Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STT 208SÜT YAN ÜRÜNLERİ2 + 03. Yarıyıl2

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak peyniraltı suyu tozu üretimi, peyniraltı suyundan laktoz eldesi,,peyniraltı suyunundan protein eldesi ve peyniraltı suyundan içecek eldesi yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Ders İçeriği Peyniraltı Suyuna Ön İşlemler Uygulamak, Peyniraltı Suyunun Kurutulması, Peyniraltı Suyuna Ön İşlemler Uygulanması ve Koyulaştırılması, Kristalizasyon, Santrifüjleme, kurutma, saf laktoz üretmi, Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı, Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı, Ultrafiltrasyon Tekniği ile Serum Proteinlerinin Kazanımı, Alkollü Peynir Suyu İçeceği Üretimi, Peyniraltı Suyu veya Peynir Suyu Bileşenleri Katkılı Süt Benzeri İçecek Üretimi, Alkolsüz Peynir Suyu İçeceği Üretimi
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Peyniraltı suyu tozu üretimi
2Peyniraltı suyundan laktoz eldesi
3Peyniraltı sunundan protein eldesi
4Peyniraltı suyundan içecek eldesi

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30
ÖK 00133 243  442235  4   33  33    
ÖK 00233 243  442235  4   33  33    
ÖK 00333 243  442235  4   33  33    
ÖK 00433 243  442235  4   33  33    
Ara Toplam1212 81612  1616881220  16   1212  1212    
Katkı330243004422350040003300330000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11414
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






52

2
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1SİNAN AKBAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STT 208 SÜT YAN ÜRÜNLERİ 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. SİNAN AKBAL sakbal@pau.edu.tr ACMYO A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak peyniraltı suyu tozu üretimi, peyniraltı suyundan laktoz eldesi,,peyniraltı suyunundan protein eldesi ve peyniraltı suyundan içecek eldesi yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
İçerik Peyniraltı Suyuna Ön İşlemler Uygulamak, Peyniraltı Suyunun Kurutulması, Peyniraltı Suyuna Ön İşlemler Uygulanması ve Koyulaştırılması, Kristalizasyon, Santrifüjleme, kurutma, saf laktoz üretmi, Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı, Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı, Ultrafiltrasyon Tekniği ile Serum Proteinlerinin Kazanımı, Alkollü Peynir Suyu İçeceği Üretimi, Peyniraltı Suyu veya Peynir Suyu Bileşenleri Katkılı Süt Benzeri İçecek Üretimi, Alkolsüz Peynir Suyu İçeceği Üretimi
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Peyniraltı Suyuna Ön İşlemler Uygulamak
2 Peyniraltı Suyuna Ön İşlemler Uygulamak+Peyniraltı Suyunun Kurutulması
3 Peyniraltı Suyunun Kurutulması
4 Peyniraltı Suyuna Ön İşlemler Uygulanması ve Koyulaştırılması
5 Kristalizasyon
6 Santrifüjleme
7 Kurutma
8 Saf Laktoz Üretimi
9 Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı
10 Isısal İşlemle Çöktürme yöntemiyle Serum Proteinlerinin Kazanımı+Ultrafiltrasyon Tekniği ile Serum Proteinlerinin Kazanımı
11 Ultrafiltrasyon Tekniği ile Serum Proteinlerinin Kazanımı
12 Alkollü Peynir Suyu İçeceği Üretimi
13 Peyniraltı Suyu veya Peynir Suyu Bileşenleri Katkılı Süt Benzeri İçecek Üretimi
14 Alkolsüz Peynir Suyu İçeceği Üretimi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları