Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 320GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ3 + 05. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıdalarda görülen muhtemel bozunmalar, sebepleri ve gıda maddelerinin bozunmadan tüketilebilmesi için öngörülen muhafaza yöntemleri ve esaslarının kavranması.
Ders İçeriği Gıdalarda görülen bozunma şekillerinin nedenlerini belirleyebilme ve bu bozunma şekillerine uygun muhafaza tekniklerini uygulayabilme yeteneğini kazandırabilme.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıdalarda görülen bozunma şekilleri ve nedenlerini tanımlama yeteneğini kazanma
2Gıdalarda görülen bozunmaları önlemek amacıyla uygulanması gereken muhafaza tekniklerini tanımlayabilme.
3En uygun muhafaza yöntem ya da yöntemlerinin uygulamalarını oluşturabilme
4Muhafaza yöntemlerinin esaslarını kavarama ve bunların kombine kullanımı hakkında tanımlama yeteneği kazanma.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001 55   4      
ÖK 0024 55 5       
ÖK 0035555 55      
ÖK 0045555555      
Ara Toplam1415201551514      
Katkı4454144000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11414
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Bahar2RACİ EKİNCİ
Detay 2015-2016 Bahar2RACİ EKİNCİ
Detay 2015-2016 Güz2RACİ EKİNCİ
Detay 2014-2015 Bahar2RACİ EKİNCİ
Detay 2013-2014 Bahar2RACİ EKİNCİ
Detay 2012-2013 Bahar1RACİ EKİNCİ
Detay 2011-2012 Bahar2RACİ EKİNCİ
Detay 2010-2011 Yaz1RACİ EKİNCİ
Detay 2010-2011 Bahar2RACİ EKİNCİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 320 GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ 3 + 0 2 Türkçe 2018-2019 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
MUH A0211 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdalarda görülen muhtemel bozunmalar, sebepleri ve gıda maddelerinin bozunmadan tüketilebilmesi için öngörülen muhafaza yöntemleri ve esaslarının kavranması.
İçerik Gıdalarda görülen bozunma şekillerinin nedenlerini belirleyebilme ve bu bozunma şekillerine uygun muhafaza tekniklerini uygulayabilme yeteneğini kazandırabilme.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda muhafazasının önemi, gerekliliği ve tarihsel gelişimi
2 Geleneksel gıda muhafaza yöntemleri ilkeleri
3 Konserve teknolojisi
4 Soğukta ve dondurarak muhafaza
5 Kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza
6 Ozon uygulamaları
7 Yüksek basınç uygulamaları
8 Ohmik ısıtma, vurgulu elektriksel alan ve ultrason uygulamaları
9 Mikrodalga uygulamaları
10 Minimal işleme teknolojisi
11 Yenilebilir film kaplamaları
12 Engeller teknolojisi
13 Ödev sunumları
14 Modern ambalajlama yöntemleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Ergün Aybars, Türkiye Cumhuriyeti TarihiTürkçe
Suna Kili, Türk Devrim TarihiTürkçe
Bernard Lewis, Modern Türkiye'nin DoğuşuTürkçe
Şerafettin Turan, Türk Devrim TarihiTürkçe
Mustafa Kemal Atatürk, NutukTürkçe
İnkılap Dersleri, Süleyman İnan, Ercan Haytoğlu, Umut Karabulut, Sezen Karabulut, Cengiz Akseki, vd. Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
Ödev10Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları