Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STT 117İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ2 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı İş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl ve neden oluştuğu, hangi teknik ve idari uygulamalar ile önlenebileceği ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın ve hukuksal sorumlulukların öğretilmesi amaçlanmaktadır
Ders İçeriği 1 İş sağlığı ve güvenliği kültürü ile donanmış olma 2 Gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olmak 3 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilme, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisi 4 İşyerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneği 5 Şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini kavramak 6 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11 İş sağlığı ve güvenliği kültürü ile donanmış olma 2 Gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olmak 3 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilme, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisi 4 İşyerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneği 5 Şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini kavramak 6 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12224
Ödevler7214
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)155
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)177
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz2ASLIHAN TUGAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STT 117 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 + 0 2 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ASLIHAN TUGAN atugan@pau.edu.tr ACMYO A0203 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç İş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl ve neden oluştuğu, hangi teknik ve idari uygulamalar ile önlenebileceği ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın ve hukuksal sorumlulukların öğretilmesi amaçlanmaktadır
İçerik 1 İş sağlığı ve güvenliği kültürü ile donanmış olma 2 Gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olmak 3 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilme, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisi 4 İşyerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneği 5 Şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini kavramak 6 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tanışma ve ders hakkında genel bilgilendirme
2 İş sağlığı ve güvenliğinin dünyada ve ülkemizde tarihsel gelişimi. Konu ile ilgili uluslararası ve ulusal kuruluşlar.
3 ISG kurulu ve görevleri, ISG kapsamında iş yerinde alınması gereken tedbirler, ISG eğitimleri
4 ISG kapsamında işverenin sorumlulukları, işçilerin hak ve sorumlulukları. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının ilgili kurumlara bildirimi
5 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kaza, tehlike,risk,ramak kala, meslek hastalığı gibi temel kavramlar ve tanımlar.
6 Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin istatistikler.
7 Tehlike kaynakları (Fiziksel- Kimyasal, Biyolojik- Ergonomik)
8 Sağlık ve Güvenlik İşaretleri,koruyucu donanımlar
9 Ara sınav
10 Meslek hastalıkları, solunum, cilt ve kemik hastalıkları ve korunma yolları, zehirlenme ve yanıklarda ilk yardım
11 Hastalıklara karşı önlem alma, personel eğitimi
12 Koruyucu hizmetler ve rehabilitasyon
13 Üretim atölyelerinin sağlığa uygun ve ergonomik kurallara göre düzenlenmesi
14 Genel tekrar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları