Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 513MEYVE VE SEBZE İŞLEM TEKNOLOJİSİNDE BİYOKİMYA3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Meyve ve sebzelerin temel biyokimyasal bileşenleri ve özellikleri, Meyve ve sebzelerin yetiştirilmesi ve hasadı, taşınması ve muhafazası, farklı prosesler uygulanarak işlenmesi, ambalajlanması, muhafazası ve tüketiciye ulaştırılması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimleri ve bunların önemini bilme.
Ders İçeriği Meyve-sebzelerin morfolojik anatomik yapıları ve kimyasal bileşimi, Meyve-sebzelerin hasat, sınıflandırma ve paketlenmeleri. Depolama, konserveleme, meyve sularına işleme, kurutma, dondurma ve diğer işleme yöntemleri sırasında meyve-sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarında oluşan değişimler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Meyve ve sebzelerin temel kimyasal yapılarını bilme
2Meyve ve sebzelerde işlenmesi esnasında su ve diğer bileşenlere ilişkin reaksiyonlar ve değişimleri bilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 00155555454  55
ÖK 00255555555  55
Ara Toplam10101010109109  1010
Katkı555555550055

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2017-2018 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2016-2017 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2015-2016 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2014-2015 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2013-2014 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2012-2013 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2011-2012 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2010-2011 Bahar1SEBAHATTİN NAS
Detay 2009-2010 Güz1SEBAHATTİN NAS


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 513 MEYVE VE SEBZE İŞLEM TEKNOLOJİSİNDE BİYOKİMYA 3 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SEBAHATTİN NAS snas@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Meyve ve sebzelerin temel biyokimyasal bileşenleri ve özellikleri, Meyve ve sebzelerin yetiştirilmesi ve hasadı, taşınması ve muhafazası, farklı prosesler uygulanarak işlenmesi, ambalajlanması, muhafazası ve tüketiciye ulaştırılması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimleri ve bunların önemini bilme.
İçerik Meyve-sebzelerin morfolojik anatomik yapıları ve kimyasal bileşimi, Meyve-sebzelerin hasat, sınıflandırma ve paketlenmeleri. Depolama, konserveleme, meyve sularına işleme, kurutma, dondurma ve diğer işleme yöntemleri sırasında meyve-sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarında oluşan değişimler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Meyve sebzelerim kimyasal bileşimi
2 Meyve sebzelerim kimyasal bileşimi
3 fenolik bileşikler ve önemleri
4 fenolik bileşikler ve önemleri
5 meyve sebzelerde Enzimler
6 esmerleşmeler
7 esmerleşmeler
8 Ara sınav
9 solunum
10 etilen sentezi
11 klorofil karetonoidler
12 klorofil karetonoidlerin parçalanması
13 çay oksidasyonu
14 duyusal değişimler
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları