni olarak vitaminler
9 Fonksiyonel gıda bileşeni olarak mineraller
10 Fonksiyonel gıda üretim yöntemleri
11 Fonksiyonel gıda üretimi üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
12 Fonksiyonel gıda üretimi üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
13 Fonksiyonel gıda üretimi üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
14 Fonksiyonel gıda üretimi üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Yıl İçi Etkinlik20Yıl İçi Etkinlik
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları