Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 104GENEL MİKROBİYOLOJİ2 + 21. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıdalar ile ilişkili bakteri, maya, küf, protozoa ve viruslar ile ilgili temel bilgi vermek. Farklı kaynaklardan bilgiye ulaşma becerilerini artırmak. Öğrencileri ömür boyu öğrenmeye ihtiyaçları olduğunun farkına vardırmak. Temel mikrobiyolojik uygulamalar için pratik yaptırmak ve el becerilerini geliştirmek.
Ders İçeriği Mikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, değerlendirme; Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Kültür yöntemleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları; Sayım, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri; Mikrobiyal metabolizma ve enerji; Temel mikrobiyal genetik, mutasyon ve laboratuvar yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji kavramlarını ve kapsamını öğrenir
2Mikroorganizma makromoleküllerini öğrenir.
3Mikrobiyal hücre yapısı ve işlevini öğrenir.
4Microbiyal beslenme ve metabolizmasını öğrenir.
5Mikrobiyal üremeyi öğrenir.
6Virüsler hakkında bilgi edinir.
7Mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, çalışma prensiplerini öğrenir. Mikroorganizmaların tespiti ve teşhisi için mikroskopik görünteleme yöntemlerini öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)10110
Ödevler3515
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12020
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12020
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer)919
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1BURCU ÖZEL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 104 GENEL MİKROBİYOLOJİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BURCU ÖZEL bozel@pau.edu.tr ÇAMYO B0001 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdalar ile ilişkili bakteri, maya, küf, protozoa ve viruslar ile ilgili temel bilgi vermek. Farklı kaynaklardan bilgiye ulaşma becerilerini artırmak. Öğrencileri ömür boyu öğrenmeye ihtiyaçları olduğunun farkına vardırmak. Temel mikrobiyolojik uygulamalar için pratik yaptırmak ve el becerilerini geliştirmek.
İçerik Mikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, değerlendirme; Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Kültür yöntemleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları; Sayım, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri; Mikrobiyal metabolizma ve enerji; Temel mikrobiyal genetik, mutasyon ve laboratuvar yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda mikrobiyolojisine giriş, gıda mikrobiyolojisinde tarihi gelişim
2 Gıda mikrobiyolojisinde önemli olan mikroorganizmaların temel özellikleri (bakteriler)
3 Gıda mikrobiyolojisinde önemli olan mikroorganizmaların temel özellikleri (mayalar)
4 Gıda mikrobiyolojisinde önemli olan mikroorganizmaların temel özellikleri (küfler)
5 Gıdalara mikroorganizma bulaşma kaynakları ve gelişmesini etkileyen faktörler
6 Gıdalara mikroorganizma bulaşma kaynakları ve gelişmesini etkileyen faktörler
7 Gıda maddelerinde mikroorganizmaların meydana getirdiği bozulmaların kimyası (Azot içerenlerde)
8 Gıda maddelerinde mikroorganizmaların meydana getirdiği bozulmaların kimyası (Azot içermeyenlerde)
9 Aerobik ve anaerobik oksidasyon
10 Gıdalarda görülen mikrobiyal bozulmalar
11 Gıdalarda görülen mikrobiyal bozulmalar
12 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
13 Ödev sunumları
14 Temel mikrobiyal, genetik, mutasyon ve labaratuvar yöntemleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon, Gıda Mikrobiyolojisi Ders NotlarıTürkçe
Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon, Gıda Mikrobiyolojisi Ders NotlarıTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları