Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STT 209PEYNİR TEKNOLOJİSİ3 + 13. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Beyaz Peynir, Lor Peyniri, Kaşar Peyniri Üretimi, Eritme Peyniri ve Tulum Peyniri yapma yeterliliklerinin kazandırılması
Ders İçeriği Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler, Maya miktarının belirlenmesi, teleme eldesi, Tuzlama, Ambalajlama ve depolama, Erzincan Tulum peyniri üretimi, izmir Tulum peyniri üretimi, Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması, Taze kaşar peynir üretimi,Olgun kaşar peyniri üretimi, Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması, Karışımın pişirilmesi, Ambalajlama, Eritme Peynirinin Depolanması, Peynir altı suyundan pıhtı eldesi, Pıhtının İşlenmesi,Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanması
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Beyaz peynir üretmek
2Tulum peyniri üretmek
3Kaşar peyniri üretmek
4Eritme peyniri üretmek
5Lor peyniri üretmek

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30
ÖK 001    55  222233 3223           
ÖK 002    55  222233 3223           
ÖK 003    55  222233 3223           
ÖK 004    55  222243 3323           
ÖK 005    55  222234 3223           
Ara Toplam    2525  101010101616 15111015           
Katkı000055002222330322300000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)177
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11313
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1SİNAN AKBAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STT 209 PEYNİR TEKNOLOJİSİ 3 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. SİNAN AKBAL sakbal@pau.edu.tr ACMYO A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Beyaz Peynir, Lor Peyniri, Kaşar Peyniri Üretimi, Eritme Peyniri ve Tulum Peyniri yapma yeterliliklerinin kazandırılması
İçerik Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler, Maya miktarının belirlenmesi, teleme eldesi, Tuzlama, Ambalajlama ve depolama, Erzincan Tulum peyniri üretimi, izmir Tulum peyniri üretimi, Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması, Taze kaşar peynir üretimi,Olgun kaşar peyniri üretimi, Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması, Karışımın pişirilmesi, Ambalajlama, Eritme Peynirinin Depolanması, Peynir altı suyundan pıhtı eldesi, Pıhtının İşlenmesi,Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanması
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Peynire İşlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
2 Peynire İşlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler Maya miktarının Belirlenmesi
3 Teleme Eldesi
4 Tuzlama
5 Ambalajlama ve Depolama Erzincan Tulum Peyniri Üretimi
6 Erzincan Tulum Peyniri Üretimi İzmir Tulum Peyniri Üretimi
7 izmir Tulum Peyniri Üretimi Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması
8 Taze Kaşar Peynir Üretimi
9 Taze Kaşar Peynir Üretimi Olgun Kaşar Peynir Üretimi
10 Olgun Kaşar Peynir Üretimi Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması
11 Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması
12 Karışımın Pişirilmesi Ambalajlama
13 Eritme Peynirinin Depolanması Peynir Altı Suyundan Pıhtı Eldesi
14 Pıhtının İşlenmesi Lor Peynirinin Ambalajlanması ve Depolanması
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Peynir Teknolojisi (Cilt 1-2) - Prof. Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜTürkçe
Peynir Biliminin Temellleri - Prof. Dr. Barbaros ÖZERTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları