Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 509SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNİKLERİ3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, su ürünlerine değişik işleme teknikleri uygulayarak, insan tüketimi ve diğer amaçlar için daha kullanılabilir hale getirme konularında bilgi edinmektir.
Ders İçeriği Su ürünlerinin biyokimyasal kompozisyonu, muhafaza teknikleri, kurutma, tütsüleme, tuzlama yöntemleri, su ürünleri konserve teknolojisi, surimi, balık protein konsantresi, balık unu ve balık yağı üretim teknolojisi, balık protein ekstrakları üretimi, havyar işleme teknolojisi, balık silajı ve fermente balık ürünleri üretimi, emülsiyon tipi su ürünleri teknolojisi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Su ürünlerinin tanımı ve çeşitleri konusunda bilgileri öğrenme.
2Su ürünlerinin temel biyokimyasal kompozisyonu, insan beslenmesindeki yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olma
3Su ürünlerinin muhafazasında kullanılan teknikler ve uygulama yöntemleri hakkında bilgi kazanma
4Su ürünlerinin işlenmesinde kullanılan temel teknolojileri öğrenme
5Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik işleme teknolojileri konularında bilgi sahibi olma
6Su ürünlerinden yeni ürün geliştirme alternatifleri becerisi kazanma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0013432223    2
ÖK 00234322232   3
ÖK 00344432343   3
ÖK 00444442343   3
ÖK 00554453443   3
ÖK 00654454444   4
Ara Toplam2424222115182215   18
Katkı444433430003

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz1AYDIN YAPAR
Detay 2014-2015 Güz1AYDIN YAPAR
Detay 2013-2014 Güz1AYDIN YAPAR
Detay 2012-2013 Güz1AYDIN YAPAR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 509 SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNİKLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. AYDIN YAPAR ayapar@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Bu dersin amacı, su ürünlerine değişik işleme teknikleri uygulayarak, insan tüketimi ve diğer amaçlar için daha kullanılabilir hale getirme konularında bilgi edinmektir.
İçerik Su ürünlerinin biyokimyasal kompozisyonu, muhafaza teknikleri, kurutma, tütsüleme, tuzlama yöntemleri, su ürünleri konserve teknolojisi, surimi, balık protein konsantresi, balık unu ve balık yağı üretim teknolojisi, balık protein ekstrakları üretimi, havyar işleme teknolojisi, balık silajı ve fermente balık ürünleri üretimi, emülsiyon tipi su ürünleri teknolojisi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Su ürünlerinin tanımı ve çeşitleri
2 Su ürünlerinin biyokimyasal kompozisyonu
3 Su ürünlerinin taşınması, muhafazası ve işleme öncesi hazırlık süreçleri
4 Su ürünlerinin temel muhafaza teknikleri (soğutma ve dondurma yöntemleri vb.)
5 Su ürünlerinde tuzlama ve kurutma gibi basit işleme teknikleri
6 Su ürünlerinde dumanlama ve marinasyon yöntemleri
7 Su ürünlerinde ısıl işlemli konserve teknolojisine giriş
8 Su ürünlerinde ısıl işlemli konserve teknolojisi uygulamaları
9 Ara sınav
10 Balık protein konsantresi (BPK), balık unu ve balık yağı üretimi
11 Surimi teknolojisi, emülsiyon tipi su ürünleri teknolojisi
12 Fermente su ürünleri teknolojisi
13 Havyar işleme teknolojisi, su ürünleri kullanılarak üretilen imitasyon ürünleri
14 Su ürünleri işleme atıklarının değerlendirilmesi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları