Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 523GIDALARDA DUYUSAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ3 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı; gıdaların duyusal değerlendirme metotlarının temellerine vermek suretiyle öğrencileri duyusal analiz bilimi alanında eğitmektir
Ders İçeriği Duyusal değerlendirmenin tanımı ve önemi, gıdalarda kullanım amacı, örnekleme ve örnek hazırlama, örneklerin panele sunuluşu, panelist seçimi ve eğitimi, gıdaların duyusal özelliklerini etkileyen faktörler, renk koku, tat, aroma, vizkozite, sertlik v.b. kalite derecelendirilmesinde kullanılan skalalar, değerlendirme formlarının hazırlanması, duyusal test yöntemleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Duyusal analiz sırasında panel, sunum ve laboratuvar kontrolleri hakkında bilgi sahibi olmak
2Duyusal analizde kullanılabilecek durumda bir skala oluşturabilme becerisine sahip olmak
33. Duyusal analiz panelinin tek başına veya grup çalışmasıyla organize edecek beceriye sahip olmak
4Amaca uygun olarak duyusal yöntem belirleme becerisine sahip olmak
5Duyusal analiz sonuçlarını yorumlayabilme becerisine sahip olmak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30
ÖK 001          55      4   4       
ÖK 002          55      4   4       
ÖK 003          55      4   4       
ÖK 004          55      4   4       
ÖK 005          55      4   4       
Ara Toplam          2525      20   20       
Katkı000000000055000000400040000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1ATİKE NUR DURAK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 523 GIDALARDA DUYUSAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ATİKE NUR DURAK adurak@pau.edu.tr ACMYO A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Bu dersin amacı; gıdaların duyusal değerlendirme metotlarının temellerine vermek suretiyle öğrencileri duyusal analiz bilimi alanında eğitmektir
İçerik Duyusal değerlendirmenin tanımı ve önemi, gıdalarda kullanım amacı, örnekleme ve örnek hazırlama, örneklerin panele sunuluşu, panelist seçimi ve eğitimi, gıdaların duyusal özelliklerini etkileyen faktörler, renk koku, tat, aroma, vizkozite, sertlik v.b. kalite derecelendirilmesinde kullanılan skalalar, değerlendirme formlarının hazırlanması, duyusal test yöntemleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Duyusal değerlendirme nedir? Önemi nedir?
2 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
3 Duyusal Değerlendirme Laboratuvarının Özellikleri, Ürün ve Panel Kontrolleri
4 Duyusal değerlendirmede panelist seçimi
5 Panel büyüklüğünü etkileyen faktörler
6 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
7 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
8 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
9 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
10 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
11 Lezzet profili analizi
12 Doku profili analizi
13 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı
14 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkçe
Altuğ Onoğur, T. ve Elmacı, Y., 2011. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidaş Medya Ltd. Şti. Yayın No . 010-1BTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Ödev20Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları