Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 420GIDA AMBALAJLAMA3 + 02. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilere ambalajlamanın gıdalar açısından öneminin ve ambalaj malzemelerinin özelliklerinin anlatılması, çeşitli gıdalar için uygun ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama metotlarının verilmesi. .
Ders İçeriği Ambalaj malzemesinin gıda üreticisi ve tüketicisi açısından önemi, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam, kağıt, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin tanıtılması, Çeşitli gıdaların ambalajlanmasına ilişkin ambalaj malzemesi önerileri ve değişik ambalajlama yöntemleri (aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama vs.). .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1-
1-

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30
ÖK 001                              
Ara Toplam                              
Katkı000000000000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1ATİKE NUR DURAK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 420 GIDA AMBALAJLAMA 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ATİKE NUR DURAK adurak@pau.edu.tr ACMYO A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç Öğrencilere ambalajlamanın gıdalar açısından öneminin ve ambalaj malzemelerinin özelliklerinin anlatılması, çeşitli gıdalar için uygun ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama metotlarının verilmesi. .
İçerik Ambalaj malzemesinin gıda üreticisi ve tüketicisi açısından önemi, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam, kağıt, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin tanıtılması, Çeşitli gıdaların ambalajlanmasına ilişkin ambalaj malzemesi önerileri ve değişik ambalajlama yöntemleri (aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama vs.). .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Ambalajın tanımı, Ambalajlamanın önemi, Gıda üreticileri ve tüketicilerinin ambalajdan beklentileri, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
2 Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam ambalajlar
3 Kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar
4 Ahşap ambalajlar, aluminyum ambalajlar
5 Teneke ambalajlar
6 Plastiklerin genel özellikleri ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri
7 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri
8 Çok katlı ambalaj malzemeleri
9 Film esaslı malzemelerle ambalajlama teknolojisi
10 Gıda sanayiinde aseptik ambalajlama
11 Gıdaların modifiye atmosferde ambalajlanması, Ambalajlamada çizgi kod sistemi, ambalaj malzemelerinin üzerindeki bazı semboller
12 Migrasyon, migrasyonu etkileyen faktörler, gıdaların ambalajlanmasına ilişkin öneriler
13 Gıdaların ambalajlanmasına ilişkin öneriler
14 Gıdaların ambalajlanmasına ilişkin öneriler
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Üçüncü, M., 2000. Gıdaların Ambalajlanması. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova/ İZMİRTürkçe
- Robertson, G.L., 1993. Food Packaging. Marcel Dekker, Inc., New York/ U.S.A.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Ödev20Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları