Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 515GIDA ENDÜSTRİSİNDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTANLAR3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dezenfeksiyon uygulamaları ve bu esnada kullanılan dezenfektanlar hakkında bilgi sahibi olmak
Ders İçeriği Mikroorganizma gelişme evreleri ve etkileyen faktörler. Dezenfeksiyon ön şartları a) Ekipman ve uygun dizaynı, b) Temizlik, c) Diğer Faktörler (sıcaklık, süre, basınç vs.) Fiziksel dezenfeksiyon yöntemleri (sıcaklık, ışın uygulamaları, yüksek hidrostatik basınç vs.) Kimyasal dezenfeksiyon ve dezenfeksiyonu etkileyen faktörler, Kimyasal dezenfeksiyonların sınıflandırılması, Klorlu bileşikler, İyonlu bileşikler, Quarterner amonyum bileşikleri, Alkol esaslı dezenfektanlar, Organik asitler, gaz halinde uygulanan dezenfektanlar, Diğer dezenfaktanlar (Ozon, Kloroform, vs.) Dezenfeksiyon etkinliğinin kontrol edilmesi Dezenfektan kalıntıları ve sorunlar. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Dezenfeksiyon mekanizmaları
2Dezenfektanlar ve gıda endüstrisinde kullanımları
3Dezenfektan kalıntılarının oluşturduğu riskler ve önleme yolları

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 00132231 121233
ÖK 00224342 2  245
ÖK 00333221213  42
Ara Toplam89794245141110
Katkı332311120143

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Güz1HALUK ERGEZER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 515 GIDA ENDÜSTRİSİNDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTANLAR 3 + 0 1 Türkçe 2020-2021 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HALUK ERGEZER hergezer@pau.edu.tr MUH A0185 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Dezenfeksiyon uygulamaları ve bu esnada kullanılan dezenfektanlar hakkında bilgi sahibi olmak
İçerik Mikroorganizma gelişme evreleri ve etkileyen faktörler. Dezenfeksiyon ön şartları a) Ekipman ve uygun dizaynı, b) Temizlik, c) Diğer Faktörler (sıcaklık, süre, basınç vs.) Fiziksel dezenfeksiyon yöntemleri (sıcaklık, ışın uygulamaları, yüksek hidrostatik basınç vs.) Kimyasal dezenfeksiyon ve dezenfeksiyonu etkileyen faktörler, Kimyasal dezenfeksiyonların sınıflandırılması, Klorlu bileşikler, İyonlu bileşikler, Quarterner amonyum bileşikleri, Alkol esaslı dezenfektanlar, Organik asitler, gaz halinde uygulanan dezenfektanlar, Diğer dezenfaktanlar (Ozon, Kloroform, vs.) Dezenfeksiyon etkinliğinin kontrol edilmesi Dezenfektan kalıntıları ve sorunlar. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Giriş
2 Mikroorganizma gelişme evreleri
3 Dezenfeksiyon ön şartları
4 Fiziksel dezenfeksiyon yöntemleri
5 Kimyasal dezenfeksiyon yöntemleri
6 Diğer dezenfaktanlar
7 Dezenfeksiyon etkinliğinin kontrol edilmesi
8 Dezenfektan kalıntıları ve sorunlar
9 Ara sınav
10 Endüstriyel dezenfeksiyon uygulamaları (Et Endütrisi)
11 Endüstriyel dezenfeksiyon uygulamaları (süt ve ürünleri Endütrisi)
12 Endüstriyel dezenfeksiyon uygulamaları (su ürünleri Endütrisi)
13 Endüstriyel dezenfeksiyon uygulamaları (İçme suyu Endütrisi)
14 Endüstriyel dezenfeksiyon uygulamaları (Meyve sebze Endütrisi)
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları