Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 432GIDA ANALİZLERİNDE KROMOTOGRAFİ2 + 27. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, gıda analizlerinde kullanılan farklı kromatografik (Gaz, sıvı, ince tabaka, kağıt) metodların temel prensiplerini öğretmek ve modern cihazlarla uygulamalarını yaptırmaktır. Gıda kalite kontrolu ve gıda araştırmaları için analizci yetiştirmek başlıca amaçtır. .
Ders İçeriği Kromatografi teorisi ve bazı terimlerin anlamı, Kolonların özellikleri, Dedektörler, Alıkonma indeks sistemi, Taşıyıcı gazlar ve sıvılar (mobil faz), sabit fazlar, Kolon restorasyon usulleri, Kromatografi çeşitleri; Gaz kromatografisi, Kromatografi çeşitleri; ince tabaka kromatografisi, Kromatografi çeşitleri; Kolon kromatografisi, Kromatografi çeşitleri; Kağıt kromatografisi, Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi, Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi/Kütle Spektrometresi, Gaz, İnce tabaka, kolon, kağıt ve Sıvı Kromatorafilerinin gıda analizlerinde uygulamaları, Kromatografi problemleri, muhtemel sebepleri ve giderme yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Dedektör çeşitlerinin öğrenilmesi
2 Kromatografik metotlar için cihazları tanıma ve uygulamalı olarak cihazı kullanabilme
3Gaz kromatografisi, Kütle spektrometresi, ve HPLC’ye örnek hazırlanması ve analiz tekniklerini öğrenebilme.
4 Kromatografik yöntemlerin gıda sanayindeki uygulamalarını öğrenme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0013    5       
ÖK 0025  3455      
ÖK 0034 35545      
ÖK 0045345555      
Ara Toplam173713141915      
Katkı4123454000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12224
Ödevler2816
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11414
Laboratuar14228
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12020
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2022-2023 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2021-2022 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2020-2021 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2018-2019 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2017-2018 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2016-2017 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2015-2016 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2014-2015 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2013-2014 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2012-2013 Bahar1HAKAN KARACA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 432 GIDA ANALİZLERİNDE KROMOTOGRAFİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. HAKAN KARACA hkaraca@pau.edu.tr MUH A0113 MUH B0018-03 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı, gıda analizlerinde kullanılan farklı kromatografik (Gaz, sıvı, ince tabaka, kağıt) metodların temel prensiplerini öğretmek ve modern cihazlarla uygulamalarını yaptırmaktır. Gıda kalite kontrolu ve gıda araştırmaları için analizci yetiştirmek başlıca amaçtır. .
İçerik Kromatografi teorisi ve bazı terimlerin anlamı, Kolonların özellikleri, Dedektörler, Alıkonma indeks sistemi, Taşıyıcı gazlar ve sıvılar (mobil faz), sabit fazlar, Kolon restorasyon usulleri, Kromatografi çeşitleri; Gaz kromatografisi, Kromatografi çeşitleri; ince tabaka kromatografisi, Kromatografi çeşitleri; Kolon kromatografisi, Kromatografi çeşitleri; Kağıt kromatografisi, Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi, Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi/Kütle Spektrometresi, Gaz, İnce tabaka, kolon, kağıt ve Sıvı Kromatorafilerinin gıda analizlerinde uygulamaları, Kromatografi problemleri, muhtemel sebepleri ve giderme yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 KROMATOGRAFİ TEORİSİ VE BAZI KROMATOGRAFİ TERİMLERİ
2 EKSTRAKSİYON-TEMİZLEME BASAMAKLARI
3 KROMATOGRAFİ CİHAZLARIYLA KALİTATİF-KANTİTATİF ANALİZLER
4 SIVI KROMATOGRAFİSİ
5 GIDA ANALİZLERİNDE SIVI KROMATOGRAFİSİ
6 GAZ KROMATOGRAFİSİ
7 GIDA ANALİZLERİNDE GAZ KROMATOGRAFİSİ
8 KAĞIT VE İNCE TABAKA KROMATOGRAFİSİ
9 KOLON KROMATOGRAFİSİ
10 KÜTLE SPEKTROMETRESİ
11 GIDA ANALİZLERİNDE KÜTLE SPEKTROMETRESİ
12 ÖĞRENCİ SUNUMLARI I
13 ÖĞRENCİ SUNUMLARI II
14 ÖĞRENCİ SUNUMLARI III
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
ERDİK E., OBALI M., YÜKSEKIŞIK N., ÖKTEMER A., PEKEL T., 2008. DENEL ORGANİK KİMYA, 5. BASKI, FERSA MATBAACILIK, 1226 SAYFA, ANKARA.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav25Ara Sınav
Ödev25Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları