Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 548PROBİYOTİK VE STARTER KÜLTÜR TEKNOLOJİSİ3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı fermente gıdalarda kullanılan starter ve probiyotik kültürlerin özellikleri ve işlevleri, kültür üretim teknolojisi, starter kültür aktivitesini etkileyen faktörler, kültürlerde kalite kontrol, fermente ve fonksiyonel gıda ve katkı maddeleri üretiminde kullanımları ile starter ve probiyotik kültürlerin ürün güvenliği ve fonksiyonerliği hakkında bilgi vermektir.
Ders İçeriği Starter kültürler, özellikleri, işlevleri, suşların starter olabilme kriterleri, probiyotiklerin özellikleri, probiyotik kültür ve starter kültür üretim teknolojisi, kültür kolleksiyonları, dağıtım prensibleri, starter kültür aktivitesine etki eden faktörler; antibiyotikler, dezenfektanlar, bakteriyofajların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, bakteriyofajlardan korunma, probiyotik ve starter kültürlerde kalite kontrol, mikroorganizmaların ve enzimlerin gıda ve katkı maddeleri ile fonksiyonel gıda ve gıda katkıları üretiminde kullanımları, fermante ve probiyotik gıdaların ürün güvenliği, besin değeri ve fonksiyonerliği açısından irdelenmeleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Starter ve probiyotik kültürlerin özellikleri ve işlevlerini öğrenme
2Kültür üretim teknolojisi, starter kültür aktivitesini etkileyen faktörleri öğrenme
3Kültürlerin fermente ve fonksiyonel gıda ve katkı maddeleri üretiminde kullanım amacını ve yollarını öğrenme
4Starter ve probiyotik kültürlerin ürün güvenliği ve fonksiyonerliği hakkında bilgi edinme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001 4 4 433424 
ÖK 002 4 4 433424 
ÖK 003 4 4 433424 
ÖK 004 4 4 433424 
Ara Toplam 16 16 16121216816 
Katkı040404334240

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2021-2022 Güz1SEHER ARSLAN
Detay 2020-2021 Güz1SEHER ARSLAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 548 PROBİYOTİK VE STARTER KÜLTÜR TEKNOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2021-2022 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SEHER ARSLAN sehera@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Bu dersin amacı fermente gıdalarda kullanılan starter ve probiyotik kültürlerin özellikleri ve işlevleri, kültür üretim teknolojisi, starter kültür aktivitesini etkileyen faktörler, kültürlerde kalite kontrol, fermente ve fonksiyonel gıda ve katkı maddeleri üretiminde kullanımları ile starter ve probiyotik kültürlerin ürün güvenliği ve fonksiyonerliği hakkında bilgi vermektir.
İçerik Starter kültürler, özellikleri, işlevleri, suşların starter olabilme kriterleri, probiyotiklerin özellikleri, probiyotik kültür ve starter kültür üretim teknolojisi, kültür kolleksiyonları, dağıtım prensibleri, starter kültür aktivitesine etki eden faktörler; antibiyotikler, dezenfektanlar, bakteriyofajların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, bakteriyofajlardan korunma, probiyotik ve starter kültürlerde kalite kontrol, mikroorganizmaların ve enzimlerin gıda ve katkı maddeleri ile fonksiyonel gıda ve gıda katkıları üretiminde kullanımları, fermante ve probiyotik gıdaların ürün güvenliği, besin değeri ve fonksiyonerliği açısından irdelenmeleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları