Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 104GENEL MİKROBİYOLOJİ2 + 22. Yarıyıl5,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıdalar ile ilişkili bakteri, maya, küf, protozoa ve viruslar ile ilgili temel bilgi vermek. Farklı kaynaklardan bilgiye ulaşma becerilerini artırmak. Öğrencileri ömür boyu öğrenmeye ihtiyaçları olduğunun farkına vardırmak. Temel mikrobiyolojik uygulamalar için pratik yaptırmak ve el becerilerini geliştirmek.
Ders İçeriği Mikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, değerlendirme; Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Kültür yöntemleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları; Sayım, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri; Mikrobiyal metabolizma ve enerji; Temel mikrobiyal genetik, mutasyon ve laboratuvar yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji kavramlarını ve kapsamını öğrenir
2Mikroorganizma makromoleküllerini öğrenir.
3Mikrobiyal hücre yapısı ve işlevini öğrenir.
4Microbiyal beslenme ve metabolizmasını öğrenir.
5Mikrobiyal üremeyi öğrenir.
6Virüsler hakkında bilgi edinir.
7Mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, çalışma prensiplerini öğrenir. Mikroorganizmaların tespiti ve teşhisi için mikroskopik görünteleme yöntemlerini öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001 5           
ÖK 002 5           
ÖK 003 5           
ÖK 004 5           
ÖK 005 5           
ÖK 006 5           
ÖK 007 5   5555    
Ara Toplam 35   5555    
Katkı0500011110000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12448
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11717
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12222
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






143

5,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2023-2024 Bahar2SEHER ARSLAN
Detay 2022-2023 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2021-2022 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2021-2022 Bahar2SEHER ARSLAN
Detay 2020-2021 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2019-2020 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2019-2020 Bahar2SEHER ARSLAN
Detay 2018-2019 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2018-2019 Bahar2SEHER ARSLAN
Detay 2017-2018 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2017-2018 Bahar2SEHER ARSLAN
Detay 2016-2017 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2016-2017 Bahar4SEHER ARSLAN
Detay 2015-2016 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2015-2016 Bahar7SEHER ARSLAN
Detay 2014-2015 Bahar2SEHER ARSLAN
Detay 2014-2015 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2013-2014 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2012-2013 Bahar2SEHER ARSLAN
Detay 2012-2013 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2011-2012 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2011-2012 Bahar4SEHER ARSLAN
Detay 2010-2011 Yaz1AHMET HİLMİ ÇON
Detay 2010-2011 Bahar1AHMET HİLMİ ÇON
Detay 2010-2011 Bahar2AHMET HİLMİ ÇON
Detay 2010-2011 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2010-2011 Bahar4SEHER ARSLAN
Detay 2009-2010 Yaz1AHMET HİLMİ ÇON
Detay 2009-2010 Bahar2AHMET HİLMİ ÇON
Detay 2009-2010 Bahar3SEHER ARSLAN
Detay 2009-2010 Bahar4SEHER ARSLAN
Detay 2009-2010 Bahar5FATMA IŞIK
Detay 2009-2010 Bahar6FATMA IŞIK
Detay 2008-2009 Bahar1AHMET HİLMİ ÇON


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 104 GENEL MİKROBİYOLOJİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SEHER ARSLAN sehera@pau.edu.tr MUH A0101 MUH B0021 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdalar ile ilişkili bakteri, maya, küf, protozoa ve viruslar ile ilgili temel bilgi vermek. Farklı kaynaklardan bilgiye ulaşma becerilerini artırmak. Öğrencileri ömür boyu öğrenmeye ihtiyaçları olduğunun farkına vardırmak. Temel mikrobiyolojik uygulamalar için pratik yaptırmak ve el becerilerini geliştirmek.
İçerik Mikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, değerlendirme; Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Kültür yöntemleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları; Sayım, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri; Mikrobiyal metabolizma ve enerji; Temel mikrobiyal genetik, mutasyon ve laboratuvar yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji Laboratuvarda uyulması gereken kurallar
2 Mikrobiyal yaşama genel bakış, Laboratuvar ekipmanlarının tanıtımı
3 Makromoleküller Mikroskop ve mikroskopi tekniklerinin tanıtımı
4 Hücre yapısı ve işlevi Mikroskop kullanımı ve mikroskobik inceleme için örnek hazırlama yöntemleri
5 Hücre yapısı ve işlevi Basit boyama, mayaların morfolojilerini inceleme
6 Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Ölü/canlı maya hücresi sayımı
7 Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Küf incelemesi
8 Mikrobiyal üreme Küf incelemesi
9 Mikrobiyal üreme Gram boyama
10 Virüsler ve Viroloji Hareket Testi
11 Ara sınav
12 Mikrobiyal üremenin kontrolü Thoma lamında sayım
13 Mikrobiyal ekoloji Mikrobiyal kultivasyon metotları
14 Mikrobiyal evrim ve sistematik Metilen mavisiindirgeme testi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon, Gıda Mikrobiyolojisi Ders NotlarıTürkçe
Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon, Gıda Mikrobiyolojisi Ders NotlarıTürkçe
Madigan, M.T., Martinko, J.M. 2010. (Çeviri Editörü Çökmüş, C.) Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi Palme Yayıncılık, AnkaraTürkçe
Madigan, M.T., Martinko, J.M. 2010. (Çeviri Editörü Çökmüş, C.) Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi Palme Yayıncılık, AnkaraTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları