Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
SBH 106BESLENMEYE GİRİŞ2 + 01. Yarıyıl3,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencilere beslenme biliminin ve yeterli ve dengeli beslenmenin anlamını kavratmak.
Ders İçeriği Beslenme ile ilgili kavramlar, Besin öğeleri, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Mineraller, Su ve Enerji, Başlıca besin grupları, Gebe ve emzikli beslenmesi, Çocuk beslenmesi, Okul öncesi çocuklarının beslenmesi, Okul çocuklarının beslenmesi, Adölasan beslenmesi, Yaşlı beslenmesi, Yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hastalıklar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Beslenme-sağlık etkileşimini bilir
2Besin ögelerinin kimyasal ve fiziksel yapılarını öğrenir.
3Besin hazırlama aşamasında yapılan işlemlerin besin kalitesine etkilerini bilir
4Özel durumlarda (Gebelik, emziklilik, geriatri vb) beslenme kurallarını kavrar
5Hasta beslenmesi ilkelerini bilir
6Diyet ilkelerini kavrar
7Beslenme kültürünü öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 0013   33  3 
ÖK 002333 3   3 
ÖK 0033 3 3 3 3 
ÖK 004  3 322   
ÖK 005    33    
ÖK 0063 3 333 3 
ÖK 007222 33    
Ara Toplam14514 21148 12 
Katkı2120321020

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)717
Ödevler21326
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12020
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






91

3,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1İLGÜN ÖZEN ÇINAR
Detay 2023-2024 Güz2İLGÜN ÖZEN ÇINAR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
SBH 106 BESLENMEYE GİRİŞ 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. İLGÜN ÖZEN ÇINAR iocinar@pau.edu.tr ÖİDB B0216 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Öğrencilere beslenme biliminin ve yeterli ve dengeli beslenmenin anlamını kavratmak.
İçerik Beslenme ile ilgili kavramlar, Besin öğeleri, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Mineraller, Su ve Enerji, Başlıca besin grupları, Gebe ve emzikli beslenmesi, Çocuk beslenmesi, Okul öncesi çocuklarının beslenmesi, Okul çocuklarının beslenmesi, Adölasan beslenmesi, Yaşlı beslenmesi, Yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hastalıklar.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin Tanıtımı, Amaçları, Hedefleri, Beslenmenin Tanımı, önemi ve sağlık üzerindeki etkileri
2 Temel Besin Ögeleri Proteinler; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
3 Karbonhidratlar; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
4 Yağlar; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
5 Vitaminler I; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
6 Vitaminler II; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
7 Mineraller; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme.
8 Su ve Enerji Metabolizması
9 Besinlerin gruplandırılması ve Günlük Gereksinim
10 Besin Güvenliği ve Yol Açtığı Sorunlar
11 Hasta ve Hastalıklarda Beslenme
12 Özel Durumlarda Beslenme- I (Gebe Beslenmesi)
13 Özel Durumlarda Beslenme -II (Okul Çağı Çocuğu Beslenmesi)
14 Özel Durumlarda Beslenme III (Sporcu Beslenmesi)
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
Yıl İçi Etkinlik10Yıl İçi Etkinlik
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları