Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 539SU ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROL YÖNTEMLERİ3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, taze ve işlenmiş su ürünlerinin kalitesini belirlemede kullanılan analiz yöntemlerinin esasları hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Ders İçeriği Taze ve işlenmiş su ürünlerinin kalitelerinin belirlenmesinde kullanılan duyusal analizler, Trimetilamin Oksit (TMAO) ve Trimetilamin (TMA) tayini,Toplam Uçucu Bazik Azot(TVB-N) tayini, Kromat testi, İndol tayini, Perosit sayısı tayini, Tiyobarbiturik Asit (TBA) tayini, Alg toksinlerinin tayini, Hipoksantin tayini, K değerinin hesaplanması, Histamin tayini, Koruyucu maddelerin tayini ve mikrobiyolojik analizler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Su ürünlerinde kalite kontrol yapma gerekçelerini öğrenme
2Hammaddelerde yapılması gereken kalite kontrol yöntemlerini öğrenme
3İşlenmiş ürünlerde yapılması gereken kalite kontrol analiz yöntemlerini öğrenme
4Su ürünlerinde uygulanan duyusal analiz yöntemlerini öğrenme
5Su ürünlerinde uygulanan kimyasal analiz yöntemlerini öğrenme
6Su ürünleri için uygulanan mikrobiyolojik analiz yöntemlerini öğrenme
7Su ürünlerinde uygulanan fiziksel ve fizikokimyasal analiz yöntemlerini öğrenme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 00134322233  33
ÖK 00234344242  34
ÖK 00344444343  44
ÖK 00444454343  44
ÖK 00554454443  44
ÖK 00654454444  44
ÖK 00754454444  44
Ara Toplam2928263026222722  2627
Katkı444443430044

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2014-2015 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2013-2014 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2012-2013 Bahar1AYDIN YAPAR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 539 SU ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROL YÖNTEMLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2014-2015 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. AYDIN YAPAR ayapar@pau.edu.tr MUH A01121 Dersin Devam Yüzdesi : %75
Amaç Bu dersin amacı, taze ve işlenmiş su ürünlerinin kalitesini belirlemede kullanılan analiz yöntemlerinin esasları hakkında bilgi sahibi olmaktır.
İçerik Taze ve işlenmiş su ürünlerinin kalitelerinin belirlenmesinde kullanılan duyusal analizler, Trimetilamin Oksit (TMAO) ve Trimetilamin (TMA) tayini,Toplam Uçucu Bazik Azot(TVB-N) tayini, Kromat testi, İndol tayini, Perosit sayısı tayini, Tiyobarbiturik Asit (TBA) tayini, Alg toksinlerinin tayini, Hipoksantin tayini, K değerinin hesaplanması, Histamin tayini, Koruyucu maddelerin tayini ve mikrobiyolojik analizler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Kalite kontrolün tanımı ve amacı
2 Su ürünlerinde kalite özelliklerinin sınıflandırılması
3 Su ürünlerinde kalite kaybı ve bozulma
4 Su ürünlerinde deneysel kalite kontrol yöntemleri
5 Su ürünlerinde duyusal kalite kontrol yöntemleri
6 Su ürünlerinde duyusal kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması
7 Su ürünlerinde fiziksel ve fizikokimyasal kalite kontrol yöntemleri
8 Su ürünlerinde fiziksel ve fizikokimyasal kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması
9 Ara sınav
10 Su ürünlerinde kimyasal kalite kontrol yöntemleri
11 Su ürünlerinde kimyasal kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması
12 Su ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol yöntemleri
13 Su ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması
14 Su ürünlerinde kalite kontrol standartları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
1- Varlık C., Özden Ö., Erkan N., ve Alakavuk D.Ü., (2007). Su Ürünlerinde Temel Kalite Kontrol. İstanbul Üniv. Yayın No:4662, Su Ürünleri Fak. Yayın No:8, 202sTürkçe
2- Varlık C., Uğur M., Gökoğlu N., ve Gün H., (1993). Su Ürünlerinde Kalite kontrol İlke ve Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yay.No.17, İstanbul, 174s.Türkçe
3-Gökoğlu N. (2002). Su Ürünleri işleme Teknolojisi. Su Vakfı yayınları, İstanbul, 157s.Türkçe
4- Varlık C., Mol S., Baygar T., ve Tosun Ş.Y. (2007). Su Ürünleri İşleme Teknolojisinin Temelleri. İstanbul Üniv. Yayın No:4661, Su Ürünleri Fak. Yayın No:6, 122s.Türkçe
5- Varlık C., Erkan N., Özden Ö., Mol S., ve Baygar T., (2004). Su Ürünleri işleme Teknolojisi. (Ed: C. Varlık), İstanbul Üniv. Yayın No:4465, Su Ürünleri Fak. Yayın No:7, 491s.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları