Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STT 122FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ2 + 22. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yoğurt, ayran, probiyotik yoğurt, kefir ve kımız üretme yeterliliklerinin kazandırılması.
Ders İçeriği Fermentasyonun tanımı, çeşitleri ve tarihçesi; Endüstriyel fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan starter kültürlerin genel özellikleri, işlevleri, temini, zenginleştirilmesi ve korunması; Yoğurt, ayran, probiyotik yoğurt, kefir ve kımız üretim teknolojisi; Fermente süt ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması, Fermente süt ürünlerinde genel kalite kontrolleri ve kalite kusurları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fermantasyonun ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörlerin tanımlanması
2Starter kültüri ve muhafaza yöntemlerini öğrenme
3Çeşitli fermente süt ürünleri üretim proseslerini öğrenmek
4Fermente süt ürünleri üretimi için süte uygulanan teknolojik işlemlerin öğrenilmesi
5Fermente süt ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından önemini kavramak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23PY 24PY 25PY 26PY 27PY 28PY 29PY 30
ÖK 001                              
ÖK 002                              
ÖK 003                              
ÖK 004                              
ÖK 005                              
Ara Toplam                              
Katkı000000000000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1ATİKE NUR DURAK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STT 122 FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ATİKE NUR DURAK adurak@pau.edu.tr ACMYO A0101 ACMYO A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yoğurt, ayran, probiyotik yoğurt, kefir ve kımız üretme yeterliliklerinin kazandırılması.
İçerik Fermentasyonun tanımı, çeşitleri ve tarihçesi; Endüstriyel fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan starter kültürlerin genel özellikleri, işlevleri, temini, zenginleştirilmesi ve korunması; Yoğurt, ayran, probiyotik yoğurt, kefir ve kımız üretim teknolojisi; Fermente süt ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması, Fermente süt ürünlerinde genel kalite kontrolleri ve kalite kusurları.
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Ödev20Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları