Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TENG 525TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI1 + 21. Yarıyıl1

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Tekstil Mühendisliği öğrencilerinin gerek öğrenimleri sırasında mezuniyet öncesi (staj, bitirme tezi, ödev, özgeçmiş hazırlama vb.) gerekse mezuniyet sonrası mesleki faaliyetlerinde bilmeleri gereken bilgisayar programlarının etkin kullanımı uygulamalı olarak anlatılacaktır. Tekstil mühendisliği kapsamında çeşitli örnekler ve diğer bazı uygulamaların tanıtımları ders kapsamında anlatılacaktır.
Ders İçeriği Kelime işlemci programların tez ve/veya rapor yazımında: sayfa biçimlendirme, istenilen sayfa stillerini belgeye uygulanması, yazı içerisinde bölümler oluşturma, üst-alt bilgi kullanımı, çapraz başvuru, resim ve tablo ekleme, denklem yazımı, bölümler arası farklı biçimde sayfa numaralandırma, otomatik şekil, tablo ve dizin listesi oluşturulması gibi faydalı olacak işlemlerinin etkin kullanımının anlatılması. MS Excel uygulamalarında tez çalışmalarında kullanılabilecek ileri seviyeli ile formül ve fonksiyonlar ile hesaplamalar, grafik oluşturma, Macro’ya giriş, veri filtreleme, koşullu biçimlendirme, MS Word veya Outlook ile ortak kullanılan adres-mektup birleştirme aracının anlatılması. Sunum hazırlama, sunuma ses, video, flash nesnelerinin eklenmesi, asıl slayt görünümü, geçişler, animasyon. Outlook programının etkin kullanımına yönelik uygulamaların yapılması. Microsoft Access ile veri tabanı alt yapısının oluşturulması.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Kelime işlemci programların kavranması
2MS Excel programının ileri seviyeli uygulamalarının kavranması
6Bilgisayarın tekstil mühendisliği mesleği icrasında etkin biçimde kullanmanın kavratılması

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20
ÖK 001       4            
ÖK 002       4            
ÖK 006       3            
Ara Toplam       11            
Katkı00000004000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)166
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






26

1
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1ALİ SERKAN SOYDAN
Detay 2023-2024 Güz2ALİ SERKAN SOYDAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TENG 525 TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 1 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi ALİ SERKAN SOYDAN assoydan@pau.edu.tr MUH A0401 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Tekstil Mühendisliği öğrencilerinin gerek öğrenimleri sırasında mezuniyet öncesi (staj, bitirme tezi, ödev, özgeçmiş hazırlama vb.) gerekse mezuniyet sonrası mesleki faaliyetlerinde bilmeleri gereken bilgisayar programlarının etkin kullanımı uygulamalı olarak anlatılacaktır. Tekstil mühendisliği kapsamında çeşitli örnekler ve diğer bazı uygulamaların tanıtımları ders kapsamında anlatılacaktır.
İçerik Kelime işlemci programların tez ve/veya rapor yazımında: sayfa biçimlendirme, istenilen sayfa stillerini belgeye uygulanması, yazı içerisinde bölümler oluşturma, üst-alt bilgi kullanımı, çapraz başvuru, resim ve tablo ekleme, denklem yazımı, bölümler arası farklı biçimde sayfa numaralandırma, otomatik şekil, tablo ve dizin listesi oluşturulması gibi faydalı olacak işlemlerinin etkin kullanımının anlatılması. MS Excel uygulamalarında tez çalışmalarında kullanılabilecek ileri seviyeli ile formül ve fonksiyonlar ile hesaplamalar, grafik oluşturma, Macro’ya giriş, veri filtreleme, koşullu biçimlendirme, MS Word veya Outlook ile ortak kullanılan adres-mektup birleştirme aracının anlatılması. Sunum hazırlama, sunuma ses, video, flash nesnelerinin eklenmesi, asıl slayt görünümü, geçişler, animasyon. Outlook programının etkin kullanımına yönelik uygulamaların yapılması. Microsoft Access ile veri tabanı alt yapısının oluşturulması.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 MS Word: Sayfa biçimlendirme, istenilen sayfa stillerini belgeye uygulanması, yazı içerisinde bölümler oluşturma (sekme ekleme), üst-alt bilgi kullanımı, çapraz başvuru.
2 MS Word: Resim ve tablo ekleme, denklem yazımı, bölümler arası farklı biçimde sayfa numaralandırma, otomatik şekil, tablo ve dizin listesi oluşturulması.
3 MS Word: Dipnot, son not, ileri seviye biçimlendirme özellikleri, bul-değiştir yöntemleri, diğer kolaylaştırıcı ayarlara bakış,
4 MS Excel: Hücrelerle çalışma, hücre biçimlendirmesi ve tablo oluşturma,
5 MS Excel: Formül ve fonksiyonlar ile hesaplamalar,
6 MS Excel: Veri çözümleme (Histogram) ve Solver (çözücü) eklentilerinin kullanımı
7 MS Excel: Grafik oluşturma, macro’ya giriş, veri filtreleme ve koşullu biçimlendirme,
8 MS Excel: MS Word veya Outlook ile ortak kullanılan adres-mektup birleştirme aracının anlatılması,
9 Ara Sınav
10 Outlook programında e-posta hesabı ve adres defteri oluşturma, adres defteri ile takvim nesnelerinin mobil telefonlarla eşleştirilmesi, iletileri gruplandırma ve kurallar oluşturma, mevcut iletilerin yedeklenmesi ve yedekten çağrılması.
11 Microsoft Power Point ile sunum hazırlanması, sunuma ses, video, flash nesnelerinin eklenmesi, asıl slayt görünümü, geçişler, animasyon.
12 Microsoft Access ile veri tabanı alt yapısının oluşturulması, tabloların hazırlanması, tablo veri türlerinin tanıtılması, formların ve raporların kullanımı
13 Microsoft Access’de tasarım görünümü ile çalışma; tablo-rapor-form, Sorguların tanımı, çeşitleri, tasarım görünümünde sorgu oluşturulması
14 Microsoft Access içerisinde eylem ayarları, form elemanlarının kullanımı, temel Visual Basic komutlarının tanıtılması .
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Hayrettin Üçüncü. Microsoft Office 2013 Eğitim Kitabı. Alfa YayınlarıTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları