Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 336GIDA MEVZUATI VE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ3 + 06. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencileri kalite sistem belgeleri (TS ISO EN 9001-2000, TS ISO 22000, TS ISO EN 14001,TS 18001) ve Türk Gıda Mevzuatı konusunda bilgilendirmek
Ders İçeriği Kalitenin tanımı ve tarihsel gelişimi, kalite sistem belgeleri (TS ISO EN 9001-2000, TS ISO 22000, TS ISO EN 14001,TS 18001), belgelendirme, geçerli gıda kanunları ve yönetmelikleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmelikleri ve Tebliğleri ile TSE standartları hakkında bilgilendirme, Gıda mühendisliğinde etik ve önemi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Kalite ve kalitenin önemini, Toplam kalite yönetiminin esaslarını ve kalite yönetim prensiplerini kavrayabilme,
2Kalite güvence sistemlerinin önemini ve kazandırdıklarını kavrayabilme, Bir kalite-güvence sisteminin kuruluş aşamalarını öğrenme, Dünyada ve ülkemizde akreditasyon konularında bilgilenme,
3Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi (HACCP) Sistemi (ISO 22000), TS ISO EN 9001, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, FSSC 22000, BRC, IFS, Helal Gıda Sertifikasyonu, GLOBALGAP belgesi konularında bilgilenme,
4Meslektaşlar arası ve diğer meslek mensuplarıyla ilişkilerde etik davranabilme sağduyusu kazanma, Gıda Mühendisi-işveren, Gıda Mühendisi-çalışan ilişkilerinde etik davranabilme becerisi kazanma, Gıda Mühendisinin toplumsal sorumluluğunu hissetme ve yaşama,
5Mevzuatın tanımı ve önemi, Kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunların tasarılarının hazırlanmasına ilişkin esasları kavrayabilme,
6Geçerli gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma, Türk Gıda Kodeksi Yönetmelikleri ve Tebliğleri ile TSE standartları hakkında bilgilenme, Kodeks Alimentarius hakkında bilgilenme, Gıda ve gıdalar ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili olan tüm yasalara nasıl ulaşabileceğini öğrenme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)10220
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14342
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1EZGİ ÖZGÖREN ÇAPRAZ
Detay 2020-2021 Bahar2EZGİ ÖZGÖREN ÇAPRAZ
Detay 2019-2020 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2018-2019 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2017-2018 Bahar2FATMA IŞIK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 336 GIDA MEVZUATI VE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi EZGİ ÖZGÖREN ÇAPRAZ ezgio@pau.edu.tr MUH A0312 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç Öğrencileri kalite sistem belgeleri (TS ISO EN 9001-2000, TS ISO 22000, TS ISO EN 14001,TS 18001) ve Türk Gıda Mevzuatı konusunda bilgilendirmek
İçerik Kalitenin tanımı ve tarihsel gelişimi, kalite sistem belgeleri (TS ISO EN 9001-2000, TS ISO 22000, TS ISO EN 14001,TS 18001), belgelendirme, geçerli gıda kanunları ve yönetmelikleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmelikleri ve Tebliğleri ile TSE standartları hakkında bilgilendirme, Gıda mühendisliğinde etik ve önemi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin tanıtımı: Kapsamı, ve önemi
2 Kalitenin tanımları, Kalite kontrol, Kalite güvenliği, Toplam kalite yönetimi kavramları, Kalite yönetim prensipleri, Kalite geliştirmede aşamalar
3 Kalite güvence sistemleri, kalite güvence sisteminin kazandırdıkları, Bir kalite-güvence sisteminin kuruluş aşamaları, Kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri (HACCP) sistemi
4 Kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri (HACCP) sisteminin kurulması hakkında bilgilendirme
5 HACCP Sisteminin bazı gıda sektörlerine uyarlanmasına örnekler
6 ISO’nun tanımı, ISO 9000 Standartları, Dünyada ve ülkemizde akreditasyon, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
7 OHSAS 18001 Iş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, Mevzuatın tanımı ve önemi, Kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunların tasarılarının hazırlanmasına ilişkin esaslar
8 Mesleki etik hakkında bilgilendirme, Türk Gıda Kodeksi, Kodeks Alimentarius hakkında bilgiler, Mevzuattaki yönetmeliklere ve Türk Gıda Kodeksi’ne genel bakış. “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”nin incelenmesi
9 “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”nun (Kanun No: 5996) incelenmesi ve 5179 sayılı kanunla karşılaştırılması
10 “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”nun (Kanun No: 5996) incelenmesi ve 5179 sayılı kanunla karşılaştırılması
11 Bazı Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerinin incelenmesi
12 Bazı Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerinin incelenmesi
13 Türk Gıda Kodeksi’nden bazı tebliğlerin incelenmesi, TSE’nin bazı ürün standartlarının tebliğleriyle karşılaştırılması
14 Mühendislikte etik.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları