Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 332BİYOTEKNOLOJİ3 + 06. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Biyoteknoloji ve gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında genel bilgiler vermek. Biyoteknolojinin modern ve klasik yöntemleri ve araçları hakkında bilgilendirmek. Biyoteknoloji, biyoreaktör ve biyomühendisliğin temel kavramlarını-görüşlerini öğretmek.
Ders İçeriği Biyoteknolojinin önemi ve tanımlanması; Tarihçesi; Genetik materyal tipleri; DNA ve RNA’nın yapısı; DNA’nın bazı özellikleri (replikasyon, tamir ve ekspresyon), DNA replikasyonundaki enzimler; Transkripsiyon ve kontrolü; Translasyon; Genetik kod; Biyoteknolojide suş geliştirme yöntemleri; Mutasyonlar ve mutajenler; Prokaryotlarda genetik rekombinasyonlar; Moleküler klonlama; Mikrobiyal gelişme prensibleri (kesikli ve sürekli kültürlerde) ; Biyoreaktörlerin özellikleri ve kullanımı.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Biyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak.
2DNA ve RNA’nın yapısı, özellikleri ve genetik kodu öğrenmek.
3Replikasyon, transkripsiyon, translasyon ve kontrolünü öğrenmek.
4Biyoteknolojide suş geliştirme yöntemleri; Mutasyonlar ve mutajenler, prokaryotlarda genetik rekombinasyonlar, Moleküler klonlama hakkında bilgi sahibi olmak.
5Bioreaktörlerin yapısı, tipleri ve kullanımı hakkında bilgi edinmek.
6Mikrobiyal gelişme prensibleri (kesikli ve sürekli kültürlerde) ve fermentasyon tipleri hakkında bilgilenmek.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001 43  45335   
ÖK 002 43  45335   
ÖK 003 43  45335   
ÖK 004 434445335  4
ÖK 0053355445435   
ÖK 006 4 4545335   
Ara Toplam3231713132430191830  4
Katkı1432245335001

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13452
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1HALUK ERGEZER
Detay 2022-2023 Bahar1HALUK ERGEZER
Detay 2021-2022 Bahar1HALUK ERGEZER
Detay 2020-2021 Bahar1HALUK ERGEZER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 332 BİYOTEKNOLOJİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HALUK ERGEZER hergezer@pau.edu.tr MUH B0018-03 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Biyoteknoloji ve gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında genel bilgiler vermek. Biyoteknolojinin modern ve klasik yöntemleri ve araçları hakkında bilgilendirmek. Biyoteknoloji, biyoreaktör ve biyomühendisliğin temel kavramlarını-görüşlerini öğretmek.
İçerik Biyoteknolojinin önemi ve tanımlanması; Tarihçesi; Genetik materyal tipleri; DNA ve RNA’nın yapısı; DNA’nın bazı özellikleri (replikasyon, tamir ve ekspresyon), DNA replikasyonundaki enzimler; Transkripsiyon ve kontrolü; Translasyon; Genetik kod; Biyoteknolojide suş geliştirme yöntemleri; Mutasyonlar ve mutajenler; Prokaryotlarda genetik rekombinasyonlar; Moleküler klonlama; Mikrobiyal gelişme prensibleri (kesikli ve sürekli kültürlerde) ; Biyoreaktörlerin özellikleri ve kullanımı.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Biyoteknolojinin tanımı ve kapsamı
2 Biyoteknoloji ile ilişkili kavramlar, vaatler ve riskler
3 DNA ve RNA'nın yapısı
4 DNA replikasyonu
5 RNA sentezi
6 Protein Sentezi
7 Protein Sentezi
8 Metabolik regülayon
9 Mutasyon ve rekombinasyon
10 Prokaryotlarda genetik madde değişimi
11 Rekombinant DNA teknolojisi
12 Rekombinant DNA teknolojisi
13 Endüstriyel mikroorganizmalar ve ürün üretimi
14 Gıda Endüstrisi için temel endüstriyel ürünler
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Michael T Madigan, John M. Martinko, Palme yayıncılık 2009Türkçe
Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Michael T Madigan, John M. Martinko, Palme yayıncılık 2009Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları