Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TIP 602İÇ HASTALIKLARI0 + 011. Yarıyıl10

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Temel amaç olarak öğrenciler bu uygulama diliminin sonunda dahili hastalıklar ile ilişkili belirler ile gelen hastanın sorununa yönelik hastadan anamnez alma, muayene etme, şikayetlerine yönelik gerekli tetkikleri isteme yetisine kazanıp. Tedavisi için gerekeli planlamayı yapıp. Kendisini aşan sorunlarda üst merkez hastayı yönlendirebilme
Ders İçeriği Artrit, halsizlik, kansızlık, göğüs ağrısı, baş ağrısı hipertansiyon onkolojik hasta hiperkalsemi, kanama diyatezi ve onkolojik aciller ile gelen hastaların değerlendirmesi
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1 Romatizmal hastalıkların belirti ve bulgularını tanır. (Bilgi)
2 Romatizmal hastalıkların en önemli belirtisi olanartarlji ve artritleri sınıflar. Artrit nedenlerini bilir. Artrit yapan hastalıkların artrit dışı klinik bulgularını bilir ve tanır. (Bilgi)
3 Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan tedavi seçeneklerini bilir. Medikal tedavide kullanılan ajanların etki mekanizmalarını, kullanım prensipleini ve yan etkilerini bilir. Uygun reçete yazmayı öğrenir. (Bilgi)
4 Kanserli hastalarda Kardiyovasküler Aciller (Vena cava superior sendromu, Perikardiyal effüzyon, Tamponad), Nörolojik aciller (Spinal Kord kompresyonu, KIBAS), Metabolik Aciller (Uygunsuz ADH Sendromu, Hiperkalsemi, Hipoglisemi, Tümör Lizis Sendromu) tanır, ayırıcı tanılarını, tedavi yaklaşımlarını öğrenir. CPR uygulamasını öğrenir. (Bilgi)
5 Kanserde erken tanı ve tarama yöntemlerini (Meme, Serviks, Kolon ve rektum, Prostat, Over, Akciğer Kanseri) öğrenir. Risk gruplarını belirler ve erken tanı için uygun tarama yöntemini belirler. (Bilgi)
6 Kemoterapi yan etkilerini ve tedavi yaklaşımlarını öğrenir. (Bilgi)
7 Anemi tanımını, nedenlerini, morfolojik ve kinetik sınıflamayı ve konjenital/akkiz anemileri tedavi yaklaşımlarını bilir. (Bilgi)
8 Primer ve sekonder hemostaz ve bunlara ait hastalıklar ile transfüzyon pratiğine yaklaşımı öğrenir. (Bilgi)
9 Tip 1 ve tip 2 DM’un tanımı, etyolojisi, semptomatolojisini söyler. Laboratuvar bulguları ve tedavi yaklaşımlarını açıklar. Diyabetin kronik vasküler komplikasyonlarını listeler. Diyabetik komaların diğer komalarla ayırıcı tanısı ve tedavisini açıklar. Obezitenin tanımını, çeşitleri, obezitenin neden olduğu hastalıklar ve tedavi yaklaşımlarını açıklar. (Bilgi)
10 Tiroid ve Paratiroid hastalıklarında anamnestik, laborayuvar, diğer inceleme yöntemleri ve tedavisel yaklaşımı söyler. (Bilgi)
11 Hipofiz hiperfonksiyonlarını tanımlar. Hipofiz adenomları, patolojisi ve tedavisini açıklar. (Bilgi)
12 Akut ve kronik böbrek yetmezliği nedenlerini, ayırıcı tanısını, kliniğini, komplikasyonlarını, tedavisini, prognozunu değerlendirir ve bu hastalıklara karşı koruyucu hekimlik ilkelerini tanımlar. Sıvı-elektrolit ve asit-baz bozukluklarının nedenlerini, kliniğini, komplikasyonlarını, tedavi ve prognozunu açılar. (Bilgi)
13 Artritli hastayı değerlendirir. Romatizmal hastalıkla ilgili şikayet ile gelen hastanın anamnezini alır, sistemikve lokomotor sistem muayenesi yapar. Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri konusunda hastaları bilgilendirir. (Beceri)
14 Kanserli hastalardan öykü alma, fizik muayene ile eşlik eden belirti ve bulguları değerlendirir. (Beceri)
15Kanserli hastalarda damar yolu açılması, venöz kapiller kan örneği alabilme, arter kan gazı alabilme, nazogastrik sonda takabilme, idrar sondası takabilme, kan ve gaita kültürü alabilme, parasentez ve torasentez gibi girişim yöntemlerini kullanır. Gereğinde İM ve İV enjeksiyon yapar(Beceri)
16 PY ve kemik iliğindeki normal ve anormal hücreleri ayırt etmeyi bilir. (Beceri)
17Göğüs ağrılı hastayı değerlendirir, göğüs ağrısının nedenlerini ve mekanizmalarını bilir ayrıcı tanısını yapar. EKG çekme ve değerlendirmeyi öğrenir (Beceri)
18 Nefes darlığı ile gelen hastanın ayrıcı tanısını bilir. Nedenlerini ve mekanizmalarını açıklar. (Beceri)
19 İleri tetkik gerektiren hastaları uygun birim ve merkezlere yönlendirir. (Beceri)
20 Dahili hastalıklarda görülen belirtilerle gelen hastada tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır. (Tutum)

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 0014        5 
ÖK 00235         
ÖK 003  35       
ÖK 004445        
ÖK 005   45      
ÖK 006      5    
ÖK 007344        
ÖK 0085          
ÖK 0095       5  
ÖK 010    5      
ÖK 011        555
ÖK 0125 5        
ÖK 0135          
ÖK 0144  5     5 
ÖK 0155          
ÖK 0165        5 
ÖK 0174          
ÖK 0185   55 5   
ÖK 019          5
ÖK 020       55  
Ara Toplam57131714155510152010
Katkı31111001111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ödevler20120
Grup Oturumları (PDÖ, Task, Seminer, Panel) 30130
Grup Oturumları (PDÖ, Task, Seminer, Panel) (Öğrenci)40140
Sunum10110
Sunum (Öğrenci)20120
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer)1801180
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






300

10
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Yıllık1BAŞAK ÜNVER KOLUMAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TIP 602 İÇ HASTALIKLARI 0 + 0 1 Türkçe 2020-2021 Yıllık
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi BAŞAK ÜNVER KOLUMAN bkoluman@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Temel amaç olarak öğrenciler bu uygulama diliminin sonunda dahili hastalıklar ile ilişkili belirler ile gelen hastanın sorununa yönelik hastadan anamnez alma, muayene etme, şikayetlerine yönelik gerekli tetkikleri isteme yetisine kazanıp. Tedavisi için gerekeli planlamayı yapıp. Kendisini aşan sorunlarda üst merkez hastayı yönlendirebilme
İçerik Artrit, halsizlik, kansızlık, göğüs ağrısı, baş ağrısı hipertansiyon onkolojik hasta hiperkalsemi, kanama diyatezi ve onkolojik aciller ile gelen hastaların değerlendirmesi
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları