Menu
PAÜ Ana Sayfa
Menu
Eğitim Bilgi Sistemi
LİSANS
.
UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
.
ORGANİK TARIM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
.
422 ORGANİK TARIM İŞLETMECİLİĞİ (İ.Ö.) (2020)
Ders Bilgileri
|
Ders Öğrenme Kazanımları
|
Dersin Program Yeterlilikerine Katkısı
|
AKTS / İş Yükü Tablosu
|
Ders Şubeleri
DERS BİLGİLERİ
Ders Kod
Ders Ad
T+U Saat
Yarıyıl
AKTS
OTI 209
BUDAMA TEKNİKLERİ
2 + 2
6. Yarıyıl
4
DERS TANIMI
Ders Düzeyi
Lisans
Ders Türü
Seçmeli
Dersin Amacı
Budamanın tanımı ve amaçları, budamayı gerekli kılan nedenler (çevresel ve kültürel nedenler), budamanın etkileri (ağaçların büyüme kuvveti üzerine etkileri; ağaçların verime başlaması, verim ve kalite üzerine etkileri; ağaçların ömrü üzerine etkileri; bazı olumsuz etkileri), budama zamanları (yaz budaması, kış budaması), budama şekilleri (dikim budaması, şekil budaması, verim çağı budaması, gençleştirme budaması), budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, budama araç ve gereçleri, meyve türlerine göre şekil ve verim çağı budamaları konularında bilgi verilecektir.
Ders İçeriği
Seracılığın tarihçesi, seracılığın tarımdaki yeri ve önemi, bitkisel üretimde kullanılan örtü tipleri, seraların sınıflandırılması, sera yerinin seçimini etkileyen faktörler, sera planlamasının temel prensipleri, sera yapı malzemeleri ve yapı elemanları, sera klima sistemleri, sera toprağının hazırlanması, sera bitkilerinde sulama ve drenaj sistemleri, topraksız kültür sistemleri, sera ve açıkta üretim planlaması. Serada sebze, süs bitkileri, meyve ve bağ yetiştirme teknikleri.
Ders Ön Koşul
Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul
Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi
Yüz yüze
DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1
Sulama-budama-yetiştirme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
No
PY 01
PY 02
PY 03
PY 04
PY 05
PY 06
PY 07
PY 08
PY 09
PY 10
ÖK 01
Ara Toplam
Katkı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
Sayısı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)
13
4
52
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)
13
4
52
Toplam İş Yükü
Dersin AKTS Kredisi
104
4
DERS ŞUBELERİ
Dönem seçiniz :
Tüm Dönemler
2019-2020 Bahar
2018-2019 Bahar
2017-2018 Bahar
Ders Dönemi
Şube No
Dersi Veren Öğretim Elemanı
Detay
2019-2020 Bahar
2
ALİME BAYINDIR EROL
Ders Şube Detayları
Dersin Kodu:
OTI 209
Dersin Adı:
BUDAMA TEKNİKLERİ
Saat (T+P) :
2 + 2
Şube No :
2
Öğretim Dili:
Türkçe
Şube Dönemi :
2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı :
DOÇENT ALİME BAYINDIR EROL
E-Mail:
abayindir@pau.edu.tr,
İç Hat:
Ders Yeri
UBYO A0020, UBYO AB117,
Amaç :
Budamanın tanımı ve amaçları, budamayı gerekli kılan nedenler (çevresel ve kültürel nedenler), budamanın etkileri (ağaçların büyüme kuvveti üzerine etkileri; ağaçların verime başlaması, verim ve kalite üzerine etkileri; ağaçların ömrü üzerine etkileri; bazı olumsuz etkileri), budama zamanları (yaz budaması, kış budaması), budama şekilleri (dikim budaması, şekil budaması, verim çağı budaması, gençleştirme budaması), budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, budama araç ve gereçleri, meyve türlerine göre şekil ve verim çağı budamaları konularında bilgi verilecektir.
İçerik :
Seracılığın tarihçesi, seracılığın tarımdaki yeri ve önemi, bitkisel üretimde kullanılan örtü tipleri, seraların sınıflandırılması, sera yerinin seçimini etkileyen faktörler, sera planlamasının temel prensipleri, sera yapı malzemeleri ve yapı elemanları, sera klima sistemleri, sera toprağının hazırlanması, sera bitkilerinde sulama ve drenaj sistemleri, topraksız kültür sistemleri, sera ve açıkta üretim planlaması. Serada sebze, süs bitkileri, meyve ve bağ yetiştirme teknikleri.
Devam Zorunluluğu :
Dersin Devam Yüzdesi : %70
Haftalık Konu Başlıkları
Hafta
Konular
1
Budamanın tanımı ve amaçları
2
Budamanın etkileri
3
Budamanın zamanları
4
Budama Şekilleri
5
Dikkat edilmesi gereken hususlar
6
Arazide uygulama yapılması
7
Kirazda modern budama teknikleri I
8
Kirazda modern budama teknikleri II
9
Kirazda modern budama teknikleri III
10
Meyve bahçe tesisi
11
Zeytinde budama
12
Kent ormancılığında budama
13
Bağcılıkta Budama
14
Bağcılıkta Budama
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme Yöntemi
Katkı Yüzdesi (%)
Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı
60
Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav
40
Ara Sınav
T+U :
Teorik + Pratik
PY:
Program Yeterlilikleri
ÖK:
Ders Öğrenme Kazanımları
Ana Sayfa
Üniversite Hakkında
İsim ve Adres
Yönetim
Genel Tanımlama
Akademik Takvim
Genel Kabul Gereksinimleri
Önceki Eğitimlerin Tanınması
Genel Kayıt İşlemleri
AKTS Kredilerinin Oluşturulması
Akademik Danışmanlık
Öğrenciler İçin
Yaşam Giderleri
Barınma
Beslenme / Yemek
Tedavi İmkanları
Engelli Öğrenci İmkanları
Sigorta
Maddi Destek
Öğrenci İşleri Birimi
Öğrenme İmkanları
Uluslararası Programlar
Dil Kursları
Stajlar
Spor ve Eğlence Olanakları
Öğrenci Toplulukları
Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgiler
Derece Programları