Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TIP 404HEMATOLOJİK, ENDOKRİN, ONKOLOJİK VE NEFROLOJİK HASTALIKLAR0 + 07. Yarıyıl15

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Temel amaç olarak; bu bloğun sonunda öğrencilerin, anemi, lenfoproliferatif hastalıklar, koagülasyon bozuklukları, diyabet, obezite ve lipid metabolizması bozuklukları, tiroid ve paradiroid hastalıkları, hipofiz hastalıkları, akut-kronik böbrek yetmezliği, glomerüler hastalıklar ve hipertansiyon, onkolojik hastalıkların belirti bulgularını, oluş mekanizmalarını, tanı ve tedavi ilkelerini, komplikasyonlarını açıklayabilmeleri ve ilişkili mesleksel becerileri uygulayabilmeleri beklenmektedir.
Ders İçeriği Anemi, maligniteler (lenfoproliferatif hastalıklar), koagülasyon ve koagülasyon bozuklukları, diyabet, obezite ve lipid metabolizması bozuklukları, tiroid ve paradiroid hastalıkları, hipofiz hastalıkları, böbrek hastalıkları, akut-kronik böbrek yetmezliği, glomerüler hastalıklar ve hipertansiyon, onkoloji (onkolojik aciller ve destek tedaviler) ve onkolojik hastalıklar
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1 Anemi tanımını, nedenlerini, morfolojik ve kinetik sınıflamaya ve konjenital/akkiz anemileri tedavi yaklaşımları açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, gerekirse bilimsel araştırma planlar ve uygular. (Bilgi)
2 Anemi nedenleri ve tiplerine yönelik öykü alma ve gizik muayene ile eşlik eden semptom ve bulguları değerlendirir. (Beceri)
3 Anemi tiplerini ayrıt etmede gerekli olan kan sayımı ve eritrosit indekslerini değerlendirir. (Beceri)
4 Periferik yaymada eritositelre ait anemi ile ilgili patolojik görüntüleri değerlendirir. (Beceri)
5 Anemi tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır. (Tutum)
6 Lenfoma , akut/kronik lösemiler,myelom ve myeloproliferatif hastalıklar gibi sık görülen hematolojik malignitelere özellikle tanı için genel yaklaşımı açıklar. (Bilgi)
7 Lenfadenopati, splenomegali, ateş gibi sistemik bulguların tematolojik maliigniteler ile ilişkisini değerlendirir. (Bilgi)
8 Karaciğer, Dalak ve lenf nodu muayenesi yapar. (Beceri)
9 Mezun olduğunda hematolojik malignite şüphesi olan hastaları hematoloğa sahip 3. Basamak merkezlere yönlendirir. (Beceri)
10 Hematolojik maligniteye sahip hastaların tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır. (Tutum)
11 Primer ve sekonder hemastaz ve bunlara ait hastalıklar ile transfüzyon pratiğine yaklaşımı açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
12 Kanama ve rtombozu olan hastaya tanı, ayırıcı tanı ve tedavi yaklaşımlarını değerlendirir. (Bilgi)
13 Primer ve sekonder hemastaz testlerini değerlendirir. (Beceri)
14 Periferik yaymada trombosit morfolojisini ve trombositlere ait hastalıkları tanır. (Beceri)
15 Primer ve sekonder hemostaza ait bozukluğu olan hastaların ve tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır. (Tutum)
16 Tip ve tip 2 DM’un tanımı, etyolojisi, semptomatolojisini söyler. Laboratuvar bulguları ve tedavi yaklaşımlarını açıklar Diyabetin kronik vasküler komplikasyonlarını listeler. Diyabetik komaların diğer komalarla ayırıcı tanısı ve tedavisini açlıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
17 Obezitenin tanımı, çeşitleri, obezitenin neden olduğu hastalıklar ve tedavi yaklaşımlarını açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
18 Lipid metabolizmasının herediter ve sekonder bozukluklarını söyler. (Bilgi)
19 Diyabetli obez ve lipid metabolizma bozukluğu olan hastalardan uygun anamnez ve öykü alır, bu hastaları uygun tıbbi inceleme için yönlendirir. (Beceri)
20 Diyabetik ayaklı hastayı tanır ve bu hastaları uygun tıbbi inceleme için yönlendirir. (Beceri)
21 Diyabeti ve lipid metabolizması bozukluğu olan hastalar uygun yaklaşım ilkelerine bağlı kalır. (Tutum)
22 Tiroid ve paratiroid hastalıklarında anamnestik, laboratuvar, diğer inceleme yöntemleri ve tedavisel yaklaşımı açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
23 İyot metabolizması ve troid hormon sentezini açıklar. (Bilgi)
24 Tiroid nodülleri ve tiroid malignensilerini tanımlar ve tedavi yaklaşımlarını açıklar. (Bilgi)
25 Tiroid ve paratiroid hastalıkları ile ilişkili fizik bakı ve yardımcı inceleme yöntemlerini kullanır. (Bilgi)
26 Tiroid ve paradiroid hastalıkları olan kişilere uygun yaklaşım ilkelerine bağlı kalır. (Tutum)
27 Hipofiz hiperfonksiyonlarını tanımlar. Hipofiz adenomları, patolojisi ve tedavisini açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
28 Hipofiz yetmezliklerinin ayırıcı tanı ve tedavisini açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
29 Adrenal bez hastalıklarını listeler. Ayırıcı tanı ve tedavisini açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
30 Hipogonadizm tanı, ayırıcı tanı ve tedavisini açıklar. (Bilgi)
31 Bulguları hipofiz hastalıklarıyla ilişkilendirir. (Beceri)
32 Hipofiz hastalıkları ve hipogonadizmi olan kişilerin tanı ve tedavisinde muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır. (Tutum)
33 Böbreğin yapısı ve fonksiyonunu açıklar. (Bilgi)
34 Akut ve kronik böbrek yetmezliği nedenlerini, ayırıcı tanısını, kliniğini, komplikasyonlarını, tedavisini, prognozunu değerlendirir ve bu hastalıklara karşı koruyucu hekimlik ilkelerini açıklar. (Bilgi)
35 Sıvı-elektrolit ve asit-baz bozukluklarının nedenlerini, kliniğini, komplikasyonlarını tedavi be prognozunu açıklar. (Bilgi)
36 İdrar yolu enfeksiyonlarının nedenlerini, kliniğini, komplikasyonlarını, tedavi veprognozunu açıklar. (Bilgi)
37 Ödem fizyolopatolojisi ve tedavisini açıklar. (Bilgi)
38 Böbrek hastalıklarında radyolojik görüntüleme yöntemlerini tanımlar. (Bilgi)
39 Öykü alma fizik muayene ve laboratuvar yöntemlerini kullanarak övolemi, hipovolemi ve hipermolemi tanısını, eşlik eden belirti be bulguları değerlendirir. (Beceri)
40 Öykü alma fizik muayene ve laboratuvar yöntemlerini kullanarak akut ve kronik böbrek yetmezliğinin ayırıcı tanısına yönelik belirti ve bulguları değerlendirir. (Beceri)
41 Akut ve kronik böbrek yetmezliğinin ayırıcı tanısına yönelik yardımcı tanı yöntemlerini kullanır. (Beceri)
42 Hemodiyhaliz, periton diyalizi, böbrek nakli uygulanan hastaları değerlendirerek hastaya özel uygun renal replasman tedavisine karar verme mekanizmalarını sorgular. (Beceri)
43 Akut-kronik böbrek yetmezliğinin be böbrek naklinin önemini kavrayarak bu hastalıkların önlenmesine yönelik toplumun bilinçlendirilmesine yönelik sorumluluk alır. (Tutum)
44 Nefrotik ve nefritik sendromun belirti-bulguları, komplikasyonları, tanı ve tedavisini açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
45 Primer hipertansiyon ve renovasküler hipertansiyonun belirti-bulguları, komplikasyonları, tanı ve tedavisini açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
46 Diyabetik nefropati ve lupus nefritine yönelik belirti-bulguları, komplikasyonları, tanı ve tedavisini açıklar, konu ile ilgili güncel literatürü takip eder, bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
47 Glomerlüler hastalıkların patolojisini tanımlar. (Bilgi)
48 İlaçlara bağlı nefrotoksite mekanizmalarını, belirtilerini tanısını ve tedavi yöntemlerini açıklar. (Bilgi)
49 Böbrek hastalıklarında nükleer tıp uygulamalarını açıklar. (Bilgi)
50 Proteinüri ve hematürisi olan hastalarda ayırıcı tanıya yönelik öykü alma fizik muayene ve yardımcı laboratuvar yöntemlerini kullanır. (Beceri)
51 Hipertansiyonu olan hastalarda tanıya yönelik öykü alma, fizik muayene ve yardımcı laboratuvar yöntemlerini kullanır. (Beceri)
5252-Hematüri ve proteinürisi olan hastalarda ayırıcı tanıya yönelik laboratuarda dipstickle idrar analizi ve idrara sedimenti hazırlayarak değerlendirir. (Beceri)
53Özel bakım ve ileri tetkik gerektiren hastaları uygun birim ve merkezlere yönlendirir, bu süreçte hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. (Beceri)
54 Glomerüler hastalıkların ve hipertansiyonun önemini kavrayarak bu konuda toplumun bilinçlenidirilmesi için sorumluluk alır. (Tutum)
55 Kanseerli hastalarda Kardiyovasküler Aciller(vena cava superior sendromu, Perikardiyal effüzyon, Tamponad), Nörolojik Aciller (spinal Kord kompresyonu, KIBAS) metabolik Aciller(Uygunsuz ADH Sendromu, Hiperkalsemi, hipoglisemi Tümör Lizis Sendromu)tanır, ayırıcı tanılarını tedavi yaklaşımlarını açıklar. (Bilgi)
56 Kanserde erken tanı ve tarama yöntemlerini (Meme, serviks, kolon ve Rektum, Prostat, Over, Akciğer Kanseri) açıklar. Risk gruplarını belirler ve erken tanı için uygun tarama yöntemini belirler. (Bilgi)
57 Paraneoplastik Sendromları tanımlar ve tedavi yakşaımlarını açıklar. (Bilgi)
58 Kemoterapi Yan etkilerini ve tedavi yaklaşımlarını açıklar. (Bilgi)
59Kanserli hastalardan öykü alma, fizik muayene ile eşlik eden belirti ve bulguları değerlendirir. (Beceri)
60 Bildirimi zorunlu bir hastalık olan kanserde kayıt tutma ve rapor hazırlamanın önemini ve bildirim yöntemlerini kullanır, ekip içerisinde iş bölümü yapar. (Beceri)
61 Kanserli hastalarda damar yolu açılması, venöz kapiller kan örneği alabilme, idrar sondası takabilme, parasentez ve torasentez gibi girişim yöntemlerini kullanır, bu girişimler sırasında kendi sağlığını korumaya özen gösterir. (Beceri)
62 Kanserli hasta ve hasta yakınları ile etkili iletişim kurabilmek için sorumluluk alır. (Tutum)
63 Hasta ve hasta yakınlarından girişimler ve tedavi için onay alır. (Tutum)
64 Kanser ve engellilik gibi özel yaklaşım gerektiren durumlarda özen gösterir. (Tutum)
65 Kanserin bir halk sağlığı problemi olduğu ve erken tanı ile mortalite ve morbiditeninde azalabileceği önemini bilir. (Tutum)

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 0015  5       
ÖK 00254 5  5    
ÖK 0035  4 44    
ÖK 00444   45    
ÖK 005 5  5  5   
ÖK 0065  5       
ÖK 0075  5  5    
ÖK 00855  5  5   
ÖK 00955     55 5
ÖK 01055  5  5   
ÖK 0115  5       
ÖK 0125  5  5    
ÖK 0135  4  5    
ÖK 0144  5  5    
ÖK 01544  5  5   
ÖK 0162 44 5555  
ÖK 0174  5       
ÖK 0185  5       
ÖK 01954     55 5
ÖK 02034     55 5
ÖK 02155  5  5   
ÖK 0225  5       
ÖK 0235  4       
ÖK 0245  5       
ÖK 0255  5  5    
ÖK 026 5     5   
ÖK 027   5       
ÖK 0285  4       
ÖK 0295  5       
ÖK 0304  4       
ÖK 0314  5  5    
ÖK 0324  55  5   
ÖK 0335  3       
ÖK 0342 55  5    
ÖK 0355  4       
ÖK 0363  4       
ÖK 0375  5       
ÖK 0385  4       
ÖK 0394    5     
ÖK 0405  4  3    
ÖK 0415  4       
ÖK 0425  4  5    
ÖK 043  5     4  
ÖK 0445  5       
ÖK 0455  5       
ÖK 0465  5       
ÖK 047   5       
ÖK 0485  5       
ÖK 049   5       
ÖK 0505  5       
ÖK 0515  5       
ÖK 0524  3  5    
ÖK 053 55    5   
ÖK 054  4     5  
ÖK 0555  5       
ÖK 056 55  55 5 5
ÖK 0575  5       
ÖK 0582  5       
ÖK 0595  5  5    
ÖK 060  55 55    
ÖK 06133     5   
ÖK 062 33    35  
ÖK 063 5     55  
ÖK 064  2    33 5
ÖK 065  5     5  
Ara Toplam23171432093028827652 25
Katkı41130011100

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği414
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği (Öğrenci)212
Eğitsel vizit45145
Eğitsel vizit (Öğrenci)10110
Grup Oturumları (PDÖ, Task, Seminer, Panel) 57157
Grup Oturumları (PDÖ, Task, Seminer, Panel) (Öğrenci)22122
Poliklinik Eğitimi38138
Poliklinik Eğitimi (Öğrenci)30130
Sınav2612
Sınav (Öğrenci)21020
Sunum75175
Sunum (Öğrenci)21121
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer)84184
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer) (Öğrenci)30130
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






450

15
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Yıllık2AYTEN ERAYDIN
Detay 2023-2024 Yıllık3GÜLSÜM AKGÜN ÇAĞLIYAN
Detay 2023-2024 Yıllık4AYTEN ERAYDIN
Detay 2023-2024 Yıllık5GÜLSÜM AKGÜN ÇAĞLIYAN
Detay 2022-2023 Yıllık1AYTEN ERAYDIN
Detay 2022-2023 Yıllık2AYTEN ERAYDIN
Detay 2022-2023 Yıllık3AYTEN ERAYDIN
Detay 2022-2023 Yıllık4AYTEN ERAYDIN
Detay 2021-2022 Yıllık1AYTEN ERAYDIN
Detay 2021-2022 Yıllık2AYTEN ERAYDIN
Detay 2021-2022 Yıllık3AYTEN ERAYDIN
Detay 2021-2022 Yıllık4AYTEN ERAYDIN
Detay 2020-2021 Yıllık1AYTEN ERAYDIN
Detay 2020-2021 Yıllık2AYTEN ERAYDIN
Detay 2020-2021 Yıllık3AYTEN ERAYDIN
Detay 2020-2021 Yıllık4AYTEN ERAYDIN
Detay 2019-2020 Güz1MEHMET ALİ GÖKÇE


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TIP 404 HEMATOLOJİK, ENDOKRİN, ONKOLOJİK VE NEFROLOJİK HASTALIKLAR 0 + 0 2 Türkçe 2023-2024 Yıllık
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi AYTEN ERAYDIN aeraydin@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Temel amaç olarak; bu bloğun sonunda öğrencilerin, anemi, lenfoproliferatif hastalıklar, koagülasyon bozuklukları, diyabet, obezite ve lipid metabolizması bozuklukları, tiroid ve paradiroid hastalıkları, hipofiz hastalıkları, akut-kronik böbrek yetmezliği, glomerüler hastalıklar ve hipertansiyon, onkolojik hastalıkların belirti bulgularını, oluş mekanizmalarını, tanı ve tedavi ilkelerini, komplikasyonlarını açıklayabilmeleri ve ilişkili mesleksel becerileri uygulayabilmeleri beklenmektedir.
İçerik Anemi, maligniteler (lenfoproliferatif hastalıklar), koagülasyon ve koagülasyon bozuklukları, diyabet, obezite ve lipid metabolizması bozuklukları, tiroid ve paradiroid hastalıkları, hipofiz hastalıkları, böbrek hastalıkları, akut-kronik böbrek yetmezliği, glomerüler hastalıklar ve hipertansiyon, onkoloji (onkolojik aciller ve destek tedaviler) ve onkolojik hastalıklar
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları