Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 520MİKOTOKSİNLER3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dersin amacı mikotoksin oluşturan önemli küf cinsleri, önemli mikotoksinler ve bunların canlılar üzerinde etkileri ile mikotoksinlerin kontrolü, detoksifikasyonu. ve laboratuvar analiz yöntemleri hakkında temel kavramları-görüşleri öğretmektir.
Ders İçeriği Mikotoksinler ve halk sağlığı, küf gelişimini ve mikotoksin sentezini etkileyen koşullar, gıda zehirlenmesine yol açan başlıca mikotoksinler ve etmenleri olan küfler, mikotoksin zehirlenme belirtileri ve tanısı, mikotoksinlerin inaktivasyonu, mikotoksin kirliliğinin yasal denetimine ilişkin uygulamalar, Afla toksin, Ochratoksin, Rubratoksin, Sterigmatosistin, Setrinin, Patulin, Citreoviridin, Erg ot alkoloidleri, Trikotesenler. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Mikotoksinlerin gıda teknolojisindeki önemlerinin anlaşılması
2Küf gelişimi ve mikotoksin oluşumuna etki eden faktörlerin kavranması
3Mikotoksin oluşumunun kontrolü ve detoksifikasyon yollarının öğrenilmesi
4Mikotoksinlerin laboratuvar analiz yöntemleri hakkında bilgi edindirme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001555555555533
ÖK 002555555555533
ÖK 003555555555533
ÖK 004555555555533
Ara Toplam202020202020202020201212
Katkı555555555533

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1HAKAN KARACA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 520 MİKOTOKSİNLER 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. HAKAN KARACA hkaraca@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Dersin amacı mikotoksin oluşturan önemli küf cinsleri, önemli mikotoksinler ve bunların canlılar üzerinde etkileri ile mikotoksinlerin kontrolü, detoksifikasyonu. ve laboratuvar analiz yöntemleri hakkında temel kavramları-görüşleri öğretmektir.
İçerik Mikotoksinler ve halk sağlığı, küf gelişimini ve mikotoksin sentezini etkileyen koşullar, gıda zehirlenmesine yol açan başlıca mikotoksinler ve etmenleri olan küfler, mikotoksin zehirlenme belirtileri ve tanısı, mikotoksinlerin inaktivasyonu, mikotoksin kirliliğinin yasal denetimine ilişkin uygulamalar, Afla toksin, Ochratoksin, Rubratoksin, Sterigmatosistin, Setrinin, Patulin, Citreoviridin, Erg ot alkoloidleri, Trikotesenler. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 DERSİN TANITIMI
2 MİKOTOKSİN KONUSU İLE İLGİLİ TERMİNOLOJİ
3 TOKSİN ÜRETİCİSİ KÜFLER VE GELİŞİM İSTEKLERİ
4 MİKOTOKSİN OLUŞUMU VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER
5 AFLATOKSİNLER
6 OKRATOKSİNLER
7 PATULİN
8 FUMONİSİNLER
9 MİKOTOKSİNLER İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER
10 MİKOTOKSİNLERİN DETOKSİFİKASYONU I
11 MİKOTOKSİNLERİN DETOKSİFİKASYONU II
12 MİKOTOKSİN ANALİZ YÖNTEMLERİ I
13 MİKOTOKSİN ANALİZ YÖNTEMLERİ II
14 MİKOTOKSİN OLUŞUMUNUN ÖNLENMESİ AMACIYLA ALINABİLECEK TEDBİRLER
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
SINHA KK, BHATNAGAR D, 1998. MYCOTOXINS IN AGRICULTURE AND FOOD SAFETY, MARCEL DEKKER INC., BASEL, SWITZERLAND, pp: 511.English
DEVRIES JW, TRUCKSESS MW, JACKSON LS, 2002. MYCOTOXINS AND FOOD SAFETY, KLUWER ACADEMIC, WASHINGTON, USA, pp: 294.English
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları