Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STT 108SÜT MİKROBİYOLOJİSİ2 + 12. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak indikatör mikroorganizmaların sayım yapmak/değerlendirmek, patojen mikroorganizma analizlerini yapmak/değerlendirmek, süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik analizler yapmak/değerlendirmek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Süt ve ürünlerinde mezofilik aerobik bakteri sayımı + Süt ve ürünlerinde koliform bakteri sayımı, Süt ve ürünlerinde Enterococcus (fekal streptokok) sayımı, Süt ve ürünlerinde maya ve küf sayımı, Süt ve ürünlerinde Salmonella aranması, Süt ve ürünlerinde Staphylococcus aureus sayımı,Süt ve ürünlerinde Clostrıdıum perfiringens sayımı, Süt ve ürünlerinde Bacillus cereus aranması, Süt ve ürünlerinde Listerıa monoyctogenes sayımı, Süt ve ürünlerinde Pseudomonas aeruginosa aranması, Çiğ sütlerde mikrobiyolojik analizler, Sütte Mikrobiyolojik analizler, süt ürünlerinde mikrobiyolojik analizler
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1İndikatör mikroorganizmaların sayımını yapmak ve değerlendirmek
2Patojen mikroorganizma analizlerini yapmak ve değerlendirmek
3Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler yapmak ve değerlendirmek

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30
ÖK 00154142222555522    5 4553552   
ÖK 00254142222555522    5 4552552   
ÖK 00354142222555522    5 4552552   
Ara Toplam151231266661515151566    15 121515715156   
Katkı541422225555220000504552552000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)144
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)144
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1SİNAN AKBAL
Detay 2022-2023 Bahar1SİNAN AKBAL
Detay 2021-2022 Bahar1SİNAN AKBAL
Detay 2020-2021 Bahar1SİNAN AKBAL
Detay 2019-2020 Bahar1SİNAN AKBAL
Detay 2018-2019 Bahar1SİNAN AKBAL
Detay 2017-2018 Bahar1SİNAN AKBAL
Detay 2016-2017 Bahar1MEHMET BAŞEĞMEZ
Detay 2015-2016 Bahar1MUSA TATAROĞLU
Detay 2014-2015 Bahar1SENEM TÜFEKÇİ
Detay 2013-2014 Bahar1DOĞAN SÖZBİLEN
Detay 2013-2014 Bahar1MURAT KILIÇ
Detay 2012-2013 Bahar1MURAT KILIÇ
Detay 2011-2012 Bahar1MURAT KILIÇ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STT 108 SÜT MİKROBİYOLOJİSİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. SİNAN AKBAL sakbal@pau.edu.tr ACMYO A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %80 (Uygulamalı teorik derslerde devam sağlayan öğrenci tekrar aynı dersi aldığında devam koşulu aranır.)
Amaç Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak indikatör mikroorganizmaların sayım yapmak/değerlendirmek, patojen mikroorganizma analizlerini yapmak/değerlendirmek, süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik analizler yapmak/değerlendirmek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik Süt ve ürünlerinde mezofilik aerobik bakteri sayımı + Süt ve ürünlerinde koliform bakteri sayımı, Süt ve ürünlerinde Enterococcus (fekal streptokok) sayımı, Süt ve ürünlerinde maya ve küf sayımı, Süt ve ürünlerinde Salmonella aranması, Süt ve ürünlerinde Staphylococcus aureus sayımı,Süt ve ürünlerinde Clostrıdıum perfiringens sayımı, Süt ve ürünlerinde Bacillus cereus aranması, Süt ve ürünlerinde Listerıa monoyctogenes sayımı, Süt ve ürünlerinde Pseudomonas aeruginosa aranması, Çiğ sütlerde mikrobiyolojik analizler, Sütte Mikrobiyolojik analizler, süt ürünlerinde mikrobiyolojik analizler
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Süt ve özellikler/ Süt ve mikroorganizma ilişkisi
2 Süt ve süt ürünlerinde patojen ve bozulma etkeni olan bakteri familyaları: Enterobacteriaceae familyası
3 Süt ve süt ürünlerinde patojen ve bozulma etkeni olan bakteri familyaları: Micrococcaceae ve Bacillaceae familyaları
4 Süt ve süt ürünlerinde patojen ve bozulma etkeni olan bakteri familyaları: Clostridiaceae, Mycobacteriacea ve Listeriaceae familyaları
5 Süt ve süt ürünlerinde patojen bakteri familyaları: Brucellaceae ve Vibrionaceae familyaları
6 Sporsuz, düzgün çubuk bakteriler: Lactobacillacea familyası
7 Sporsuz, düzgün çubuk bakteriler: Streptococcaceae familyası
8 Sporsuz, düzgün olmayan çubuk şeklinde bakteriler: Bifidobacteriaceae ve Brevibacteriaceae familyaları
9 Sporsuz, düzgün olmayan çubuk şeklinde bakteriler: Microbacteriaceae, Propionibacteriaceae, Corynebacteriaceae ve Eubacteriaceae familyaları
10 Psikrotrof özellikteki bakteriler (Pseudomonadaceae, Campylobacteriaceae, Flavobacteriaceae, Aeromonadaceae, Alcaligenaceae, Achromobacteriaceae ve Moraxellaceae familyaları)
11 Psikrotrof özellikteki bakterilerin enzimleri ve süt ve süt ürünlerine etkileri
12 Süt teknolojisinde önemli maya ve küfler
13 Süt teknolojisinde riketsiyalar ve virüsler
14 Gıda intoksikasyonları ve enfeksiyonları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Kılıç, S. 2010. Süt Mikrobiyolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, Türkiye, 643 sayfa. ISBN: 9789944566032.Türkçe
Halkman, A.K. 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, 1. Baskı. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti., Ankara, Türkiye, 358 sayfa. ISBN: 975-003730-08.Türkçe
Metin, M. 2012. Süt Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, Türkiye, 802 sayfa. ISBN 9789754832792Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları