Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 316ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ3 + 05. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere endüstriyel mikrobiyolojinin temel kavramlarını, görüşlerini ve uygulamalarını öğretmek. Gıda ve gıda katkılarının üretimi ile ilişkili bakteri, maya, küf ve algler hakkında temel bilgi vermek. Farklı kaynaklardan bilgiye ulaşma becerilerini artırmaktır.
Ders İçeriği Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve muhafazası. Gelişme şartları. Metabolizmanın kontrolü. Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların genetik geliştirilmesi. Endüstriyel fermantasyonlar için aşılama materyali hazırlama ve çoğaltma. Endüstriyel fermantasyonlar için besiyerleri. Sterilizasyon. Endüstriyel uygulamalar (alkol, THP, organik asit, amino asit, vitamin, enzim, ekmek mayası üretimi gibi).Gıda endüstrisinde atık su uygulamaları. Biyoreaktörler ve uygulama prensipleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11. Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olma
22. Mikroorganizmaların gelişme şartları, metabolizmanın kontrolü hakkında bilgi sahibi olma
3 3. Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların genetik geliştirilmesi hakkında bilgi sahibi olma
44. Endüstriyel fermentasyonlar için aşılama materyali hazırlama ve çoğaltma ve besiyerleri hakkında bilgi sahibi olma
55. Sterilizasyon hakkında bilgi sahibi olma
66. Endüstriyel üretimler hakkında bilgi sahibi olma
77. Biyoreaktörler ve uygulama prensipleri hakkında bilgi sahibi olma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001 43  45335   
ÖK 002 43  45335   
ÖK 003 43  45335   
ÖK 004 43  45335   
ÖK 005 43  45335   
ÖK 006 43  45335   
ÖK 0073335545435   
Ara Toplam32721552835222135   
Katkı0431145335000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11414
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2014-2015 Güz2ÖZLEM AYTEKİN
Detay 2013-2014 Bahar2ÖZLEM AYTEKİN
Detay 2013-2014 Güz2ÖZLEM AYTEKİN
Detay 2012-2013 Bahar1ÖZLEM AYTEKİN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 316 ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ 3 + 0 2 Türkçe 2014-2015 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
MUH A02154 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Bu dersin amacı öğrencilere endüstriyel mikrobiyolojinin temel kavramlarını, görüşlerini ve uygulamalarını öğretmek. Gıda ve gıda katkılarının üretimi ile ilişkili bakteri, maya, küf ve algler hakkında temel bilgi vermek. Farklı kaynaklardan bilgiye ulaşma becerilerini artırmaktır.
İçerik Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve muhafazası. Gelişme şartları. Metabolizmanın kontrolü. Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların genetik geliştirilmesi. Endüstriyel fermantasyonlar için aşılama materyali hazırlama ve çoğaltma. Endüstriyel fermantasyonlar için besiyerleri. Sterilizasyon. Endüstriyel uygulamalar (alkol, THP, organik asit, amino asit, vitamin, enzim, ekmek mayası üretimi gibi).Gıda endüstrisinde atık su uygulamaları. Biyoreaktörler ve uygulama prensipleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton,2001. Industrial Microbiology: An Introduction.Blackwell Science, Oxford, UK, 2001
2 Mikrobiyal fizyoloji, Mikrobiyal hücre yapısı ve fonksiyonları
3 Mikrobiyal gelişim ve beslenme Mikrobiyal metabolizma ve gelişme şartları
4 Biyoprosese giriş: Endüstriyel mikroorganizmalar
5 Fermantasyon ortamları,Fermantasyon sistemleri, Primer ve sekonder metabolitler
6 Biyoreaktör çeşitleri
7 Gıda endüstrisinde kullanılan enzimlerin elde edilmesi, kimyasal yapıları, spesifikliği
8 Enzim kinetiği, enzim aktivitesine etki eden faktörler,
9 Mikrobiyal kaynaklardan ticari enzim üretimi ve gıda endüstrisinde kullanımı
10 Alt akım işlemleri
11 Endüstriyel prosesler ve ürünler; Alkol ve alkolik fermentasyon
12 Antibiyotik, vitamin ve amino asitlerin endüstriyel üretimi
13 Mikrobiyal enzimler, Sağlık ürünleri Mikrobiyal biyokütle üretimi
14 Gıda ve içecek fermantasyonları,Çevre Biyoteknolojisi, hayvan ve bitki hücre kültürü
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Çetin,E.T,1983. Endüstriyel Mikrobiyoloji. İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı. Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları