Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 530GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER3 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Hammadde üretimi, yetiştirilmesinden itibaren hasadı ve muhafazası, taşınması, farklı prosesler uygulanarak işlenmesi, çevre ile olan ilişkiler, ambalajlanması, muhafazası ve tüketiciye ulaştırılması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimler ve öneminin öğrenilmesi.
Ders İçeriği Gıdalarda enzimatik esmerleşme reaksiyonları, fenolaz enzimi ve substratları, enzimatik esmerleşme reaksiyonlarının fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü, gıdalarda enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları, karbonil amino reaksiyonunun mekanizması, amadori dönüşümü, strecker parçalanması, karamelizasyon, asidik ve bazik parçalanma, askorbik asit oksidasyonu, enzimatik olmayan esmerleşmelerin fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü, gıda endüstrisinde enzimlerin değişik amaçlarla kullanımları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Hammaddenin üretimi, yetiştirilmesinden itibaren hasadı ve muhafazası, taşınması, farklı prosesler uygulanarak işlenmesi, ambalajlanması, muhafazası ve tüketiciye ulaştırılması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimleri bilme.
2Gıdalarda hammadde üretiminden tüketime kadar oluşan biyokimyasal değişimlerin önemini bilme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0015555553   33
ÖK 0025555555   33
Ara Toplam1010101010108   66
Katkı555555400033

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1SEBAHATTİN NAS


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMU 530 GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SEBAHATTİN NAS snas@pau.edu.tr MUH A0226 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Hammadde üretimi, yetiştirilmesinden itibaren hasadı ve muhafazası, taşınması, farklı prosesler uygulanarak işlenmesi, çevre ile olan ilişkiler, ambalajlanması, muhafazası ve tüketiciye ulaştırılması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimler ve öneminin öğrenilmesi.
İçerik Gıdalarda enzimatik esmerleşme reaksiyonları, fenolaz enzimi ve substratları, enzimatik esmerleşme reaksiyonlarının fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü, gıdalarda enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları, karbonil amino reaksiyonunun mekanizması, amadori dönüşümü, strecker parçalanması, karamelizasyon, asidik ve bazik parçalanma, askorbik asit oksidasyonu, enzimatik olmayan esmerleşmelerin fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü, gıda endüstrisinde enzimlerin değişik amaçlarla kullanımları.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Meyve sebzelerim kimyasal bileşimi
2 Meyve sebzelerim kimyasal bileşimi
3 fenolik bileşikler ve önemleri
4 fenolik bileşikler ve önemleri
5 meyve sebzelerde Enzimler
6 esmerleşmeler
7 esmerleşmeler
8 Ara sınav
9 solunum
10 etilen sentezi
11 klorofil karetonoidler
12 klorofil karetonoidlerin parçalanması
13 çay oksidasyonu
14 duyusal değişimler
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları