Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 560OKSİDASYON MEKANİZMALARI VE ANTİOKSİDANLAR3 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Lipid oksidasyonunun temel mekanizmalarını ve protein gibi diğer biyolojik moleküller ile ilişkilerini ve antioksidanların mekanizmalarını kavramaktır. 
Ders İçeriği Lipid oksidasyonunun temelleri, mekanizmaları ve etkileri. serbest radikal oksidasyonu, hidroperoksit oluşumu, fotooksidasyon, oksidasyonun engellenmesi ve antioksidan stratejiler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1oksidasyon mekanizmaları
2antioksidanlar, önemi ve mekanizması
3lipid oksidasyon ürünleri ve bunların proteinlerle ilişkileri (protein oksidasyonu)
4oksidasyon ürünlerinin belirlenmesi

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001            
ÖK 002            
ÖK 003            
ÖK 004            
Ara Toplam            
Katkı000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1HALUK ERGEZER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 560 OKSİDASYON MEKANİZMALARI VE ANTİOKSİDANLAR 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HALUK ERGEZER hergezer@pau.edu.tr MUH A0197 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Lipid oksidasyonunun temel mekanizmalarını ve protein gibi diğer biyolojik moleküller ile ilişkilerini ve antioksidanların mekanizmalarını kavramaktır. 
İçerik Lipid oksidasyonunun temelleri, mekanizmaları ve etkileri. serbest radikal oksidasyonu, hidroperoksit oluşumu, fotooksidasyon, oksidasyonun engellenmesi ve antioksidan stratejiler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Giriş ve Yağ Kimyası
2 Oksidasyonda Metabolik yollar
3 Serbest Radikal Oksidasyonu
4 Hidroperoksitlerin oluşumu
5 Fotooksidasyon
6 Birincil oksidasyon ürünleri
7 İkincil oksidasyon ürünleri
8 Oksidasyon ürünlerinin belirlenmesi
9 Ara Sınav
10 Oksidasyonda yeni yaklaşımlar
11 Lipid oksidasyonunun önlenmesi
12 Antioksidanlar
13 Gıdalarda oksidasyon ve antioksidanlar
14 Final Sınavı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Lipid Oxidation, E.N., Frankel, 2.ed, Woodhead Publishing, 2012.English
Lipid Oxidation Pathways, Afaf Kamal-Eldin AOCS Press, 2003English
Bitkisel Yağ Teknolojisi, Nas S., Gökalp H.Y., Ünsal, M. 2001Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları