Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORT 104GENEL SEBZECİLİK2 + 22. Yarıyıl4,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Sebze yetiştiriciliği konusundaki temel bilgilerin verilmesi, sebze bahçesi kurma, ve sebzecilikte başlıca üretim şekilleri konularında bilgi ve deneyimin kazandırılmasıdır.
Ders İçeriği Sebzecilik kavramı, sebze yetiştiriciliğini etkileyen ekolojik faktörler, sebze bahçesinin kurulması, kültürel uygulamalar, çoğaltma şekilleri hakkında bilgi verilecektir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Türkiye’ de sebzeciliğin genel durumu ve sebze yetiştiriciliği yapılan bölgeler hakkında bilgi sahibi olabilme
2Sebzelerin insan beslenmesindeki yeri ve önemini kavrayabilme
3Sebzelerin botanik sınıflandırılmasını öğrenebilme
4Sebzelerde çoğaltma yöntemlerini kavrayabilme, sebzeleri bu yöntemleri kullanarak üretebilme
5Sebze yetiştiriciliğini etkileyen faktörleri değerlendirerek sebze bahçesi üretim planlaması yapabilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21
ÖK 001       33            
ÖK 002   1   222 3         
ÖK 003       5             
ÖK 004     1 43  1         
ÖK 005  2    54            
Ara Toplam  21 1 19122 4         
Katkı000000042001000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)15115
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12525
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






117

4,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK
Detay 2019-2020 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK
Detay 2018-2019 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK
Detay 2017-2018 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK
Detay 2015-2016 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK
Detay 2014-2015 Bahar1EZGİ OKAN ARIKAN
Detay 2013-2014 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK
Detay 2012-2013 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK
Detay 2011-2012 Bahar1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORT 104 GENEL SEBZECİLİK 2 + 2 1 Türkçe 2020-2021 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK cekarabacak@pau.edu.tr ÇAMYO B0005 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Sebze yetiştiriciliği konusundaki temel bilgilerin verilmesi, sebze bahçesi kurma, ve sebzecilikte başlıca üretim şekilleri konularında bilgi ve deneyimin kazandırılmasıdır.
İçerik Sebzecilik kavramı, sebze yetiştiriciliğini etkileyen ekolojik faktörler, sebze bahçesinin kurulması, kültürel uygulamalar, çoğaltma şekilleri hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Sebzeciliğin tanımı, tarihçesi
2 Sebzelerin tasnifi
3 Sebzecilik işletme şekilleri
4 Sebze bahçesi kurma
5 Sebze üretilen topraklar
6 Sebzelerde su ve sulama şekilleri
7 Sebzelerde kullanılan gübreler ve gübreleme
8 Sebzelerde büyümeyi etkileyen faktörler
9 Sebzelerde tohum
10 Sebzelere başlıca üretim şekilleri
11 Fide yetiştiriciliği
12 Fide yetiştiriciliği
13 Sebzelerde rotasyon
14 Sebzelerde ratasyon planının hazırlanması
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Yayçep, Organik tarım kitabıTürkçe
Yayçep, Organik tarım kitabıTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları