Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FEL 44320. YÜZYIL FELSEFESİ3 + 03. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı 20. Yüzyıl Felsefesi dersi, öğrencilerin bu dönemde ortaya çıkan temel felsefi akımları, önemli düşünürleri ve onların fikirlerini anlamalarını ve kavramalarını sağlamayı hedefler. 20. Yüzyıla damga vurmuş olan temel felsefi problemlerin neler olduğu kavranmaya çalışılır. 20. Yüzyılda felsefenin geçmiş yüzyıllardan farklı problem ve farklı bakış açılarına sahip olduğu öğrenilir. Böylelikle öğrencilere yakın geçmiş çağ olarak 20. Yüzyıl felsefe akımlarının günümüze nasıl ve ne türden etkileri olduğu örneklerle gösterilmeye çalışılır.
Ders İçeriği 20. yüzyıl felsefe dersi öncelikle 19. Yüzyıl felsefe anlayışlarının etkilerinin keşfedilmesini içerir. Bu bağlamda 20. Yüzyıla ait olan temel felsefe problemlerinin neler olduğunu ele alır. 20. yüzyıla ait olan temel felsefe problemleri bağlamında Bergson, Dilthey, Wittgenstein, Viyana Çevresi ve Hussserl gibi belli başlı felsefe akımlarının temsilcilerini kapsar ve inceler. 20. Yüzyılda ortaya çıkan Sezgi ve süreç felsefesi, Analitik felsefe, Hermeneutik gelenek ve Fenomenolojinin neler olduğu ve hangi problemlere ne türden çözümler ürettiği tartışma sınırları içerisindedir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
120. Yüzyıl felsefesinin arka planı olarak Kant, Alman İdealizm, Tarihsel Materyalizm ve Nietzsche’nin temel düşüncelerini öğrenir.
220. Yüzyıl felsefesinin temel problemlerinin ve temel kavramlarının neler olduğunu öğrenir.
3Genel olarak 20. Yüzyılda egemen olan temel felsefi akımlarının neler olduğunu öğrenir.
420. Yüzyılın başlarında hem Kıta Avrupa’sında hem de Anglo-Sakson dünyada ortaya çıkan Süreç Felsefesini ve H. Bergson’un felsefesi görülür.
519. Yüzyılın sonları ve 20. Yüzyılın başlarında Tarihsel Materyalizm’e ve Pozitivizm’e bir tepki olarak çıkan Felsefi Hermeneutik geleneğin kökleri ve etkilerini öğrenir.
6Pozitivist bilim anlayışına karşı Tin Bilimlerinin Felsefi temellerini ortaya koymaya çalışan W. Dilthey’in felsefesinin ana öğretisini ve çözüm önerilerini inceler ve değerlendirir.
7W. Dilthey’in tin bilimleri için öngördüğü açıklama yöntemine karşı anlama yönteminin ne olduğunu ve tarihsel dünyaya nasıl uygulandığını metinler üzerinden görür.
8Anglo-Sakson, daha yaygın kullanımıyla Analitik Felsefe anlayışının temel argümanlarının neler olduğunu öğrenir.
9Analitik Felsefe anlayışıyla birlikte Dil Felsefesinin hangi bağlamda ortaya çıktığı ele alınır ve incelenir.
10Dil, düşünce ve mantık arasındaki ilişkinin özellikle G. Frege ve B. Russell felsefelerinin temel düşüncelerini görür ve anlar.
11Dilin felsefenin temel problematiği bağlamında L. Wittgenstein’ın temel felsefi önermelerini metin üzerinden analiz eder ve inceler.
1220. Yüzyılda ortaya çıkan başka bir felsefe akımı olan Fenomenolojik geleneğin ne olduğunu ve köklerini öğrenir.
13Fenomenolojiyi sistematik hale sokup bir yöntem haline getiren E. Husserl’in temel görüşlerinin neler olduğunu temel metinler üzerinden okur ve değerlendirir.
14Bu derste öğrenilenler ve yakın çağa olan etkileri üzerine tartışmalar yapar ve öğrendiklerini pekiştirir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)6742
Ödevler8540
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)133
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)133
Alan Çalışması5945
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği5420
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları