Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 470GIDA AMBALAJLAMA3 + 08. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilere ambalajlamanın gıdalar açısından öneminin ve ambalaj malzemelerinin özelliklerinin anlatılması, çeşitli gıdalar için uygun ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama metotlarının verilmesi. .
Ders İçeriği Ambalaj malzemesinin gıda üreticisi ve tüketicisi açısından önemi, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam, kağıt, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin tanıtılması, Çeşitli gıdaların ambalajlanmasına ilişkin ambalaj malzemesi önerileri ve değişik ambalajlama yöntemleri (aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama vs.). .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1. Ambalaj malzemesinin gıda üretici ve tüketicisi açısından önemini kavrayabilme, Gıda bozulmaları ile ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları arasındaki bağlantıyı anlayabilme
2Gıdalarda kullanılan cam, kağıt, ahşap, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin genel özelliklerini ve gıda sanayindeki kullanım alanlarını öğrenme.
3Aseptik ambalajlamanın önemini ve yöntemlerini öğrenme, Modifiye atmosferde ambalajlama ve kontrollü atmosferde depolamanın önemlerini kavrama ve bunlar hakkında bilgi edinme
4Migrasyon ve önemini kavrama, Çizgi kod sistemi hakkında bilgi edinme, Ambalaj malzemelerinin üzerindeki bazı semboller hakkında bilgi sahibi olma
5Gıdaların ambalajlanmasına ait önerilerde bulunabilme yetisi kazanma.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001      2      
ÖK 002            4
ÖK 003      52 4 2 
ÖK 004         3  4
ÖK 005       3  2  
Ara Toplam      75 7228
Katkı0000001101002

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Ödevler326
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)188
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1FATMA IŞIK
Detay 2020-2021 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2019-2020 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2018-2019 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2017-2018 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2016-2017 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2016-2017 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2015-2016 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2014-2015 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2014-2015 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2014-2015 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2013-2014 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2013-2014 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2013-2014 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2012-2013 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2012-2013 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2012-2013 Yaz1FATMA IŞIK
Detay 2011-2012 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2010-2011 Bahar2FATMA IŞIK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 470 GIDA AMBALAJLAMA 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. FATMA IŞIK fisik@pau.edu.tr MUH A0202 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç Öğrencilere ambalajlamanın gıdalar açısından öneminin ve ambalaj malzemelerinin özelliklerinin anlatılması, çeşitli gıdalar için uygun ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama metotlarının verilmesi. .
İçerik Ambalaj malzemesinin gıda üreticisi ve tüketicisi açısından önemi, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam, kağıt, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin tanıtılması, Çeşitli gıdaların ambalajlanmasına ilişkin ambalaj malzemesi önerileri ve değişik ambalajlama yöntemleri (aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama vs.). .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Ambalajın tanımı, Ambalajlamanın önemi, Gıda üreticileri ve tüketicilerinin ambalajdan beklentileri, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
2 Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam ambalajlar
3 Kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar
4 Ahşap ambalajlar, aluminyum ambalajlar
5 Teneke ambalajlar
6 Plastiklerin genel özellikleri ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri
7 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri
8 Çok katlı ambalaj malzemeleri
9 Film esaslı malzemelerle ambalajlama teknolojisi
10 Gıda sanayiinde aseptik ambalajlama
11 Gıdaların modifiye atmosferde ambalajlanması, Ambalajlamada çizgi kod sistemi, ambalaj malzemelerinin üzerindeki bazı semboller
12 Migrasyon, migrasyonu etkileyen faktörler, gıdaların ambalajlanmasına ilişkin öneriler
13 Gıdaların ambalajlanmasına ilişkin öneriler
14 Gıdaların ambalajlanmasına ilişkin öneriler
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
CANER, C., 2021. Gıda Ambalajlama- Ambalajlama Bilimi ve Teknolojisi Kitabı. Nobel Akademik Yayıncılık.Türkçe
Üçüncü, M., 2000. Gıdaların Ambalajlanması. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova/ İZMİRTürkçe
- Robertson, G.L., 1993. Food Packaging. Marcel Dekker, Inc., New York/ U.S.A.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları