Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 307YAĞ TEKNOLOJİSİ2 + 25. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yağın tanımı, yağ hammaddeleri, Yağ hammaddelerinin depolanması, Yağ ekstraksiyonu, ham yağların rafinasyonu, modifiye yağ üretimi, Yağ hammaddeleri ve yağlarda kalite kontrol analizleri konularını öğretmek.
Ders İçeriği Yağlı hammaddeler, Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, ön işlemler (temizleme, kabuk kırma ve ayırma, linterleme, öğütme, kavurma), Presleme ile yağ ekstraksiyonu, Çözgen ekstraksiyonu, Rafinasyon (yapışkan maddelerin giderilmesi, asitlik giderme, renk açma, koku giderme, vinterizasyon teknikleri), Rafinasyon işleminde kalite kontrol sistemleri, yağ modifikasyon teknikleri (hidrojenasyon, interesterifikasyon, fraksiyone kristalizasyon), Margarin üretim teknolojisi, Zeytinyağı üretim teknolojisi. Bitkisel yağlarda kalite kontrol yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Yağ kavramı ve yağ hammaddesi olarak kullanılan biyolojik hammaddeler hakkında temel bilgileri öğrene bilme
2Yağların yapısında bulunan temel bileşenleri öğrenme
3Yağ asitleri ve temel özelliklerini öğrenme
4Yağ hammaddesi olarak kullanılan materyallerin muhafazası ve ön işlem süreçleri hakkında bilgi sahibi olma
5Ham yağ üretiminde temel ekstraksiyon süreçlerini kavrama.
6Ham yağlara uygulanan rafinasyon işlemleri ve Rafinasyon (yapışkan maddelerin giderilmesi, asitlik giderme, renk açma, koku giderme, vinterizasyon teknikleri) rafinasyon işleminde kalite kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
7Zeytin yağı üretim süreci konusunda bilgi sahibi olma.
8Yağların hidojenasyonu ve hidrojenasyon mekanizması hakkında temel bilgi kazanımı.
9Margarin ve margarin üretimi konusunda bilgi sahibi olma.
10Yağlarda bozulma ve bozulma mekanizmaları konularını ile bozulmaya karşı alınabilecek tedbirleri ve yemeklik yağların mezuatları hakkında bilgileri öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 00154           
ÖK 00254           
ÖK 00355           
ÖK 004554          
ÖK 005554          
ÖK 006555       3  
ÖK 0075 4          
ÖK 008554          
ÖK 009554          
ÖK 01055        5 4
Ara Toplam504325       8 4
Katkı5430000000100

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)13452
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13565
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)155
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)188
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1AYDIN YAPAR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 307 YAĞ TEKNOLOJİSİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. AYDIN YAPAR ayapar@pau.edu.tr MUH A0110 MUH A0211 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Yağın tanımı, yağ hammaddeleri, Yağ hammaddelerinin depolanması, Yağ ekstraksiyonu, ham yağların rafinasyonu, modifiye yağ üretimi, Yağ hammaddeleri ve yağlarda kalite kontrol analizleri konularını öğretmek.
İçerik Yağlı hammaddeler, Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, ön işlemler (temizleme, kabuk kırma ve ayırma, linterleme, öğütme, kavurma), Presleme ile yağ ekstraksiyonu, Çözgen ekstraksiyonu, Rafinasyon (yapışkan maddelerin giderilmesi, asitlik giderme, renk açma, koku giderme, vinterizasyon teknikleri), Rafinasyon işleminde kalite kontrol sistemleri, yağ modifikasyon teknikleri (hidrojenasyon, interesterifikasyon, fraksiyone kristalizasyon), Margarin üretim teknolojisi, Zeytinyağı üretim teknolojisi. Bitkisel yağlarda kalite kontrol yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Yağın tanımı ve kimyasal yapısı yağ asitleri ve özellikleri Uygulama: Yağ hammaddelerinin tanıtılması
2 Yağ hammaddeleri ve özellikleri Uygulama: Yağ hammaddelerinden örnek alımı ve Yağ tayin yöntemleri
3 Ticari öneme sahip yağlar ve özellikleri Uygulama: Yağ hammaddelerinde nem tayini
4 Yağ hammaddelerinin depolanması ve bozulma şekilleri Uygulama: Yağ hammaddelerinde azot tayini
5 Yağ ekstraksiyonuna giriş Uygulama:Yağlardan örnek alımı
6 Mekanik yağ ekstraksiyon yöntemleri Uygulama: yağlarda kırılma indisi tayini
7 Çözücü ekstraksiyonu yöntemleri Uygulama:Yağlarda özgülağırlık tayini
8 Ham yağların rafinasyonu Uygulama: Yağlarda renk tayini
9 Ara sınav
10 Zeytin yağı üretim teknolojisi Uygulama: Yağlarda Erime noktası tayini
11 Yağların hidrojenasyonu Uygulama: Yağlarda soğuk testi
12 Katı ve sıvı yağlardan hazırlanan ürünler Uygulama: Serbest yağ asitleri tayini
13 Esterifikasyon ve interesterifikasyon reaksiyonları Uygulama:Peroksit sayısı tayini
14 Yağlarda bozulma reaksiyonları, oksidasyon ve oksidasyonun kontrolü Uygulama: İyot sayısı tayini
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları