Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FDB 626ETİK VE ESTETİK3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Etik ve estetik konusunda temel kavramları kavramak, tarihsel süreçte estetik kavramının geçirdiği aşamaları hakkında bilgilenmek. Güzellik bilimi olarak Estetiği yorumlamak. Uygarlıkların estetik anlayışı ile filozofların estetik tanımları arasında farkı anlayıp eleştirel bakış geliştirmek. Etik, estetik, sanat, güzel gibi temel kavramlar üzerinde tartışma ortamı yaratarak, sorgulama ve değerlendirme yapabilmeyi sağlamaktır. Modern Bilimin güzellik tanımlaması ile felsefenin güzellik tanımı arasındaki değişimleri yorumlar. Günümüz estetik anlayışını yorumlayarak, Haz beğeni ve duyu organlarına bağlı, idealize edilen Estetik algısının, geldiği yıkıcı noktanın farkını görerek tasarım aşamasında bilinçli bir arka plan oluşturmaktır.
Ders İçeriği Bu ders; Estetiğe Giriş: Estetik eğitiminin gerekçesi, estetikle ilgili kaynaklar. Etik nedir? Etik tanımı ve Estetik kavramı. Etiğin ve estetiğin konusu, içeriği. Estetiğin gündelik dildeki kullanımı ve özel bir kavram olarak estetik. Sanat felsefesi estetik ayrımı. Estetik ve sanatta eleştirel yaklaşımlar. Estetik ve kültür. Yaşam ile estetik arasındaki bağ (estetiğin yaşamımızdaki yeri). Estetik ve bale, estetik ve resim, estetik ve heykel, estetik ve mimarlık, estetik ve mitoloji, estetik ve din. Estetik ve mimari. Günümüz toplumlarının estetik, haz anlayışı ve Etik ilişkisi. Sosyal hayat da etik ve estetik anlayışı, davranış olarak etik ve estetik ilişkisi. Estetik bilim ilişkisi. Bilim insanlarına göre güzellik kavramı. Albert Einstein, Isaac Newton. Pisagor, Oklid, Thalese göre güzellik nedir? Kavramsal değişimler. Eleştirel yaklaşımlar. Dinler tarihinde güzellik kavramı ve felsefe de güzellik kavramı. Sanat eserinin bir öğesi olarak estetik. Beğeni ve estetik yargılar, Güzel, doğadaki ve sanattaki güzel, zaman içerisinde güzellik anlayışının değişimler göstermesi, sanatta çirkinlik kavramı. Estetik haz, estetik yaşantı ve kaygı konularını içermektedir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Etik ve estetik kavramlarını felsefi olarak tanımlar.
2Estetik eğitiminin gerekçesini açıklar, estetikle ilgili kaynakları tanır.
3Etiğin ve estetiğin konusu, içeriği, estetiğin gündelik dildeki kullanımı ve özel bir kavram olarak estetik kavramını açıklar.
4Sanat felsefesi ve estetik ayrımını, estetik ve sanatta eleştirel yaklaşımları, estetik ve kültür kavramlarını tanır.
5Estetik ve din ilişkisini, bu iki kavramın felsefi ve sanatsal bağlamları fark eder.
6Sosyal hayatda etik ve estetik anlayışı, davranış olarak etik ve estetik ilişkisi, estetik bilim ilişkisi açıklar. Ayrıca çeşitli filozof ve bilim insanlarına göre etik, estetik ve güzellik kavramı ilişkililerini ifade eder.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)6742
Ödevler8540
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)133
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)133
Alan Çalışması5945
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği5420
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1OSMAN MUTLUEL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FDB 626 ETİK VE ESTETİK 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. OSMAN MUTLUEL osmanmutluel@pau.edu.tr DSHMY D0190 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Etik ve estetik konusunda temel kavramları kavramak, tarihsel süreçte estetik kavramının geçirdiği aşamaları hakkında bilgilenmek. Güzellik bilimi olarak Estetiği yorumlamak. Uygarlıkların estetik anlayışı ile filozofların estetik tanımları arasında farkı anlayıp eleştirel bakış geliştirmek. Etik, estetik, sanat, güzel gibi temel kavramlar üzerinde tartışma ortamı yaratarak, sorgulama ve değerlendirme yapabilmeyi sağlamaktır. Modern Bilimin güzellik tanımlaması ile felsefenin güzellik tanımı arasındaki değişimleri yorumlar. Günümüz estetik anlayışını yorumlayarak, Haz beğeni ve duyu organlarına bağlı, idealize edilen Estetik algısının, geldiği yıkıcı noktanın farkını görerek tasarım aşamasında bilinçli bir arka plan oluşturmaktır.
İçerik Bu ders; Estetiğe Giriş: Estetik eğitiminin gerekçesi, estetikle ilgili kaynaklar. Etik nedir? Etik tanımı ve Estetik kavramı. Etiğin ve estetiğin konusu, içeriği. Estetiğin gündelik dildeki kullanımı ve özel bir kavram olarak estetik. Sanat felsefesi estetik ayrımı. Estetik ve sanatta eleştirel yaklaşımlar. Estetik ve kültür. Yaşam ile estetik arasındaki bağ (estetiğin yaşamımızdaki yeri). Estetik ve bale, estetik ve resim, estetik ve heykel, estetik ve mimarlık, estetik ve mitoloji, estetik ve din. Estetik ve mimari. Günümüz toplumlarının estetik, haz anlayışı ve Etik ilişkisi. Sosyal hayat da etik ve estetik anlayışı, davranış olarak etik ve estetik ilişkisi. Estetik bilim ilişkisi. Bilim insanlarına göre güzellik kavramı. Albert Einstein, Isaac Newton. Pisagor, Oklid, Thalese göre güzellik nedir? Kavramsal değişimler. Eleştirel yaklaşımlar. Dinler tarihinde güzellik kavramı ve felsefe de güzellik kavramı. Sanat eserinin bir öğesi olarak estetik. Beğeni ve estetik yargılar, Güzel, doğadaki ve sanattaki güzel, zaman içerisinde güzellik anlayışının değişimler göstermesi, sanatta çirkinlik kavramı. Estetik haz, estetik yaşantı ve kaygı konularını içermektedir.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Sanat ve Estetik nedir?
2 Sanatçı Kime Denir? Kuran ve Hadislerin sanatçıya bakışı Nasıldır?
3 Sanat ve Eğitim
4 Sanat ve taklit, Sanat ve Oyun Kuramları
5 Trajedi ve Komedi, Kurân ve Hadislerden örnekler
6 İbadeti Sanata dönüştürmek veya İfade ve anlatım
7 Yazı sanatı
8 Mimari ve şehrin İnsan üzerindeki etkisi
9 Sanata karşı Müslümanca Tavır nasıl olmalıdır?
10 Sanat ve Ahlak ilişkisi
11 Davranış estetiği ve Kur'an
12 Hz. Peygamberin Sanata bakışı
13 Güzel ve Yüce
14 Estetiği Bozan insan tipleri ve davranışları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Kur'an ve Estetik Osman MUTLUELTürkçe
Güzelin Dile Geldiği Alan İslam EstetiğiTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları