Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 333GIDA ENDÜSTRİSİNDE FİZİKSEL AYIRMA TEKNİKLERİ3 + 06. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Ayırma temelli mühendislik proseslerinin geliştirilmesi ve analiz edilmesi becerisi kazandırılması. Fiziksel ayırma tekniklerinin uygulama becerisi kazandırılması.
Ders İçeriği Filtrasyon, sedimentasyon, santrifüj seperasyon ve diğer fiziksel, mekanik ayırma teknikleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
2Ayırma proseslerine ilişkin temel problemleri belirleme ve gerekli hesaplamaları yapmayı öğrenmek.
3Fiziksel ayırma işlemleri ile ilgili proses tasarlayabilmeyi öğrenmek.
1Ayırma temelli mühendislik sistemlerini öğrenmek.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11414
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12222
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2021-2022 Güz1ENGİN DEMİRAY


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 333 GIDA ENDÜSTRİSİNDE FİZİKSEL AYIRMA TEKNİKLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2021-2022 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ENGİN DEMİRAY edemiray@pau.edu.tr MUH A0211 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Ayırma temelli mühendislik proseslerinin geliştirilmesi ve analiz edilmesi becerisi kazandırılması. Fiziksel ayırma tekniklerinin uygulama becerisi kazandırılması.
İçerik Filtrasyon, sedimentasyon, santrifüj seperasyon ve diğer fiziksel, mekanik ayırma teknikleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin yürütülmesi ile ilgili temel prensipler nelerdir? Dersin işlenişi, Sınav şekli, Devamsızlık durumu, Dersin anlatımında yararlanılacak kaynaklar, Ayırma tekniklerinin gıda mühendisliği açısından önemi.
2 Ayırma nedir? Ayırma teknikleri çeşitleri, ayırma tekniklerinin temel prensipleri, Gıda endüstrisinde uygulanan ayırma teknikleri.
3 Filtrasyon, Filtrasyon mekanizması ve uygulama şekilleri, Filtre elemanları, Basit filtrasyon düzenleri.
4 Kek filtrasyon ilkeleri, kek filtrasyonunda basınç kaybı, filtre keki mekaniği.
5 Sabit basınç filtrasyonu, Sabit debi filtrasyonu.
6 Ultrafiltrasyon, Nanofiltrasyon, Mikrofiltrasyon.
7 Eleme, Gıda endüstrisinde eleme uygulamaları.
8 Merkezkaç kuvveti etkisiyle ayırma (Santrifüj seperasyon)
9 ARA SINAV
10 Santrifüj seperasyon ayırma hızı, Klarfikasyon
11 Baktofugasyon, Seperatör çeşitleri ve yapısı.
12 Çöktürme (Sedimentasyon)
13 Yerçekimi kuvveti etkisiyle ayırma (Doğal sedimentasyon)
14 Gıda endüstrisinde sedimentasyon uygulamaları.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları